Ανάπτυξη ακόμη και κάτω του 2% φέτος, στο πιο δυσμενές σενάριο για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην ελληνική οικονομία «βλέπει» το ελληνικό δημοσιονομικό συμβούλιο, ο πρώτος επίσημος φορέας που έκανε απόπειρα εκτίμησης των συνεπειών της νέας αυτής, διεθνούς, κρίσης στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ads

Όπως τονίζει η εκτίμηση είναι ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης της πρόβλεψης για το ΑΕΠ της ευρωζώνης, το ελληνικό ΑΕΠ επιβραδύνεται κατά περίπου 0,8%. 

Με βάση τα τρία σενάρια του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου:

Βασικό σενάριο: η ανάπτυξη από 2,4% το 2019 θα διαμορφωθεί στο 2,54% το 2020

Ads

Δυσμενές α’ σενάριο: η ανάπτυξη από 2,4% το 2019 θα υποχωρήσει στο 2,21% το 2020

Δυσμενές β’ σενάριο: η ανάπτυξη από 2,4% το 2019 θα υποχωρήσει κάτω από το 2% στο 1,88% εφέτος.

Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, στην περίπτωση που η επιδημία του Covid-19 πάρει διαστάσεις θα προκληθεί «δομική αλλαγή» στο υπόδειγμα η οποία προς το παρόν είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Επίσης τονίζεται ότι η «κρίση» μπορεί να πλήξει, επιπλέον, ενδογενώς την ελληνική οικονομία βάσει τουλάχιστον δύο διαύλων: α) επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών λόγω μείωσης των τουριστικών εισπράξεων, μείωσης των εισπράξεων από θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές κλπ και β) λόγω αρνητικής επίπτωσης στην ιδιωτική κατανάλωση (κλάδος εστίασης, διασκέδαση και ψυχαγωγία, οικοδομή κλπ).

«Με βάση αυτές τις αρνητικές εκτιμήσεις φαίνεται ότι απομακρυνόμαστε, πιθανώς σημαντικά, από τον στόχο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2020, γεγονός που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναζητηθούν «μαξιλάρια» για τον προϋπολογισμό για τυχόν έκτακτες δαπάνες (πχ στο τομέα της υγείας), όπως πιθανώς αξιοποίηση μέρους των ταμειακών αποθεμάτων ασφαλείας (cash buffers), αλλά και έγκαιρη συνεννόηση με τους θεσμούς για συμφωνία ρήτρας διαφυγής (escape clause), ώστε μία ελεγχόμενη απόκλιση από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ να μην οδηγήσει σε περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα τα οποία θα επιδεινώσουν περαιτέρω την μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και θα ανακόψουν τη θετική δυναμική των τελευταίων ετών» αναφέρει.