Το 20% των εργαζόμενων είναι ανασφάλιστο, ενώ το 30% των εργοδοτών-επαγγελματιών δεν πληρώνουν εισφορές στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα το χρέος του να ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου.

Ads

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα στοιχεία των ελέγχων για την εισφοροδιαφυγή που πραγματοποίησαν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και το ΙΚΑ, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, προσθέτοντας ότι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να ανησυχούν. Παράλληλα, τους κάλεσε να μην βγουν πρόωρα στη σύνταξη.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι παρατηρήθηκε αύξηση 3,5% στα έσοδα του ΙΚΑ τον Ιανουάριο και βρίσκεται 0,7 μονάδες πάνω από τον προϋπολογισμό του. Πρόσθεσε, όμως, ότι η αύξηση των δαπανών του αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Για τον ΟΑΕΕ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μη καταβολής του δώρου του Πάσχα, το οποίο θα διασφαλιστεί μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ταμείου. Από τον Ιούνιο και μετά, πρόσθεσε, αναζητούνται λύσεις για τη χρηματοδότηση των ταμείων.

Ads

Παράλληλα, ο Α. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι τα ταμεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε πώληση μετοχών και ομολόγων.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού, τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό δεν περιλαμβάνεται στα πρόσθετα μέτρα, «εάν δεν αποδώσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Τέλος, ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα της επιτροπής διαλόγου, ενώ μέσα Μαρτίου αναμένεται το σχετικό νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.

ΟΑΕΔ: 65.000 θέσεις εργασίας ετησίως

Σε προγράμματα δημιουργίας 65.000 θέσεων εργασίας ετησίως, έως το 2013 και τη διασφάλισης άλλων 10.000 θέσεων εργασίας με την αποτροπή απολύσεων σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα προχωρά ο ΟΑΕΔ από την πρώτη Μαρτίου

Τα προγράμματα αφορούν νέους εργαζόμενους 18 έως 30 ετών και μακροχρόνια άνεργους άνω των 50.