Κανονικά εκτελείται σήμερα το πτητικό πρόγραμμα, καθώς ανεστάλη η λευκή απεργία των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία πραγματοποιήθηκε εχθές. Το κυριότερο αίτημα των απεργών είναι η διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης του εξαμηνιαίου πτητικού επιδόματος το οποίο λαμβάνουν.

Ads

Τεταμένες παραμένουν, όμως, οι σχέσεις κυβέρνησης και πιλότων, ειδικά μετά την χθεσινή έντονη αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου από το Λουξεμβούργο και παρά τις σημερινές προσπάθειες του αρχηγού της Αεροπορίας για ανατροπή του αρνητικού κλίματος.

Ο υπουργός, καταδικάζοντας τη λευκή απεργία έκανε λόγο για «βαθιά απογοήτευση του ελληνικού λαού για τη σημερινή μαζική δήλωση δήθεν ψυχολογικής αδυναμίας ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας να εκτελέσουν τα πτητικά τους καθήκοντα στις μη επιχειρησιακές πτήσεις, επειδή ήθελαν με τον τρόπο αυτό να διαμαρτυρηθούν για την κατάργηση της αυτοτελούς ευνοϊκής φορολόγησης του πτητικού επιδόματός τους, στο πλαίσιο της νέας συνολικής φορολογικής πολιτικής.» Επεσήμανε επίσης ότι «είναι εξαιρετικά αποθαρρυντικό να στέλνουν κάποιοι στον ελληνικό λαό το μήνυμα ότι οι Έλληνες αεροπόροι πετούν στους ουρανούς της πατρίδας όχι λόγω αίσθησης καθήκοντος, αλλά για λόγους οικονομικούς.»

Απαντώντας, ακόμη, στο αίτημα των πιλότων για αυτοτελή φορολόγηση του πτητικού επιδόματος υπογράμμισε «την πρόθεση της κυβέρνησης -όχι μόνο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αλλά και του υπουργείου Οικονομικών- να αποκαταστήσει την εισοδηματική απώλεια των ιπταμένων χωρίς να κάμπτεται η γενική αρχή της ενιαίας φορολόγησης όλων των εισοδημάτων», πρόθεση η οποία, όπως είπε, είναι γνωστή, καθώς έχει εκφραστεί δημόσια κατ’ επανάληψη.

Ads

«Το εξαμηνιαίο πτητικό επίδομα των έξι χιλιάδων ευρώ φορολογείται κανονικά προκαλώντας μεγάλες απώλειες στο εισόδημα (700-6.000 ευρώ)» αντιτάσσει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που διαψεύδονται σχετικές υποσχέσεις της ηγεσίας του υπουργείου.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές εξελίξεις, η Επιτροπή κάνει λόγο για υποβάθμιση του επαγγέλματος, καθώς «ο Ευ. Βενιζέλος και οι επιτελείς του σε ΓΕΣ-ΓΕΕΘΑ στοχεύουν να αντικαταστήσουν τους ακριβούς ΕΠ.ΟΠ. με τη φθηνότερη λύση της εξάμηνης μισθοφορικής παράτασης της Θητείας των Εφέδρων», την ίδια στιγμή που η συμμετοχή σε εκτός συνόρων αποστολές αποτελεί μονόδρομο για τη συμπλήρωση των εισοδημάτων των υπηρετούντων.

Όσον αφορά τη δράση του στρατού και τα ιδεώδη τα οποία καλούνται να υπηρετούν, θέμα το οποίο και έθιξε ο κ. Βενιζέλος στη δήλωση του, η Επιτροπή Αλληλεγγύης τονίζει ότι το περιεχόμενο της δράσης του στρατού έχει αλλοιωθεί σήμερα. Ειδικότερα, αναφέρει, ο στρατός αναλαμβάνει καθήκοντα αστυνόμευσης των συνόρων, αποστολές εκτός Ελλάδος στο πλευρό ΝΑΤΟ και Ευρωστρατού, καθώς και επέμβαση σε «Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης» με στόχο την Πολιτική Προστασία και «καλύπτοντας κενά του κρατικού μηχανισμού».

Τέλος, η ανακοίνωση της Επιτροπής κάνει λόγο για «ευρύτερες συνδικαλιστικές και αγωνιστικές διεργασίες, εντός και εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων» και προβάλλει το αίτημα για τη δημιουργία ελεύθερου συνδικαλιστικού κινήματος στις τάξεις των στρατευμένων.