Σε κατάσταση αμηχανίας αναφορικά με το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται σε εσωτερικό επίπεδο βρίσκει την κυβέρνηση η επόμενη μέρα της ψηφοφορίας των προαπαιτούμενων μέτρων στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ευρώπη. Το πρώτο βήμα είναι ο ανασχηματισμός. Σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου, η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος δεν θα γίνει σήμερα. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί αυριο, Παρασκευή. 

Ads

Με 229 «ναι» από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, έναντι 64 «όχι», πέρασε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας. Σημαντικές ήταν οι απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού 32 βουλευτές – μεταξύ των οποίων και τρεις  υπουργοί – είπαν «όχι». Έξι βουλευτές δήλωσαν «παρών», ενώ η βουλευτής Καβάλας Αλεξάνδρα Τσανάκα απουσίαζε.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος είναι τα τρία σημαίνοντα στελέχη που καταψήφισαν τη συμφωνία των Βρυξελλών και αναμένεται να αντικατασταθούν.

Της ψηφοφορίας είχε προηγηθεί η παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, ενώ στην Ευρωβουλή κατευθύνεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής, ο οποίος παραιτήθηκε από βουλευτής.

Ads

Ηχηρά τα «όχι» που είπαν ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αλλά και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Με τον ανασχηματισμό να αναμένεται αν όχι σήμερα – μετά τις αποφάσεις του Eurogroup – αύριο, βέβαια είναι η αλλαγή φρουράς των τριών υπουργικών στελεχών που διαφοροποιήθηκαν. Δύο ακόμα υπουργεία αναζητούν ηγετικά στελέχη, αφού κενές έχουν μείνει οι θέσεις των Νάντιας Βαλαβάνη και Νίκου Χουντή.

Οι πληροφορίες στο μεταξύ αναφέρουν ότι την επιθυμία τους να μετακινηθούν σε άλλο υπουργείο έχουν εκφράσει ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης αλλά και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, διαφωνώντας για τις απαιτήσεις των δανειστών για εργασιακά και ΟΛΠ αντίστοιχα.

Πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται σε σημαίνουσες θέσεις να δούμε πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και το μέλλον της Προεδρίας της Βουλής με την Ζωή Κωνσταντοπούλου αφενός να διαψεύδει ότι τίθεται θέμα αποχώρησης της, αφετέρου με τα σενάρια να μην αποκλείουν αντικατάσταση της ειτε με κάποιον εκ των αντιπροέδρων Δημήτρη Βίτσα ή Αλέξη Μητρόπουλο, είτε με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Νίκο Βούτση.

Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών, που αν επαληθευτεί θα συζητηθεί σε κάθε περίπτωση μετά το καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης:
Εγκρίθηκαν από τη Βουλή τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη συμφωνία
39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν την συμφωνία
Τσίπρας: Αν δεν υπάρχουν εναλλακτικές, πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη