Το μέτρο της συνταγογράφησης για τους ανασφάλιστους θα ισχύσει κανονικά, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας. Για τη διευκόλυνση των ανασφάλιστων μέχρι τις 30 Απριλίου που θα συγκροτηθεί ο κατάλογος των εξαιρέσεων θα μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να συνταγογραφούν κανονικά.

Ads

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από διαμαρτυρίες και καταγγελίες πολιτών αλλά και γιατρών, πως υπάρχουν ασθενείς που χρειάζονται άμεσα φάρμακα  και δεν μπορούν να βρουν έγκαιρα ραντεβού στις δημόσιες δομές.

Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται κατάλογο των εξαιρέσεων που αφορούν παιδιά, νεφροπαθείς- αιμοκαθαρόμενους κλπ όπως ορίζεται στον νόμο.

Υπενθυμίζεται ότι αφορά συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες, μόνο από ιατρούς δημόσιων δομών υγείας.

Ads

ΠΙΣ: Απόσυρση του μέτρου

Την απόσυρση του μέτρου συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες μόνο από γιατρούς δημόσιων δομών υγείας, που τέθηκε σε ισχύ από τις 15 Μαρτίου, ζητά με νέα παρέμβασή του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Όπως αναφέρει ο ΠΙΣ, το μέτρο αφορά 1,7 εκατομμύρια ανασφάλιστους και «από την πρώτη στιγμή έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τόσο στους ασθενείς όσο και στο σύστημα υγείας, καθώς το πλήθος αυτό των πολιτών είναι αναγκασμένο να αναζητά ένα ραντεβού σε δημόσιες δομές υγείας προκειμένου να προμηθευτεί τα απαραίτητα φάρμακα. Αυτό έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση των δημόσιων δομών και μάλιστα σε περίοδο έξαρσης του κορονοϊού αλλά και την απίστευτη ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων πολιτών».

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, «το μέτρο αυτό δεν έχει καμία άλλη λογική παρά να αναγκάσει τους πολίτες αυτούς να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα, καθώς είναι σχεδόν αδύνατον να εξασφαλίσουν ραντεβού σε δημόσιες δομές μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Πέραν αυτού, διαχωρίζει τους ιατρούς της χώρας με απαράδεκτο τρόπο σε ιατρούς του δημοσίου και ιατρούς του ιδιωτικού τομέα και καταστρατηγεί τον Νόμο περί ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής».

Ο ΠΙΣ εκτιμά ότι αν το μέτρο δεν αποσυρθεί «δεν θα δούμε αύξηση της νοσηρότητας και θνητότητας στον ευαίσθητο πληθυσμό των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Αυτή είναι η στιγμή που το κράτος θα πρέπει να δείξει την κοινωνική του ευαισθησία με απτό και άμεσο τρόπο».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας να αντιδράσουν με επιστολές διαμαρτυρίας και ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Όπως τονίζει, «τα αγαθά της Υγείας και του Φαρμάκου θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένα για το σύνολο των πολιτών της χώρας. Οτιδήποτε άλλο είναι λάθος και οδηγεί σε μεγάλη υγειονομική κρίση που θα κληθεί ο Έλληνας πολίτης να την πληρώσει με πολλαπλάσιο κόστος».