Κλιμακώθηκε την Δευτέρα η αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με τη σύγκρουση Πάγκαλου – Τσίπρα, αλλά και την κριτική της υπουργού Παιδείας στο κόμμα της αριστεράς. Την ίδια στιγμή, «αντάρτικο» από υπουργούς σημειώνεται σχετικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αποδοκιμασίας πολιτικών προσώπων και υπουργών της κυβέρνησης.

Ads

Ειδικότερα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, με συνέντευξή του σε πρωινή εκπομπή του Mega, επέμεινε στις κατηγορίες κατά στελεχών του ΣΥΝ για τα γιαούρτια στα Καλύβια, κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα ότι προάγει την πολιτική “του μπάχαλου” και υποστήριξε ότι υποδεικνύει τη δολοφονία του. Με τη σειρά του, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε στη δημοσιότητα ανοιχτή επιστολή, με την οποία ζητάει από τον πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει τις επιθέσεις που εξαπολύει ο Θόδωρος Πάγκαλος εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεση με ανακοίνωση που εξέδωσε, αποδίδοντας σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σωρεία επιθέσεων.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε όμως και η υπουργός Παιδείας. Μιλώντας χθες από το βήμα της Βουλής, είπε κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη δηµόσια εκπαίδευση: «Να σεβαστούµε την ελευθερία και τη δηµοκρατία. Εσείς που εκπροσωπείτε ένα κοµµατάκι της Αριστεράς δίνετε τον χαρακτήρα του µπάχαλου, της οπισθοδρόµησης και της ανοµίας». Αφορµή για την κριτική στάθηκαν τα επεισόδια που σηµειώθηκαν την περασµένη Παρασκευή στα γραφεία της Περιφερειακής ∆ιεύθυνσης του υπουργείου Παιδείας στα οποία – όπως τόνισε η κ. ∆ιαµαντοπούλου σύμφωνα με “Τα Νέα”– ήταν παρών και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ Γρηγόρης Καλοµοίρης. Σ’ αυτά, κατά την υπουργό, πήραν µέρος εκπρόσωποι εκπαιδευτικών φορέων – ανάµεσά τους και η ΟΛΜΕ – όπου οι διαµαρτυρόµενοι έσπασαν έπιπλα, έγραψαν µε σπρέι τους τοίχους, εξύβρισαν τον περιφερειακό διευθυντή και τους υπαλλήλους του υπουργείου. Και συµπλήρωσε: «∆εν θεωρώ ότι υπάρχει κοµµατική γραµµή. Ζητώ όµως από τα κόµµατα να καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες».

Απαντώντας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Μην έρχεστε στη Βουλή και παριστάνετε ως άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τον εισαγγελέα… Τέτοιες συµπεριφορές είχαν άλλοι που προετοίµαζαν το έδαφος να εξωθηθούν τα κόµµατα της Αριστεράς εκτός πολιτικής νοµιµότητας». Κι όταν ζήτησε από την υπουργό Παιδείας να ανακαλέσει, η Αννα ∆ιαµαντοπούλου αντέτεινε ότι αυτό θα γίνει εφόσον και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάσει τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ που συµµετείχαν στα επεισόδια.

Ads

Στο μεταξύ, «αντιστάσεις» εκ των έσω εκδηλώνονται στην κυβέρνηση σχετικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που προβλέπει την άντληση 50 δις. ευρώ. Αρκετά κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη εκφράσει τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το πόσο ρεαλιστικός είναι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ. Χθες, η Λούκα Κατσέλη υποστήριξε πως για ΔΕΚΟ στρατηγικού χαρακτήρα, όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ, «υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να ξεπεραστούν», ενώ νωρίτερα, ιδιαίτερα φιλόδοξο είχε χαρακτηρίσει τον στόχο των 50 δισ. πέραν της κ. Κατσέλη και η κ. Αννα Διαμαντοπούλου. Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας προειδοποίησε πως το πρόγραμμα δεν θα στηριχθεί «εν λευκώ» από τους βουλευτές. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό flash, ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε ότι «η στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας και γενικά η στάση όλων των στελεχών μας απέναντι σ’ αυτό το μείζον ζήτημα έχει να καθοριστεί και με την πολιτική αιτιολόγηση που θα δοθεί, όπως επίσης και τους χειρισμούς που θα γίνουν».

Παράλληλα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», στο αίτημα του υπουργείου Οικονομικών για μείωση των κρατικών δαπανών της τάξης των 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2012 – 2015, προτάσεις κάτω από τους στόχους υπέβαλαν τα υπουργεία Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας, Παιδείας, Ανάπτυξης και Θαλασσίων Υποθέσεων.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι εκδηλώσεις αποδοκιμασίας πολιτικών προσώπων και υπουργών της κυβέρνησης. Χθες, ένταση σημειώθηκε στη Σύρο, όταν η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη χημικών επιχειρώντας να απωθήσει διαδηλωτές που αντιδρούσαν στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί τους. Λίγες ημέρες νωρίτερα, πολίτες εξαπέλυσαν γιαούρτια εναντίον του Θ.Πάγκαλου σε ταβέρνα στα Καλύβια, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, αποδοκιμάστηκε έντονα σε συνέδριο αρχιτεκτόνων.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εμποδίζει την παρουσία των πολιτικών οπουδήποτε τονίζοντας ότι η δημόσια παρουσία των υπουργών θα είναι εντονότερη, ιδιαίτερα εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα, σύμφωνα με την «Καθημερινή». «Θα είμαστε παντού. Βγαίνουμε στον κόσμο. Αυτές οι δήθεν, εύκολες διαμαρτυρίες δεν πρόκειται να μας αποτρέψουν από τη δουλειά μας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.