Οι δύο εβδομάδες μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα καθορίσουν, όπως όλα δείχνουν, την προσπάθεια «επανεκκίνησης» της κυβέρνησης μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι – μιας «επανεκκίνησης» που μετά τις μπουλντόζες στα αυθαίρετα και την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας θα πρέπει να αποτυπωθεί πλέον και στις αλλαγές προσώπων.

Ads

Δώδεκα ημέρες πλέον μετά την φονική πυρκαγιά και μέσα σε βαρύ πολιτικό κλίμα, η υπόθεση της απόδοσης ευθυνών γίνεται το μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό και η πλειοψηφική άποψη εντός κυβέρνησης είναι πια εκείνη των ριζικών και αποφασιστικών κινήσεων. «Είμαστε πιο κοντά στην δήλωση Σκουρλέτη ότι “είναι παράλογο να λέμε πως όλα έγιναν καλά” παρά στην θέση Τόσκα πως “δεν υπήρξαν μεγάλα λάθη”», έλεγε χαρακτηριστικά χθες κυβερνητικός στέλεχος που έχει γνώση του κλίματος και μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτική θεωρείται επίσης και η ανακοίνωση της κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ» στην οποία ανήκουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος έχει συγκεντρώσει από την αρχή της κρίσης και την πιο έντονη ενδοκυβερνητική δυσαρέσκεια.

«Η Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ αναλαμβάνει την Πολιτική Ευθύνη που της αναλογεί ως συγκυβερνώσα Κίνηση. Ο επιμερισμός της Πολιτικής Ευθύνης πρέπει να είναι άμεσος και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Πρωθυπουργού να το ασκήσει» τονίζεται με νόημα στην ανακοίνωση, η οποία επίσης αναφέρει: «Οφείλουμε να ζητήσουμε μία ειλικρινή συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό, που στη διάρκεια της προσπάθειάς μας για υπέρβαση των μνημονίων,  δεν καταφέραμε να αλλάξουμε όπως οφείλαμε και έχει ανάγκη ο τόπος, εκείνες τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις που το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της συνενοχής και της διαπλοκής, είχαν μετατρέψει την ελληνική κοινωνία σε συνυπεύθυνη στην παρανομία και ταυτόχρονα το νομιμοποιούσε».

Ads

Δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που «διαβάζουν» την ανακοίνωση αυτή και ως επιβεβαίωση ότι τα δύο στελέχη του ΠΡΑΤΤΩ που ενεπλάκησαν στην δίνη των ευθυνών, ο Νίκος Τόσκας και ο Γιάννης Καπάκης, θέτουν τις παραιτήσεις τους στην διάθεση του πρωθυπουργού.

Το εάν αυτό ισχύει θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ συνολικά πλέον οι όποιες ριζικές κινήσεις – εάν και εφόσον τις αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας – αναμένεται να αποτυπωθούν στον ανασχηματισμό. Η εισήγηση των περισσότερων κυβερνητικών στελεχών είναι αυτός να γίνει μετά τον Δεκαπενταύγουστο αλλά πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, έτσι ώστε η κυβέρνηση να ταυτίσει τις αλλαγές εξαιτίας της τραγωδίας με την αφετηρία της μεταμνηνονιακής εποχής, και βεβαίως, την τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για μια εύκολη πρόκληση με δεδομένο τόσο το βαρύ πολιτικό κλίμα και το σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση, αλλά – και κυρίως – την υψηλή συναισθηματική φόρτιση της κοινωνίας. Οι επιλογές όμως, όπως επισημαίνουν έμπειροι κυβερνητικοί παράγοντες, δεν είναι πλέον πολλές και ο χρόνος, όσο περνά, δεν αποτελεί σύμμαχο…