Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που προχώρησε ο πρωθυπουργός εκπέμπουν διπλό μήνυμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος, αφενός να καλύψει τις τρύπες του γαλάζιου δόγματος της τάξης και της ασφάλειας και αφετέρου να εκπονήσει πολιτικές – ειδικά στο νευραλγικό τομέα της δημόσιας υγείας – που είναι βγαλμένες από τις καταστροφικές μνημονιακές συνταγές.

Ads

Η πέμπτη θητεία του Χρυσοχοίδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Τα καμπανάκια από τα δημοσκοπικά ευρήματα, που καταδεικνύουν τη δυσφορία των πολιτών για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο της ασφάλειας, είχαν θορυβήσει το πρωθυπουργικό επιτελείο. Υπό αυτό το πρίσμα, επιστρατεύτηκε, για πέμπτη φορά στη πολιτική του σταδιοδρομία, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της δημόσιας τάξης. Η επανατοποθέτηση Χρυσοχοίδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποτελεί ένα απειλητικό μήνυμα προς τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που θα αντιδράσουν έναντι του «μεταρρυθμιστικού οίστρου» της κυβέρνησης. Τα νομοσχέδια για τα Ιδιωτικά ΑΕΙ, τις συγχωνεύσεις των Δημοτικών δικτύων Ύδρευσης (σ.σ. ιδιωτικοποίηση νερού από την πίσω πόρτα) και την «αναμόρφωση του ΕΣΥ» σε συνδυασμό με τον κλοιό της ακρίβειας, ενδέχεται να διαμορφώσουν ένα θερμό κοινωνικό μέτωπο κατά της Ν.Δ.

Υπενθυμίζεται, πως η προηγούμενη θητεία του κ. Χρυσοχοίδη επί κυβέρνησης Μητσοτάκη (2019-2021) σημαδεύτηκε από τον άγριο ξυλοδαρμό του Δημήτρη Ινδαρέ από αστυνομικούς στο σπίτι του, την αστυνομική βία σε βάρος πολίτη στη Νέα Σμύρνη, τις εφόδους των ΜΑΤ σε κινηματογράφους για τον εντοπισμό ανηλίκων σε προβολές του Τζόκερ και τη βίαιη εκκένωση – on camera – καταλήψεων. Η κυβέρνηση, συνάμα, επιχειρεί με τον Μ. Χρυσοχοίδη στην πρώτη γραμμή, να σερβίρει ξανά «νόμο και τάξη», προς το υπερσυντηρητικό ακροατήριο που γλυκοκοιτάζει τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ. ενόψει των ευρωεκλογών. Τη θητεία του κ. Οικονόμου στιγμάτισαν τα τραγικά περιστατικά οπαδικής βίας με τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή από Κροάτες ναζί στη Ν. Φιλαδέλφεια – που διέσχισαν ανενόχλητοι όλη την Επικράτεια – και ο θάνατος του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη, από ναυτική φωτοβολίδα. Σημειώνεται, ωστόσο ότι ο Μ. Χρυσοχοίδης αποπέμφθηκε το 2021 ως αποτυχημένος και από το υπουργείο μετά τις πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια.

Η δόξα του ΔΝΤ που ζήλεψε ο Άδωνις

Στην οδό Αριστοτέλους θα μετακινηθεί, από το Υπουργείο Εργασίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης που στην προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο υγείας (2013) είχε θεσπίσει εισιτήριο εισόδου της τάξης των πέντε ευρώ στα νοσοκομεία. Παράλληλα, επί υπουργίας του το 2013, εκπονήθηκε ένα σχέδιο συρρίκνωσης του τομέα υγείας, το οποίο περιλάμβανε αξιολόγηση και κινητικότητα γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς και αλλαγή χρήσης και συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων. Από αυτές τις απορρυθμίσεις, προβλεπόταν εξοικονόμηση περίπου 32 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του. Ανάμεσα στα νοσοκομεία που σταμάτησαν, τότε, τη λειτουργία τους με μεταφορές κλινικών και προσωπικού συμπεριλαμβάνονται το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, το Νοσοκομείο Παναγία Θεσσαλονίκης, το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων και το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα». Σημειώνεται ότι τις επόμενες εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την «αναδιοργάνωση του υγειονομικού χάρτη» και, σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές επαινούσαν το «μεταρρυθμιστικό προφίλ του νέου υπουργού». Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, έλεγε, τότε, ότι διεκδικούσε τη δόξα των απολύσεων της τρόικας και του Π. Τόμσεν. Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποσχέθηκε, σε χθεσινοβραδινή του δήλωση, ότι θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του στη νέα θητεία του.

Ads

Η παλιά συνεργάτιδα του Μητσοτάκη

Η Δόμνα Μηχαηλίδου παραλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας – στη θέση του Άδωνι Γεωργιάδη. Ενδέχεται, να πιστωθεί την δρομολογημένη αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο. Άλλωστε, τη δύσκολη δουλειά της πλήρους απορρύθμισης του εργασιακού χάρτη την έκαναν οι προκάτοχοι της και δη ο Κωστής Χατζηδάκης. Ασφαλώς ένα αποδιαρθρωμένο εργασιακό τοπίο συνιστά παγίδα – εκτός από τους εργαζόμενους που υποαμείβονται ή διακινδυνεύουν τη ζωή τους στα εργοτάξια – και για τον αρμόδιο υπουργό που πάντα θα εισπράττει την κοινωνική διαμαρτυρία.

Υφυπουργός Παιδείας, με αρμοδιότητα την Επαγγελματική Κατάρτιση αναλαμβάνει η βουλευτής Επικρατείας, Ιωάννα Λυτρίβη. Η κ. Λυτρίβη είχε συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό, ως επιστημονική συνεργάτιδα, την εποχή που ήταν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ετίθεντο οι ποσοτικοί στόχοι των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων στο δημόσιο τομέα.

Ανέγγιχτος ο Βορίδης και οι υπουργοί της ακρίβειας

Οι υπουργοί δε, που συνδέονται με το ζήτημα των ανατιμήσεων έμειναν ανέγγιχτοι ώστε – σύμφωνα με τις ερμηνείες – να μήνα αμφισβητηθεί το δόγμα της «εισαγόμενης ακρίβειας». Ο πρωθυπουργός δεν «ακούμπησε» ούτε τον Μάκη Βορίδη, παρά τις διαρροές περί καρατόμησης του υπουργού Επικρατείας λόγω της αρνητικής του στάσης στο ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια. Γαλάζιοι κύκλοι προβλέπουν ότι το σχετικό νομοσχέδιο – που προκαλεί αναταράξεις στην παράταξη – ενδέχεται να κατατεθεί μετά τις ευρωεκλογές. Αν επαληθευθεί αυτή η εκδοχή, ο Μάκης Βορίδης θα φορά τη στολή του συνοριοφύλακα της Ν.Δ. ώστε να ανακοπεί η χαλαρή – τιμωρητική ψήφος των ευρωεκλογών προς την Ελληνική Λύση ή τη Νίκη.