Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη σε τηλεοπτική συνέντευξή, όπου έκανε λόγο για τους «εξ Ελλάδας επισκέπτες» που παραδίδουν «μαθήματα πατριωτισμού».

Ads

Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Sigmalive: «Θα ήθελα να παρακαλέσω τους επισκέπτες εξ Ελλάδος να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι το δικό τους χωριό,η δικη τους κωμόπολη,η δική τους πόλη που είναι υπό κατοχή. Ας μην μας πουλούν λοιπόν πατριωτισμό από καθ’ έδρας». Ο Πρόεδρος της Κύπρου επεσήμανε πάντως πως δεν αναφέρεται στην «υπεύθυνη κυβέρνηση».

Αφορμή για τη δήλωση του Αναστασιάδη φέρεται να ήταν η ομιλία του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελου Συρίγου, τον οποίο δημοσιεύματα του κυπριακού και ελληνικού Τύπου παρουσιάζουν ως σύμβουλο του Νίκου Κοτζιά. Ο ίδιος πάντως όσο και ο κ. Κοτζιάς διαψεύδουν ότι υφίσταται επαγγελματική σχέση. 

Ο Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο μνημόσυνο του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσου Παπαδόπουλου, ανέφερε: «Για να αποτρέψουμε δυσμενείς εξελίξεις, ακόμη και τυχόν ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, καλό είναι να αποφύγουμε με κάθε τρόπο να φθάσουμε σε ένα νέο δημοψήφισμα».

Ads

«Ας υποθέσουμε ότι η Τουρκία αποφασίζει να προβεί σε ενσωμάτωση», ανέφερε και πρόσθεσε: «θα επιβεβαιώνει και τυπικά την πραγματικότητα που βιώνουμε. Τυχόν ενσωμάτωση θα μας οδηγήσει να αντικρίσουμε κατάματα αυτή την πραγματικότητα που βιώνουμε στο νησί από το 1974.

Τα επαγγελματικά σου όνειρα είναι ψηλά στα σύννεφα;

Καυκαλιζόμαστε μήπως πως συνομιλούμε με τους Τουρκοκύπριους; Μήπως οι Τουρκοκύπριοι κατέχουν την Κύπρο; Η Τουρκία την κατέχει και αυτός είναι ο πραγματικός συνομιλητής της ε/κ πλευράς. Τυχόν ενσωμάτωση θα μας οδηγήσει να αντικρούσουμε κατάματα την πραγματικότητα».