«Αναρμόδια» δήλωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στην προσφυγή του Vouliwatch κατά της «σιωπηρής απόρριψης» του αιτήματος του Οργανισμού από τον Στ. Πέτσα, σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των ΜΜΕ που έλαβαν χρήματα για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι».

Ads

Ο οργανισμός θυμίζει ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας του για το πώς διατέθηκαν τα χρήματα του «Μένουμε Σπίτι», «λάβαμε απάντηση με τη λίστα των ποσών από το Υπ. Οικονομικών αλλά ΔΕΝ λάβαμε καμία απάντηση από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κο Στέλιο Πέτσα».

«Δυστυχώς», συνεχίζει το Vouliwatch «η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι μερική, καθώς δεν καλύπτει όλα τα ερωτήματα που περιλάμβανε η αίτησή μας, και – κυρίως – το θέμα των κριτηρίων με τα οποία επιλέχθηκαν τα ΜΜΕ για τα ποσά που έλαβε το καθένα για την καμπάνια ενημέρωσης καθώς και τη σύμβαση απευθείας ανάθεσης με την ανάδοχο εταιρία Initiative Media.

»Σε συνέχεια της απόλυτης σιωπής από πλευράς Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κου Στέλιου Πέτσα, προχωρήσαμε στο επόμενο βήμα που μας παρέχει η νομοθεσία για να διεκδικήσουμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο μας δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία και, στις 29 Ιουλίου 2020, καταθέσαμε Διοικητική Προσφυγή ενώπιον της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (που απορρόφησε τις αρμοδιότητες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης).

Ads

»Την 1η Σεπτεμβρίου 2020, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας μας απάντησε μέσω γραπτής επιστολής η οποία απεστάλη ταχυδρομικά στα γραφεία μας, απαντώντας μας ότι ΔΕΝ είναι αρμόδια να εξετάσει την προσφυγή μας.».

Ο οργανισμός τονίζει αντίθετα ότι η Αρχή είναι αρμόδια θυμίζοντας ότι η δημιουργία της από την κυβέρνηση Μητσοτάκη «απορρόφησε με τον περίφημο νόμο για το Επιτελικό Κράτος τις αρμοδιότητες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, μια αρχή που καταργήθηκε με τον παραπάνω νόμο».

Ο Γενικός Επιθεωρητής «ήταν αρμόδιος να εξετάζει προσφυγές πολιτών κατά της Διοίκησης στο πλαίσιο του δικαιώματος πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία, το οποίο και ασκήσαμε ζητώντας τα παραπάνω στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για την καμπάνια “Μένουμε Σπίτι”.

»Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, λοιπόν, δηλώνει αναρμόδια βάσει νομικών ισχυρισμών τους οποίους αποκρούουμε παρακάτω.

»Και ρωτάμε: αν δεν είναι αρμόδια η ΕΑΔ, ποιο θεσμικό όργανο είναι για να εξετάζει παρόμοιες προσφυγές; Καταλύεται η προστασία των πολιτών απέναντι στην αδιαφορία της διοίκησης να απαντήσει και να δώσει νόμιμα αιτούμενα στοιχεία; Ή ξαφνικά εξαναγκάζονται οι πολίτες να προσφεύγουν για τόσο απλά ζητήματα στο Συμβούλιο της Επικρατείας με μια σοβαρή οικονομική επιβάρυνση δικαστικών εξόδων;».