Σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων τίθενται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου 2 αρχιφύλακες, 3 υπαρχιφύλακες και 5 σωφρονιστικοί υπάλληλοι της βάρδιας που φέρεται να επέτρεψαν την μετακίνηση του Χριστόδουλου Ξηρού στην πτέρυγα των «Πυρήνων της Φωτιάς» την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η αναστολή θα ισχύει μέχρι και την διαλεύκανση της υπόθεσης. 

Ads

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές των φυλακών, η αστυνομία είχε ενημερωθεί εγκαίρως ότι θα του χορηγηθεί 9ημερη άδεια. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι όσον αφορά το έγγραφο-προειδοποίηση της ΕΛΑΣ πως ικανός αριθμός καταδίκων δεν επιστρέφει από άδειες, ήταν αόριστο και ουδεμία αναφορά σε τρομοκράτες γινόταν σε αυτό. 

Ειδικότερα, αναφέρουν, ότι όπως ζητούσε με το από 11.6.13 έγγραφό της η ΕΛΑΣ, η διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού είχε εγγράφως ενημερώσει μια εβδομάδα πριν λάβει την επίμαχη άδεια ο Ξηρός, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Καλλικράτειας, τον Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Κορυδαλλού ακόμη και τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Βίας.

Στο εν λόγω έγγραφο με ημερομηνία 24-12-2013 η διευθύντρια του Κορυδαλλού ενημέρωνε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο Ξηρός λαμβάνει άδεια για να μεταβεί στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής.

Ads

Την ημέρα δε, που ο Ξηρός έλαβε την άδεια η διεύθυνση του Κορυδαλλού απέστειλε δεύτερο έγγραφο, με το οποίο ενημέρωνε εκ νέου ότι ο εν λόγω κρατούμενος έλαβε άδεια με προορισμό την Καλλικράτεια και επιστροφή 9 Ιανουαρίου 2014, το οποίο είχε ως αποδέκτες τον Υπαρχηγό της ΕΛΑΣ, τη ΓΑΔΑ, τη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας, τη διεύθυνση Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, τον Διοικητή ΑΤ Κορυδαλλού καθώς και τον Διοικητή ΑΤ Καλλικράτειας.

Οι ίδιες πηγές καταλογίζουν στην Αστυνομία ότι δεν έπραξε τίποτα για την επιτήρηση του Ξηρού.

Πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, αντιδρώντας στα παραπάνω ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τα εξής: «Στην Ελληνική Δημοκρατία δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την παρακολούθηση κρατουμένων στους οποίους χορηγείται άδεια. Η άδεια χορηγείται εφόσον το αρμόδιο συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει δικαστικός λειτουργός, έχει κρίνει ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν είναι ύποπτος φυγής ή ύποπτος για την τέλεση νέου εγκλήματος. Σε περίπτωση άλλωστε διαφωνίας του δικαστικού λειτουργού αποφαίνεται αμετάκλητα το αρμόδιο δικαστήριο (οικείο δικαστήριο Εκτελέσεως Ποινών) ως συμβούλιο. Άρα, η άδεια χορηγείται με κυρίαρχο ρόλο των δικαστικών λειτουργών χωρίς παρέμβαση ή προηγούμενη ερώτηση προς την αστυνομία. Η ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. αφορά τον έλεγχο και μόνο της τήρησης των περιοριστικών όρων διαμονής, όπως η εμφάνιση στα οικεία αστυνομικά τμήματα. Και προφανώς δεν περιλαμβάνει κανενός είδους παρακολούθηση κρατουμένων που βρίσκονται σε άδεια. Αντί λοιπόν κάποιοι να παραβλέπουν την υφιστάμενη νομοθεσία για να αποσείσουν τις ευθύνες τους θα ήταν καλύτερο να ήταν πιο προσεκτικοί κατά την εφαρμογή της».