Για ανασκευή από την πλευρά του Politico του χθεσινού δημοσιεύματος έκανε σήμερα λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ads

Μάλιστα, αναρωτήθηκε τι θα κάνουν τώρα οι επικριτές της κυβέρνησης, τώρα που το μέσο ανασκεύασε το δημοσίευμα.

Ωστόσο, το Politico, στο νέο του δημοσίευμα δεν προχωρά ουσιαστικά σε ανασκευή. Διευκρινίζει ωστόσο τη θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσον αφορά την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, επισημαίνοντας ότι οι δυο παραιτήσεις υποβλήθηκαν για τις «λανθασμένες ενέργειες στη διαδικασία των νόμιμων υποκλοπών».

Τονίζει δηλαδή ότι η παρακολούθηση έγινε νόμιμα από την ΕΥΠ, κι ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην ξεχωριστή αλλά παράνομη υποκλοπή που επιχειρήθηκε κατά του Ανδρουλάκη με το λογισμικό Predator.

Ads

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Οικονόμου συνεχίζει την αυτογελοιοποίησή του με διαρροές για δήθεν ανασκευή του Politico»

Το Politico, αναφέρει ακόμα ότι «η ελληνική κυβέρνηση δημοσίευσε την επιστολή που έστειλε ο μόνιμος αντιπρόσωπός της στην ΕΕ στις 2 Αυγούστου στη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης της Επιτροπής, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Playbook της Τετάρτης».

Αναλυτικά η παράγραφος που προχωρά σε διευκρίνηση:

«Το Playbook με χαρά διευκρινίζει ένα σημείο του ρεπορτάζ της Τετάρτης αναφορικά με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων. Τα δύο υψηλόβαθμα μέλη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που εξωθήθηκαν σε παραίτηση στις αρχές του μήνα λόγω αυτού που η Αθήνα αποκαλεί “λανθασμένες ενέργειες σε μια νόμιμη επισύνδεση”. Η παρακολούθηση αρχηγού της αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε νόμιμα από την ελληνική υπηρεσία ΕΥΠ. Η Αθήνα αρνείται την ανάμειξη στη διαφορετική και παράνομη παρακολούθηση του ίδιου ατόμου με το λογισμικό Predator, που έγινε περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα» τονίζει το Politico, και συνεχίζει:

«Έρχεται μεγάλη σύγκρουση: Το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών για το Predatorgate θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Παρασκευή, ενώ την επόμενη εβδομάδα, το Κοινοβούλιο αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για τη σύγκληση Εξεταστικής Επιτροπής αναφορικά με τις παρακολουθήσεις από τη σημερινή κυβέρνηση, μεταδίδει η Νεκταρία (σ.σ. Νεκταρία Σταμούλη, η ανταποκρίτρια του Politico).

Η κυβερνητική απάντηση στην Κομισιόν: Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που εστάλη στις 2 Αυγούστου στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Κομισιόν από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΕΕ, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Playbook την Τετάρτη. Η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων Predator και αναφέρει πως παραμένει στη διάθεση της Κομισιόν για έλεγχο και εξακρίβωση γεγονότων».

Ουσιαστικά, δύο είναι οι διαφοροποιήσεις:

Το χθεσινό άρθρο αναφερόταν σε «παράνομη» παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ σήμερα επισημαίνει ότι ήταν νόμιμη και σε πλήρη συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία και μετά από εντολή του εισαγγελέα της ΕΥΠ.

Επίσης, χθες έγραφε ότι πρόκειται για «σκάνδαλο όπου εμπλέκεται το κακόβουλο λογισμικό Predator, το οποίο περιβάλλει την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ σήμερα αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει σχέση με το κατασκοπευτικό σύστημα Predator.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε και σε «μισή» συγγνώμη στη δημοσιογράφο Νεκταρία Σταμούλη, μετά τη χθεσινή επίθεση:

«Σε σχέση με τη χθεσινή αναφορά μου στην κ. Σταμούλη, οφείλω να πω ότι ελέχθη καθ΄υπερβολή και θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό δεν διαχωρίζει στα κείμενά της τις προσωπικές της εκτιμήσεις, τις οποίες προφανώς δικαιούται να έχει από γεγονότα που αρκετές φορές όπως αναδεικνύεται είναι ανακριβή, όπως συνέβη και πρόσφατα».

Να σημειωθεί ότι το Μαξίμου είχε προχωρήσει σε διαρροές με non paper περί ανασκευής του Politico.