Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενέκρινε την Παρασκευή την τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για την Ελλάδα, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ να χαρακτηρίζει την παράταση της δανειακής συμφωνίας ως ενδιάμεσο βήμα για την Ελλάδα.

Ads

«Η παράταση αυτή είναι ένα σημαντικό ενδιάμεσο βήμα, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να βασιστεί στην σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, «χάρη στις τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού» και πως θα έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με τους εταίρους της για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για ότι θα ακολουθήσει μετά τις 30 Ιουνίου.

Μετά την απόφαση αυτή, τα 1,8 δισ. ευρώ που είναι ακόμα διαθέσιμα για την Ελλάδα μπορεί να εκταμιευτούν ώς τις 30 Ιουνίου 2015. Με την εκταμίευση να εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του EFSF.

Ads

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα το EFSF έχει εκταμιεύσει 141,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.