Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τροπολογία της κυβέρνησης σχετικά με την εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.».

Ads

Με την τροπολογία η οποία κατατέθηκε χθες Δευτέρα (18/12) στις 11 το βράδυ, ο δήμος Αθηναίων και ο νέος δήμαρχος, Χάρης Δούκας αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, πετάγονται έξω από την «Ανάπλαση Αθήνας», με τον έλεγχο της εταιρείας να περνά εξ’ολοκλήρου στην κυβέρνηση.

Η αντιπολίτευση αντιδρά έντονα, απαιτώντας την απόσυρση της τροπολογίας.

Αρχικά, ο νέος δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας, έκανε λόγο για «σκανδαλώδη τροπολογία», ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να την πάρει πίσω.

Ads

«Σημειώνεται ότι στην αρχική μορφή του ο ν. 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020). Ο λόγος νομίζω είναι προφανής. Όπως και ο λόγος που καταργείται τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή.

Πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας, που δεν πρέπει να περάσει. Πρόκειται για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη, που δεν διστάζει να εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της Κυβέρνησης», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Ανοιχτή Πόλη, έκανε λόγο για «απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, καθεστωτική αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που διαμόρφωσε η ετυμηγορία των πολιτών στις 15 Οκτωβρίου 2023 στον Δήμο Αθηναίων».

«Είναι προφανές πως αυτό που επιχειρείται με την απόφαση αυτή είναι να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα Δημοτική Αρχή και παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο προτίθενται να διενεργήσουν στην εταιρεία αυτή και τα πεπραγμένα της.

»Ο κ. Μπακογιάννης οφείλει να πάρει τώρα θέση και ο κ.Μητσοτάκης οφείλει να αποσύρει τώρα την τροπολογία. Ας το καταλάβουν, ο Δήμος Αθηναίων δεν είναι πια στο κυριακάτικο μενού της οικογένειας», πρόσθεσε.

Την τροπολογία σχολίασε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, αναδημοσιεύοντας την ανάρτηση του Χάρη Δούκα και γράφοντας τα εξής:

«Όσο ο Δήμαρχος Αθηναίων ήταν της οικογένειας, κατείχε τη θέση του Προέδρου της δημοτικής εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.». Τώρα που δεν είναι, ο Κ. Μητσοτάκης τον πετάει έξω με τροπολογία της τελευταίας στιγμής! Διαβάστε την ανάρτηση του νέου Δημάρχου Χάρη Δούκα και θα καταλάβετε τους λόγους.

»Η νέα δημοτική αρχή είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρούσε σε διαχειριστικό έλεγχο στα πεπραγμένα του κ. Μπακογιάννη για τον Μεγάλο Περίπατο της Πανεπιστημίου και για άλλους «περιπάτους» με οσμή σκανδάλου. Όταν η Οικογένεια χάνει την εξουσία, βρίσκει άλλο δρόμο αυτοπροστασίας: Γίνεται καθεστώς. Ιδίως αν πρόκειται να καλύψει εκλεκτό μέλος της».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, από το βήμα της Βουλής.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος έκανε λόγο για «αντιθεσμικά παιχνίδια και ανάπλαση ερήμην της νέας Δημοτικής Αρχής».

«Με τη ρύθμιση αυτή επιχειρείται με σκανδαλώδη τρόπο να πεταχτεί έξω από την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το φιάσκο του Μεγάλου Περιπάτου, ο Δήμαρχος Αθηναίων» τόνισε από την πλευρά της η Μιλένα Αποστολάκη. «Θέλετε τους Δήμους εργαλείο για τα ρουσφέτια σας» κατέληξε.

Παράλληλα, η Μιλένα Αποστολάκη στηλίτευσε τη ρύθμιση και σημείωσε πως «με τη ρύθμιση αυτή επιχειρείται με σκανδαλώδη τρόπο να πεταχτεί έξω από την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το φιάσκο του Μεγάλου Περιπάτου, ο Δήμαρχος Αθηναίων». «Θέλετε τους Δήμους εργαλείο για τα ρουσφέτια σας» κατέληξε.

Αντίδραση υπήρξε και από τη Νέα Αριστερά, με το Νάσο Ηλιόπουλο να τονίζει τα εξής:

Μεθοδολογία “νύχτας” από την κυβέρνηση. Πετάνε ουσιαστικά τη δημοτική αρχή της Αθήνας εκτός της “Ανάπλασης Α.Ε.”, μία πράξη που περισσότερο μοιάζει με αντίποινα για το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτή η τροπολογία που έρχεται στο νομοσχέδιο σκούπα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα.