Την ίδια στιγμή που αναμένεται η ανακοίνωση των διαρθρωτικών αλλαγών στη δομή της Νέας Δημοκρατίας, τις οποίες και έχει προαναγγείλει ο Αντώνης Σαμαράς στα πλαίσια των σχεδίων του για μια “νέα Νέα Δημοκρατία”, αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του κόμματος άρθρο του πολιτικού του φίλου, Φαήλου Κρανιδιώτη. Στο άρθρο αυτό περιγράφεται το ιδεολογικό πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να γίνουν οι αλλαγές στο εσωτερικό του κόμματος και με σκληρή γλώσσα κατακρίνονται συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές του παρελθόντος.

Ads

“Οι καιροί που ήδη ήρθαν, η πατρίδα, απαιτούν ιδεολογικούς μαχητές και όχι ντιντήδες. Απαιτούν σημαιοφόρους και όχι κομψευόμενους διαδρομιστές” τονίζει στο άρθρο του σε ιστοσελίδα ο στενός πολιτικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά δικηγόρος Φαήλος Κρανιδιώτης. Σε ένα μακροσκελές άρθρο, με σαφή εσωκομματική διάσταση ο ίδιος απευθύνει νουθεσίες προς τα κομματικά στελέχη της ΝΔ και επικρίνει με σκληρή γλώσσα την πολιτική του μεσαίου χώρου, χαρακτηρίζοντας την τακτική των κυβερνήσεων Καραμανλή ως “αυτισμό.”

“Ανόητοι διαχειριστές νόμισαν πως θα κάνουν πολιτική μόνο με την ‘επικοινωνία’, πουλώντας τη γυαλιστερή συσκευασία της κενής ματαιοδοξίας τους. Μεσαιοχωρίτικος αγράμματος ‘αυτισμός’”, γράφει, και υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρχει μια “ιδεολογική ραχοκοκαλιά” πίσω από τις αλλαγές στο εσωτερικό του κόμματος.

“Κάθε κομψευόμενος που δεν έχει δουλέψει ποτέ διασπείρει φήμες για ανύπαρκτες “συγκρούσεις”, υπομονεύοντας τη συλλογικότητα” του κόμματος, αναφέρει σε άλλο σημείο του άρθρου του, χωρίς όμως να κατονομάζει πρόσωπα.

Ads

Επισήμως η Ρηγίλλης αρνείται να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ ο ίδιος ο αρθρογράφος αρνείται να αποκαλύψει εναντίον ποιων ακριβώς στελεχών της ΝΔ καταφέρεται, διαψεύδοντας απλά τις εικασίες ότι αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα και στελέχη του κόμματος και επισημαίνοντας ότι κάνει απλά λόγο για πρότυπα πολιτικών συμπεριφορών. Άλλες εκτιμήσεις, πάντως, φωτογραφίζουν τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, με τον οποίο ο κ. Σαμαράς είχε συναντήσεις εν όψει του εσωκομματικού ανασχηματισμού.

Σημειώνεται ότι ο Φ. Κρανιδιώτης αποτελεί μέλος του “δικτύου 21”, μια ομάδα που έχει δημιουργηθεί, όπως εξηγεί η σχετική ιστοσελίδα, με στόχο την “εθνική αφύπνιση.” Με το δίκτυο αυτό, το οποίο είχε αδρανήσει επί ημερών Καραμανλή, καθώς προωθούν μια πιο “σκληρή γραμμή” τόσο στα εσωτερικά, όσο και στα εξωτερικά ζητήματα, στενές σχέσεις διατηρεί και ο Αντώνης Σαμαράς. Σημαντικά στελέχη, μάλιστα, του δικτύου αυτού είναι σε υψηλόβαθμες θέσεις τoυ κόμματος.

«Η άποψή μου είναι σκληρή γιατί η εποχή είναι σκληρή» δήλωσε ο ίδιος, ο Φαήλος Κρανιδιώτης στον ΣΚΑΙ, με αφορμή το άρθρο του. Συμπλήρωσε πως το κείμενό του αφορούσε όλο το πολιτικό φάσμα και τις πολιτικές συμπεριφορές, σημειώνοντας πως δεν στράφηκε κατά του Κώστα Καραμανλή.

Ερωτηθείς για το αν εκφράζουν οι απόψεις του και τον Αντώνη Σαμαρά είπε πως ο πρόεδρος της ΝΔ δεν διαφωνεί με το ότι η πολιτική πρέπει να ασκείται ευθέως, δημόσια, με διαφάνεια, με αρχές και ιδέες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, κρατάει ακόμη κλειστά τα χαρτιά του και, παρά τις πρόσφατες συναντήσεις του με συγκεκριμένα στελέχη του κόμματος, δεν έχει ακόμα ανακοινώσει ποια από αυτά θα αξιοποιήσει στο νέα σχήμα τομεαρχών που προωθεί. Όσο, όμως, καθυστερεί η ανακοίνωση αυτή, τόσο φαίνεται να πληθαίνουν τα διάφορα σενάρια και έριδες, με το άρθρο αυτό να δημιουργεί νέες εσωκομματικές διασπάσεις. Για προσπάθειες γνωστών κύκλων να δημιουργήσουν νέα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος κάνει, πάντως, λόγο σημερινό δημοσίευμα του “Ελεύθερου Τύπου”, τονίζοντας ότι ο Φ. Κρανιδιώτης δεν έχει κανένα θεσμικό ρόλο στο κόμμα και δεν είναι από τους βασικούς συμβούλους του προέδρου του.