Ημερίδα με τίτλο «Αναπαραστάσεις της Κατοχής: φωτογραφία, ιστορία, μνήμη» διοργανώνει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού την Παρασκευή 8 Απρίλιου 2016, στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης».
Διακεκριμένοι ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα επιχειρήσουν να ρίξουν φως σε άγνωστες όψεις της φωτογραφίας στην κατοχική Ελλάδα, από τη δράση των επίσημων γερμανικών Μονάδων Προπαγάνδας έως την προώθηση και διάδοση της ερασιτεχνικής φωτογραφίας μεταξύ των Γερμανών που υπηρετούσαν στα στρατεύματα κατοχής της χώρας.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, θα εξεταστεί ο ρόλος της φωτογραφίας στην ιστορική έρευνα της συγκεκριμένης περιόδου, καθώς και στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης.
Ώρες διεξαγωγής της ημερίδας 10.00 – 16.00.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε ελληνικά και αγγλικά.
Διοργάνωση: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Με την υποστήριξη των: Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Σωματείο Φίλων Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.
Λίγα λόγια για την φωτογραφία στην ΚΑΤΟΧΗ σαν ελάχιστο φόρο τιμής στους φωτογράφους εκείνης της περιόδου
Με την αποχώρησή τους από την Ελλάδα, τα συμμαχικά στρατεύματα κατέστρεψαν τις φωτογραφικές εγκαταστάσεις της Kodak, για να μην πέσουν στα χέρια των Γερμανών.
Η Kodak παρέμεινε κλειστή σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής, με συνέπεια να είναι δυσχερής η ανεύρεση φιλμ και φωτογραφικού εξοπλισμού.
Μετά την κατάληψη της Αθήνας, οι Γερμανοί κατέσχεσαν όλο το κινηματογραφικό καί φωτογραφικό υλικό του Αλβανικού πολέμου, πού βρισκόταν στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, για το οποίο δεν είχε ληφθεί μέριμνα προφύλαξης. Παράλληλα, απαγόρευσαν, με την ποινή του θανάτου, να φωτογραφίζονται οι δράσεις τους.
Το 1943 τραυμάτισαν, στήν προσπάθειά του νά φωτογραφίσει, τον φωτορεπόρτερ Πέτρο Πουλίδη (Αρχείο ΕΡΤ) και αργότερα, για τον ίδιο λόγο, εκτέλεσαν τον γιο του Γεώργιο.
Γι’ αυτό το λόγο πολλοί επαγγελματίες φωτογράφοι αναγκάστηκαν νά κάνουν άλλα επαγγέλματα, για νά ζήσουν. Αλλοι φωτορεπόρτερ – φωτογράφοι που φωτογράφισαν την Κατοχή ήταν: ο Μανώλης Μεγαλοοικονόμου, ο Κώστας Μεγαλοοικονόμου, ο δημοσιογράφος Κώστας Παράσχος, ο Βασίλης Τσακιράκης /ΕΑΜ, ο Ιωάννης Μπίρης, ο Σπύρος Χαλκίδης, ο Ευριπίδης Μάρτογλου, ο Κυριάκος Κουρμπέτης, οι Ηνωμένοι Φωτορεπόρτερ, ο Δήμος Πατρίδης, που συνεργάστηκε με τον Ερυθρό Σταυρό και φωτογράφισε στα νοσοκομεία, όπως και η Βούλα Παπαϊωάννου, ο Δημήτρης Χαρισιάδης, και η Λιλή Αλιβιζάτου.
Επίσης, μια ομάδα αστυνομικών της εγκληματολογικής υπηρεσίας υπό τον Αριστοτέλη Κουτσουμάρη φωτογράφισε τις συνθήκες της Κατοχής. Στά δύσκολα αυτά χρόνια πέθαναν οι φωτορεπόρτερ-φωτογράφοι, Δημήτρης Γιάγκογλου και Νίκος Σούτσος.
Ενδεικτικά, φωτογραφίες και πληροφορίες σχετικές περιλαμβάνονται στα βιβλία: ΑΙ ΑΘΗΝΑΙ του Κωνσταντίνου Μπίρη, ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ του Βάσου Μαθιόπουλου, στη μελέτη ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ του Άλκη Ξανθάκη, σε μονογραφίες φωτογράφων κ.ά.
Φωτογραφικό υλικό βρίσκεται σε αρχεία μουσείων, ιδρυμάτων και φορέων: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, ΙΦΑΝΕ, ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ, ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΑΣΚΙ, ΠΕΑΕΑ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ, ΕΔΙΑ , στο αρχείο της Αργίνης Γούτου, καθώς και στα φωτογραφικά αρχεία που έχουν συγκεντρώσει οι συλλέκτες: Νίκος Τόλης, Μιχάλης Τσάγκαρης, Νίκος Πολίτης κ.ά.
επίσης υπάρχουν και εξιδεικευμένοι συλλέκτες φωτοντοκουμέντων / σελίδα στο facebook: WWII vehicles in Greece
Συλλογή στοιχείων: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >