Η επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για πέμπτη φορά στην πολιτική του καριέρα, κατά τον μίνι ανασχηματισμό που αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκάλεσε πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων κυρίως λόγω της αδιαπραγμάτευτης -τότε- καρατόμησής του από το υπουργείο και της απομάκρυνσής του από την κυβέρνηση, τον Αύγουστο του 2021.

Ads

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον οι διαρροές έκαναν λόγο για πολλά και ουσιαστικά λάθη του κ. Χρυσοχοΐδη στη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών στη χώρα το καλοκαίρι του 2021, δυσαρέσκεια εντός ΕΛ.ΑΣ. για τη διαχείριση του κορονοϊού, αλλά και για ζητήματα ασφαλείας στη χώρα – για τα οποία είχε δεχθεί κριτική τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά κοινοβουλευτικά έδρανα.

Συνεπώς, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την επάνοδο του κ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκάλεσε έκπληξη σε «γαλάζιους» και μη κύκλους.

«Η απομάκρυνση των κ.κ. Γιάννη Οικονόμου και Κώστα Κατσαφάδου από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν μια κεντρική, προσωπική απόφαση του Πρωθυπουργού γιατί είχε διαπιστώσει αδυναμίες στην πολιτική ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη που κλόνιζαν το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών. Δηλαδή τη ναρκοθέτηση ενός προνομιακού πεδίου που αφορά την εφαρμογή του νόμου και της τάξης και την προστασία των πολιτών, στο οποίο επενδύει ιδιαίτερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». Σε αυτή την αναφορά προχώρησε στέλεχος του Μαξίμου και άνθρωπος που γνωρίζει τις τελικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Βασίλη Λαμπρόπουλο.

Ads

Όπως εξηγεί η ίδια πηγή, «τα δύο φονικά επεισόδια με χούλιγκαν στου Ρέντη και στη Νέα Φιλαδέλφεια, η πρωτοφανής αιματηρή επίθεση στο Γκάζι, οι καταδιώξεις στον Ασπρόπυργο και στη Λιβαδειά με δύο νεκρούς, οι διαδοχικές δολοφονίες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, στη Σαλαμίνα κι αλλού, η απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στα ΜΑΤ, η εξαφάνιση των περιπολούντων αστυνομικών με αποκορύφωμα την απειλή λευκής απεργίας από τα ΜΑΤ, που είχαν προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη, οδήγησαν τον Πρωθυπουργό στην εσπευσμένη απομάκρυνση των δύο πολιτικών στελεχών που είχαν τοποθετηθεί στις συγκεκριμένες θέσεις μόλις προ μερικών μηνών».

«Όμως, η επιλογή του κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος γνωρίζει τη δομή, τη λειτουργία αλλά και τμήμα της ανθρωπογεωγραφίας της ΕΛ.ΑΣ. και λειτουργεί με δραστικό τρόπο, θα συνοδευθεί με σημαντικές αλλαγές προσώπων στα ανώτατα κλιμάκια της Αστυνομίας», συνεχίζει.

«Αποτελεί όμως και μια αποκατάσταση του κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του βρέθηκε στο στόχαστρο κεντρικού συστήματος που σχετιζόταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών και είχε γίνει και ο ίδιος στόχος του Predator. Κι αυτό το μήνυμα του Πρωθυπουργού, με την τωρινή κίνηση, πρέπει να το λάβουν σοβαρά όλη η κυβέρνηση και οι υπηρεσιακοί παράγοντες» υπογραμμίζει το στέλεχος του Μαξίμου.