Ανάμεσα στο 10-12% περίπου των Ελλήνων που δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ότι δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, συγκαταλέγεται και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Αναποφάσιστος δηλώνει στη βελγική εφημερίδα L’ Echo ο πρώην υπουργός, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δημιουργήσει νέο κόμμα, ούτε θα συνεργαστεί με ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ε.

Ads

Αν και αναποφάσιστος, ο Γιάννης Βαρουφάκης δηλώνει ότι  επειδή αισθάνεται υπεύθυνος έναντι των 140.000 ψηφοφόρων που του έδωσαν σταυρό προτίμησης στις προηγούμενες εκλογές, «τους συνιστά να μην ψηφίσουν κανένα από τα κόμματα που υποστήριξαν την συμφωνία με την ευρωζώνη, ούτε και τη Χρυσή Αυγή».

Ερωτώμενος γιατί δεν κατεβαίνει αυτόνομα στις εκλογές, ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά ότι αυτό οφείλεται στο ελληνικό εκλογικό σύστημα που επί της ουσίας δεν επιτρέπει την εκλογή ανεξάρτητων βουλευτών. Αναφέρει, επίσης, πως δεν πρόκειται να δημιουργήσει νέο κόμμα αποκλειστικά και μόνο για να βρεθεί και πάλι στην Βουλή, αλλά ούτε και να συνεργαστεί με κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Λαϊκή Ενότητα, με των οποίων τα προγράμματα, όπως επισημαίνει, δεν συμφωνεί.

Ο ίδιος επαναλαμβάνει στη βελγική εφημερίδα την άποψή του ότι το νέο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία δεν θα επιτύχει, ενώ αναφερόμενος στο πρόσφατο δημοψήφισμα διατυπώνει την άποψη ότι «οργανώθηκε για να χαθεί, ώστε να επιτρέψει στην κυβέρνηση την υπογραφή μίας κακής συμφωνίας, με πρόσχημα την βούληση του ελληνικού λαού». Αποκαλύπτει μάλιστα ότι ενώ είχε συμφωνηθεί να μιλήσει σε πολλές συγκεντρώσεις υπέρ του «Όχι», τελικά όλες οι ομιλίες του ακυρώθηκαν.

Ads

Κάνοντας απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δηλώνει ότι οι ευρωπαίοι κατέπνιξαν την “Άνοιξη της Αθήνας” και ότι εν τέλει η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν σκληρή διαπραγμάτευση ως και την τελευταία στιγμή, τελικώς δεν εφαρμόστηκε.

Ως προς τα μελλοντικά πολιτικά του σχέδια αναφέρει πως επιχειρεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο ευρωπαίων πολιτών οι οποίοι ανησυχούν για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη. Όπως λέει στόχος του είναι να συνενώσει όλους τους ευρωπαίους πολίτες που ανεξαρτήτως των πολιτικών τους πεποιθήσεων αισθάνονται ότι τους αφορούν αυτά τα φαινόμενα, αλλά και να μελετήσει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εκδημοκρατιστεί η λειτουργία της ευρωζώνης.

Ερωτώμενος αν στόχος του είναι η δημιουργία ενός κόμματος πανευρωπαϊκής εμβέλειας ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει πως δεν το αποκλείει, σημειώνοντας, όμως, ότι πολλά θα πρέπει να συμβούν ως τότε.