Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θα επιφέρει το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και απώλειες δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.

Ads

Η ΠΟΕΣΕ τονίζει ότι σε τρίωρο διοικητικό συμβούλιο, τα 159 σωματεία που μετέχουν στην ομοσπονδία αποφάσισαν ομόφωνα να υπάρξει κινητοποίηση των επιχειρήσεων του κλάδου που θα εκφραστεί με εκδηλώσεις και ακτιβίστικες δράσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, θα αναρτηθεί αφίσα στα καταστήματα του κλάδου προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες και την επιχειρηματολογία του κλάδου εναντίον του νόμου.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία ζητάει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναστολή του νόμου για ένα χρόνο και έναρξη διαλόγου για την εφαρμογή ενός νόμου «ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου’».

Εκπρόσωποι του κλάδου σχολίασαν στη συνέντευξη ότι δεν μπορούν οι επιχειρηματίες να μετατραπούν σε αστυνομικά όργανα για να επιβάλλουν το νόμο και να χρηματοδοτήσουν τα δημόσια ταμεία με την επιβολή προστίμων. «Δεν μπορούμε να έχουμε εμείς την ευθύνη για τις πράξεις των πελατών μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Ιωάννης Τσάκος και πρόσθεσε ότι «σε άλλες χώρες που έχουν εφαρμοστεί αντίστοιχα μέτρα εδώ και χρόνια, όπως προκύπτει από έρευνες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, δεν επιφέρουν τα μέτρα αυτά το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς αυξάνεται το ποσοστό των καπνιστών και μάλιστα σε νεαρές ηλικίες (πχ Ιρλανδία)».

Ads

Την αναστολή του αντικαπνιστικού νόμου ζήτησε και η ΓΣΕΒΕΕ, σημειώνοντας ότι η καθολική απαγόρευση του θα φέρει τουλάχιστον 15-20 χιλιάδες λουκέτα στις επιχειρήσεις του κλάδου και 80.000 νέους ανέργους.

Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά την έναρξη διαλόγου «πραγματικού και όχι προσχηματικού», ώστε να φτιαχτεί ένας νόμος ρεαλιστικός και βιώσιμος.