Στην αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ 24% στις ναυλώσεις των επαγγελματικών σκαφών αναψυχής για το 2020 προχωρά η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών προωθείται Κοινή Υπουργική Απόφαση, ενώ, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, εάν χρειαστεί το μέτρο θα ισχύσει και για το 2021.

Ads

«Πρέπει να στηριχτεί ο συγκεκριμένος κλάδος καθώς φοβάμαι ότι θα αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες καταστάσεις» σημείωσε ο Γ. Πλακιωτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια τηλε-συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε και έκανε γνωστό ότι σχεδιάζεται πρόγραμμα ενίσχυσης του κεφαλαίου των εταιρειών του κλάδου.

Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να αυξήσει τον ΦΠΑ στον κλάδο των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών από το 12% στο 24% το Φεβρουάριο του 2020 είχε προκαλέσει την οργή των επαγγελματιών του χώρου, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους τον Μάρτιο και ενώ στη χώρα είχε φτάσει η πανδημία έλεγαν πως αιφνιδιάστηκαν, καθώς έμαθαν για την απόφαση χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Προειδοποιούσαν την κυβέρνηση ότι η αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ σε συνδυασμό με τις ακυρώσεις κρατήσεων λόγω του κορονοϊού θα οδηγήσει σε αφανισμό τον κλάδο.

Ads

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος κλάδος λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού ΕΠΕΣΤ, Αντώνη Στελλιάτο, οι ακυρώσεις σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν έως και το 90%.

Εξάλλου, όπως σημειώνει η Εφημερίδα των Συντκακτών, παρελθόν φαίνεται να αποτελεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης φορτίων (Hellenic Port Community System) που θα δημιουργούσε η ΣΕΠ Α.Ε. (θυγατρική της Cosco) στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με δηλώσεις του Γ. Πλακιωτάκη. Οπως επισήμανε, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως το Hellenic Port Community System είναι μια δράση που μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα διασύνδεσης δραστηριοτήτων και υπηρεσιών, αλλά στη λογική ενός κεντρικού συστήματος που θα είναι σχεδιασμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας ή κάθε αρχή λιμένα είτε πρόκειται για ιδιωτική είτε για δημόσια. Ηταν μάλιστα ξεκάθαρος ότι την ιδιοκτησία του συγκεκριμένου συστήματος θα πρέπει να την έχει το κράτος και το υπουργείο Ναυτιλίας.

Τον Φεβρουάριο η ΣΕΠ Α.Ε. αναγκάστηκε να κάνει πίσω στα σχέδιά της για τη λειτουργία πλατφόρμας μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν από τον επιχειρηματικό και ναυτιλιακό κόσμο του Πειραιά.