Κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής η ρύθμιση για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των κυμαινόμενων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για 11 μήνες, από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι τον Ιούλιο 2023. 

Ads

Η διάταξη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Άρθρο 5) για την απλούστευση της αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επι της ουσίας με το εν λόγω σχέδιο αφαιρείται ο όρος της ρήτρας αναπροσαρμογής από τα τιμολόγια και οι εταιρείες θα ανακοινώνουν τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρισμού που θα ισχύουν στα τιμολόγιά για τον επόμενο μήνα στην ισοσελίδα τους, ενσωματώνοντάς τη «ρήτρα αναπροσαρμογής» στην κυμαινόμενη τιμή. 

Υπενθυμίζεται ότι έχουν κατατεθεί συλλογικές αγωγές καταναλωτών κατά των παρόχων ενέργειας για τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Μάλιστα στις αρχές Ιουνίου το Πολυμελές Πρωτοδικείο εξέδωσε προσωρινή διαταγή σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011.

Στο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής, προβλέπεται επίσης ότι για το επόμενο δωδεκάμηνο τόσο η αλλαγή προμηθευτή όσο και η αλλαγή τιμολογίου προμήθειας θα γίνονται χωρίς το «πέναλτυ» που προβλέπει η νομοθεσία σε αυτές τις περιπτώσεις. Για την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης η ανακοίνωση των τιμολογίων θα γίνει ως τις 10 Ιουλίου, ενώ η περίοδος που θα τεθεί σε ισχύ το παραπάνω, μπορεί να παραταθεί ή να λήξει πριν από την 1η Ιουλίου του 2023, έπειτα από σχετική απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναλυτικότερα, η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει: 

Ads

«1. Για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 1η Ιουλίου 2023 δεν εφαρμόζεται σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χρέωση ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης ρήτρας, η οποία συνδέεται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς, είτε πρόκειται για τιμολόγια με διακριτή αναγραφή της ανωτέρω ρήτρας είτε για τιμολόγια χωρίς διακριτή αναγραφή αυτής. Η περίοδος ισχύος του πρώτου εδαφίου δύναται να παραταθεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή να λήξει πριν την 1η Ιουλίου 2023, εφόσον δεν διατηρείται σε ισχύ ο προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας κατά το άρθρο 12Α του ν. 4425/2016 (Α’ 185).

2. Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση και σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους, έως το τέλος του δεύτερου μήνα (Μ-2) πριν από τον μήνα εφαρμογής (Μ), τις πάγιες χρεώσεις και τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το σκέλος ισχύος και ενέργειας που εφαρμόζονται στα τιμολόγια προμήθειας της παρ. 1.

3. Όλοι οι Πελάτες δύναται να επιλέξουν άλλο τύπο τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, κατόπιν δήλωσής τους προς τον προμηθευτή ή αίτησης προσφοράς προμήθειας, αν δεν έχουν σύμβαση προμήθειας σε ισχύ.

4. Για την εφαρμογή του παρόντος και καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του

(α) Η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας, συνεπεία της μεταβολής των χρεώσεων προμήθειας δυνάμει της εκάστοτε ανακοίνωσης της παρ. 2, γίνεται αζημίως για τους πελάτες και δεν συνεπάγεται δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή λόγω πρόωρης αποχώρησης.

(β) Δεν ισχύει το άρθρο 30 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες (Β’ 832/2013) ως προς τον χρόνο, την υποχρέωση ατομικής ενημέρωσης των πελατών και την έναρξη ισχύος τροποποίησης της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα για την πρώτη περίοδο εφαρμογής, η ανακοίνωση των χρεώσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας διενεργείται έως την 10Π Ιουλίου 2022.

(γ) Οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι και εκκαθαριστικοί, οι οποίοι εκδίδονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος, αποτυπώνουν σε ειδικό πεδίο kol με σχετική σημείωση τις χρεώσεις ρήτρας αναπροσαρμογής ή αντίστοιχης χρέωσης κατά την παρ. 1, οι οποίες αφορούν στην περίοδο κατανάλωσης πριν την 1η Αυγούστου 2022.

(δ) Στους λογαριασμούς κατανάλωσης αποτυπώνονται (δα) σε ευδιάκριτο σημείο όλες οι χρεώσεις προμήθειας της παρ. 2 που έχουν ανακοινωθεί μέχρι την έκδοση του λογαριασμού και (δβ) διακριτά και σε απόσταση δύο εκατοστών από την καταχώρηση του τελικού πληρωτέου ποσού, με το ίδιο μέγεθος χρησιμοποιούμενων χαρακτήρων, χρώματος και φόντου, η επιδότηση που παρέχεται από πόρους του Ειδικού Λογαριασμού «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» της παρ. 3 του άρθρου εξηκοστού πρώτου του ν. 4839/2021 (Α’ 181).

(ε) Σε κάθε ενημερωτικό μήνυμα των Προμηθευτών στους πελάτες τους, ηλεκτρονικό ή έντυπο, αναγράφεται διακριτά η επιδότηση που παρέχεται από πόρους του Ειδικού Λογαριασμού «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» της παρ. 3 του άρθρου εξηκοστού πρώτου του ν. 4839/2021 πλησίον του τελικού πληρωτέου ποσού.

5. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) παρακολουθεί την εφαρμογή του παρόντος, ιδίως ως προς τη διαμόρφωση των τιμών, τις συνθήκες ανταγωνισμού και εύρυθμης λειτουργίας των αγορών, καθώς και την τυχόν εμφάνιση καταχρηστικών πρακτικών. Αν διαπιστώσει σχετικές παραβάσεις, εφαρμόζει τις διαδικασίες και επιβάλλει τις κυρώσεις του άρθρου 36 του ν. 4001/2011 (Α’ 179).»

Στο ίδιο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και η θεσμική παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τη σύσταση μηχανισμού ανάκτησης των υπέρ εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών. Ο μηχανισμός εφαρμόζεται από τον Ιούλιο 2022 έως την 1η Ιουνίου 2023 και αποσυνδέει τις υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας: Ορίζονται επίσης ανώτατα όρια αποζημίωσης για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει του τους κόστους λειτουργίας.

Η διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της αποζημίωσης που θα οριστεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα δεσμεύεται υπέρ του ΤΕΜ και θα χρησιμοποιείται για την επιδότηση των οικιακών και επαγγελματικών λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογούν την ληστεία με την ρήτρα και ετοιμάζουν νέα απάτη σε βάρος των πολιτών

Για μια απόφαση που εκθέτει ακόμη περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, αφού «η τροπολογία αναστέλλει τη ρήτρα, ενσωματώνοντάς την στην κυμαινόμενη τιμή που θα αλλάζει κάθε μήνα», όπως επισημαίνεται.

Ακόμη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως «η ρήτρα θα υπάρχει, αλλά απλά οι πολίτες δεν θα τη βλέπουν», ενώ αναφέρει πως πρόκειται για «επικοινωνιακά κόλπα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ομολογούν την ληστεία με την ρήτρα και ετοιμάζουν νέα απάτη σε βάρος των πολιτών

Αφού επί ένα χρόνο ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης οργάνωσε τη ληστεία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μέσω της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής,  με στόχο να φιλοδωρήσει με δισεκατομμύρια τα ταμεία της ΔΕΗ και των άλλων ιδιωτών παραγωγών της ενέργειας.

Αφού επί ένα χρόνο, όταν του λέγαμε ότι είναι παράνομη η ληστρική ρήτρα και του ζητούσαμε να τη καταργήσει, μας κατηγορούσε για λαϊκιστές και άφηνε τη ληστεία να συνεχίζεται.

Αφού αγνόησε ακόμη και την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που έκανε λόγο για παράνομη ρήτρα και προσπάθησαν να την ακυρώσουν με τον δικαστικό αγώνα που έδωσαν με τις καταναλωτικές οργανώσεις.

Αφού απέρριψε δυο φορές σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με το επιχείρημα ότι ενθαρρύνουμε το κίνημα «Δεν πληρώνω».

Αφού έβαζε υπουργούς του, όπως τον κ. Γεωργιάδη, να λένε ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής προστατεύει τις εταιρείες από την χρεοκοπία και βουλευτές του, όπως τον κ. Β. Οικονόμου, ότι «το τζάμπα πέθανε».

Τώρα που έρχονται οι εκλογές αποφάσισε να ξεχάσει όλα όσα έλεγε και έκανε και πανικόβλητος σπεύδει δήθεν να την αναστείλει και μάλιστα με τυμπανοκρουσίες.

Μόνο που η απόφαση αυτή τον εκθέτει ακόμη περισσότερο.

Και γιατί πλέον όλοι οι Έλληνες κατανοούν ποιος ήταν ο ηθικός αυτουργός και ο συντονιστής της ληστείας που υπέστησαν επί ένα χρόνο.

Και γιατί η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση αποτελεί κοροϊδία αντίστοιχη – ίσως και  μεγαλύτερη – με τη δήθεν φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών. Διότι η τροπολογία αναστέλλει τη ρήτρα, ενσωματώνοντάς την στην κυμαινόμενη τιμή που θα αλλάζει κάθε μήνα. Άρα η ρήτρα θα υπάρχει, αλλά απλά οι πολίτες δεν θα τη βλέπουν.

Ας μην ελπίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι με τέτοια επικοινωνιακά κόλπα θα γλιτώσει την οργή των πολιτών. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ποιος ευθύνεται για την ρήτρα της ληστείας και πολύ σύντομα θα του στείλουν πίσω τον λογαριασμό στις εκλογές».