Εν όψει της επικείμενης επίσκεψης της τρόικας και της ανακοίνωσης νέων μέτρων ύψους 26 δις ευρώ, επαναλαμβάνονται στον κυριακάτικο Τύπο τα σενάρια για ανασχηματισμό και εκλογές. Τροφή τούς δίνουν οι διαφωνίες μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την ασκούμενη οικονομική πολιτική, αλλά και ο αποσυντονισμός των υπουργών του κυβερνητικού σχήματος.

Ads

Το σενάριο του ανασχηματισμού προβάλει ως βέβαιο η εφημερίδα Έθνος, θεωρώντας τον απαραίτητο για τη ανακοπή της κλιμακούμενης κυβερνητικής φθοράς. Όπως αναφέρει, ο «κ. Παπανδρέου επιδιώκει, μέσω του ανασχηματισμού, το νέο κυβερνητικό σχήμα να έχει εκ γενετής συγκεκριμένη «ταυτότητα» και υπουργούς αποφασισμένους να δουλέψουν συλλογικά, διεκδικώντας βάσιμα την παραμονή στις θέσεις τους μέχρι τη λήξη της τετραετίας». Η εφημερίδα χαρακτηρίζει μικρές τις πιθανότητες μετακίνησης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, παρά τη σκληρή κριτική που δέχεται από υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Κυρίως, προβλέπει παρεμβάσεις στον τομέα κοινωνικής πολιτικής, «με προφίλ ηγεσιών που βλέπει τις μεταρρυθμίσεις ως φυσικό σύμμαχο».

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αναφέρει ότι δεν αποκλείεται να «μετατεθεί» σε υπουργείο του οικονομικού κύκλου. Ο Ανδρέας Λοβέρδος κρίνεται ως «άψογα συνεργαζόμενος με τον πρωθυπουργό». Το ίδιο φέρεται να ισχύει και για τον Χάρη Παμπούκη, καθώς η αξιοποίηση του Ελληνικού θεωρείται μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Για την Άννα Διαμαντοπούλου, η εφημερίδα σημειώνει ότι μόνο με «καραμπόλα» ενδέχεται να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο. Τέλος, πληροφορίες του Έθνους αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός «ακτινογραφεί» και ανθρώπους από τον χώρο της οικονομίας και των τραπεζών, με τους οποίους διατηρεί «αλληλογραφία» και ανταλλάσσει προτάσεις, όπως οι κκ. Στουρνάρας (ΙΟΒΕ), Πανταλάκης (της Αγροτικής),Τσακόγλου (καθηγητής στα εργασιακά) και Τζωρτζάκης (πληροφορική, νέες τεχνολογίες).

Το ενδεχόμενο των εκλογών προβάλλει, αντίθετα, η Καθημερινή, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει έμμεσο πλην σαφές εκλογικό δίλημμα στα κυβερνητικά στελέχη και στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, παράλληλα με την παρουσίαση των έκτακτων μέτρων για το 2011 και του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου 2013 – 2015. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να επιλέξει την «καθαρή λύση» των πρόωρων εκλογών, πριν οι σχετικές ρυθμίσεις οδηγηθούν προς ψήφιση στη Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση, το πλέγμα πολιτικών που θα έχει αναπτύξει έως τότε η κυβέρνηση θα αποτελέσει την προεκλογική πλατφόρμα του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος «θα εκκαθαριστούν» από τους διαφωνούντες με την ασκούμενη οικονομική πολιτική.

Ads

Η Καθημερινή υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί τις εκλογές, αλλά είναι διατεθειμένος να επιλέξει αυτή την «κίνηση υψηλού ρίσκου», προκειμένου να μην προχωρήσει τραυματισμένη. Εάν, δε, γίνει ανασχηματισμός, ο Γ. Παπανδρέου φέρεται ότι θα συνυπολογίσει κατά τις επιλογές του, πρώτον, τις υπόγειες και δημόσιες διαφωνίες και εντάσεις μεταξύ υπουργών του. Δεύτερον, σε ποια μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα δείξει «κίτρινες κάρτες» η τρόικα στον επερχόμενο έλεγχο. Και τρίτον, την ανάγκη να μεταδοθεί στην κοινή γνώμη μήνυμα «επανεκκίνησης» της κυβέρνησης, προσέγγιση που εκ των πραγμάτων επιβάλλει μεταβολές στο οικονομικό επιτελείο.

Οι διαφωνίες «φουντώνουν» τα σενάρια

Τα σχέδια επί χάρτου που προβάλλονται στα Μέσα ενισχύονται από τις εμφανείς διαστάσεις απόψεων στο σύνολο του ΠΑΣΟΚ. Βρίθουν τα παραδείγματα υπουργικών «εμφυλίων», που αποσυντονίζουν την κυβέρνηση, με πρώτο το παράδειγμα της Κερατέας, όπως παρουσιάζεται στην εφημερίδα το Βήμα. Η Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία δηλώνει αναρμόδια για το θέμα, έμαθε από τα μέσα ενημέρωσης ότι ο Χρήστος Παπουτσής της είχε κλείσει ραντεβού με τις δημοτικές αρχές της Κερατέας, ενώ ο Γ. Ραγκούσης δεν έκρυψε την ενόχλησή του επειδή παραγκωνίσθηκε για το ίδιο ζήτημα. Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων επίσης δίχασε την κυβέρνηση, καθώς αντιρρήσεις διατυπώθηκαν από τους Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τίνα Μπιρμπίλη, Χρ. Παπουτσή και Δημήτρη Ρέππα, οι οποίες ερμηνεύθηκαν ως αιχμές προς τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με το Βήμα, οι εμπρηστικές δηλώσεις Παγκάλου επίσης δημιουργούν βαρύ κλίμα μέσα στο ΠΑΣΟΚ για τον αντιπρόεδρο, παρόλο που το Μέγαρο Μαξίμου μετέδωσε ότι δεν υφίσταται θέμα με το πληθωρικό στέλεχος της κυβέρνησης.

Εξάλλου, πηγές της Ελευθεροτυπίας αναφέρουν ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αμέσως μετά την απόρριψη του σχεδίου νόμου για τον ηλεκτρονικό τζόγο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού. «Εκρινε, υποστηρίζουν παράγοντες του μεγάρου Μαξίμου, ότι δεν θα μπορούσε να σταθεί ύστερα από το μπαράζ επικρίσεων που δέχθηκε για ένα σχέδιο το οποίο είχε συζητηθεί δύο φορές στο υπουργικό συμβούλιο, είχε εγκριθεί και είχε περάσει από τη διαδικασία της διαβούλευσης» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, προσθέτοντας πάντως ότι οι συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών διαψεύδουν τις πληροφορίες.

Τέλος, το γεγονός ότι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν αναδιάρθρωση του χρέους με κούρεμα, όπως ο κ. Νασιώκας, ή προτείνουν κυβέρνηση εθνικής ανάγκης εκ προσωπικοτήτων, όπως ο κ. Λιντζέρης, επιβεβαιώνουν το εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

*Φωτογραφία του χρήστη του Flickr Davide Restivo