Εκτός πινάκων κατάταξης του ΑΣΕΠ βρέθηκαν τουλάχιστον 2.300 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί λόγω μη καταβολής ενός παραβόλου 3 ευρώ, το οποίο, όπως καταγγέλουν οι ίδιοι δεν κατεβλήθη όχι από αμέλεια αλλά λόγω δυσλειτουργιών στο σύστημα τόσο του ΑΣΕΠ όσο και της τράπεζας.

Ads

Για να γίνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα, όπως σημειώνει η ΟΛΜΕ, «η απόρριψή τους από τους πίνακες δε θα σημάνει μόνο τον αποκλεισμό τους από τη διαδικασία διορισμού, αλλά τους αποκλείει και από την ενδεχόμενη πρόσληψή τους ως αναπληρωτές για τα επόμενα 3 χρόνια!

»Οι συνάδελφοι αυτοί ουσιαστικά μένουν εκτός εκπαίδευσης, αφού ο τριετής αποκλεισμός θα σημάνει αυτόματα και την ραγδαία πτώση της σειράς τους στους πίνακες.».

Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών η Αθηνά σημειώνει, ότι «υπάρχουν καταγγελίες από συναδέλφους που μένουν εκτός πινάκων είτε λόγω ανυπαρξίας επιβεβαίωσης της σωστής διαδικασίας είτε λόγω εκ παραδρομής αβλεψίας, από ένα διάτρητο ηλεκτρονικό σύστημα που αντί να διευκολύνει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται, απεναντίας παγιδεύει με πολλούς τρόπους τους συναδέλφους! Εκτός πινάκων μένουν  συνάδελφοι που έχουν αποδείξεις πληρωμής, άλλοι που δηλώνουν ότι το παράβολό τους δεσμεύτηκε για τρίτους λόγους, χωρίς να το γνωρίζουν, άλλοι λόγω λάθους καταχώρησης  κωδικού, άλλοι λόγω  διπλών παραβόλων, ακυρωμένων κλπ. Εκπαιδευτικοί έρμαια  ασαφών, παραπλανητικών οδηγιών και τραπεζικών συστημάτων. Αλλά ακόμα κι αυτοί που για διαδικαστικούς λόγους δεν χρησιμοποίησαν έγκυρο παράβολο, δεν είναι δυνατόν να στερούνται από κάθε ευκαιρία στην εργασία.

Ads

»Σε καμία περίπτωση όλοι αυτοί οι συνάδελφοι δε φέρουν την ευθύνη για τον αποκλεισμό τους. Δεν είναι δυνατόν να πετιούνται στον εργασιακό καιάδα και να μένουν άνεργοι, επειδή για οποιονδήποτε λόγο δε φαίνεται ότι πλήρωσαν 3 ευρώ. Είναι ντροπή να απαιτούνται χρήματα για να κάνεις αίτηση προκειμένου να δουλέψεις αναπληρωτής.

»Καλούμε την κυβέρνηση & το Υπουργείο Παιδείας που φέρει ακέραια την ευθύνη για την εργασιακή ισοπέδωση των συναδέλφων να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες:

  • Να αποκατασταθούν οι συνάδελφοι που δεν ευθύνονται για τη μη ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής.
  • Να διορθωθούν άμεσα όλα τα λάθη που αφορούν συναδέλφους που έχουν απόδειξη πληρωμής και παρόλα αυτά εμφανίζονται αποκλεισμένοι.
  • Να δοθεί τώρα η δυνατότητα να πληρωθεί το παράβολο απ’ όλες/όλους
  • Άμεση κατάργηση του νόμου των απολύσεων που ζητά χρήματα, παράβολα, και αίτηση διορισμού για να προσλαμβάνει αιώνιους αναπληρωτές!/Κατάργηση του προσοντολογίου.
  • Μονιμοποίηση, ΤΩΡΑ, όλων των αναπληρωτών με έστω και μία σύμβαση,  αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία.

Σε καταγγελία της στο patrisnews.com μία εκπαιδευτικός σημειώνει ότι «η αντιμετώπιση του συστήματος είναι κάτι παραπάνω από σκληρή και ουσιαστικά τιμωρεί τους εκπαιδευτικούς που εδώ και χρόνια καλούνται να ζήσουν με μια βαλίτσα στο χέρι υπηρετώντας το λειτούργημά τους με συνέπεια και ζήλο. Εξαιτίας ενός λάθους που οφείλεται σε μη σαφείς οδηγίες από πλευράς του ΑΣΕΠ.».

Εξηγεί, ότι «κατά τη διαδικασία εγγραφής μας στον ΑΣΕΠ πολλοί συνάδελφοι καταχώρησαν τα στοιχεία τους (όπως IBAN, ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ) και έπειτα έλαβαν μήνυμα από το e παράβολο με τον κωδικό του παραβόλου και τον κωδικό πληρωμής θεωρώντας ότι εφόσον έλαβαν emailεπιβεβαίωσης η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί. Άλλοι πάλι συνάδελφοι βρέθηκαν με δύο παράβολα ένα ακυρωμένο και ένα πληρωμένο καθώς το περιβάλλον της τράπεζας όπως ισχυρίζονται ακύρωσε το παράβολο δίχως ειδοποίηση ενώ ήταν δεσμευμένο. Υπάρχουν και άλλοι που εκ παραδρομής κάναν λάθος στο νούμερο του παραβόλου. Αυτή η κατάσταση έχει ως απόρροια να μείνουμε εκτός από τους πίνακες του ΑΣΕΠ όχι για 1 ή για 2 αλλά ΓΙΑ 3 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ.

»Κάθε χρόνο δίνουμε την ψυχή μας για τη μόρφωση όλων των παιδιών διδάσκοντας τα ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα και δεν πρέπει να τιμωρούμαστε για αυτά. Ωστόσο η διαδικασία αυτή εκτός από τιμωρητική είναι και απάνθρωπη καθώς αψηφά τις ζωές τόσων ανθρώπων για….3 ευρώ!».