Δεν κατάφερε να πείσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, για την εκδοχή που παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση γύρω από το πρόσφατο επεισόδιο στον Έβρο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, που συνεδρίασε την Τρίτη σε αίθουσα του Υπουργείου Άμυνας. 

Ads

Στην διάρκειας 4,5 ωρών συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα το μεθοριακό επεισόδιο, τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών όσο και Υπουργός Άμυνας επέμειναν πεισματικά ότι δεν έχει γίνει παραβίαση των συνόρων από τουρκικές δυνάμεις και παραμονή σε ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με το Νίκο Δένδια, η δραστηριότητα των τουρκικών δυνάμεων ήταν αποκλειστικά σε τουρκικό έδαφος και ότι η Ελλάδα αρνήθηκε να παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που κάνουν οι ελληνικές δυνάμεις στο ελληνικό έδαφος για την ενίσχυση και επέκταση του φράχτη.   

Όμως, σύμφωνα ασφαλείς πληροφορίες του tvxs.gr, ο Νίκος Δένδιας δεν έδωσε καμία πειστική απάντηση στο επίμονο ερώτημα των βουλευτών της αντιπολίτευσης, γιατί δηλαδή επέδωσε ρηματική διακοίνωση, εφόσον οι τουρκικές δυνάμεις κινήθηκαν σε τουρκικό έδαφος και άρα δεν αφορά την Ελλάδα, η δραστηριότητά τους. Παράλληλα, στο εξίσου σημαντικό ερώτημα για τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια «δεν θα δημιουργήσουμε ένταση για μερικές δεκάδες μέτρα», ο ίδιος δικαιολογήθηκε πως δεν εννοούσε μερικές δεκάδες μέτρα εδάφους αλλά μέτρα μετατόπισης του φυσικού συνόρου σε σχέση με τα χαραγμένα από το 1926 σύνορα. 

Ερωτηματικά για τις «προπαρασκευαστικές» ενέργειες

Ads

Παράλληλα, ερωτηματικά δημιουργεί η διατύπωση που χρησιμοποίησε ο Υπουργός Εξωτερικών, και δημοσιεύτηκε επίσημα στη σελίδα του Υπουργείου καθώς αναφέρει: «Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, για την ακρίβεια μετρήσεις και αποψιλώσεις για την κατασκευή, επέκταση και προέκταση Φράκτη στον Έβρο, στην περιοχή Φερών, εντός της ελληνικής επικράτειας. Η Τουρκία ζήτησε να μάθει, να ενημερωθεί, για τις συντεταγμένες της κατασκευής του Φράκτη αυτού. Στο αίτημα αυτό η Ελλάς απάντησε στη τουρκική πλευρά αρνητικά, λέγοντας ότι ο Φράκτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός του ελληνικού εδάφους και άρα δεν υφίσταται λόγος ενημέρωσης της τουρκικής πλευράς επί των στοιχείων τα οποία ζήτησαν. Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεότερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ τουρκική ανακοίνωση ισχυρίζεται την επομένη μέρα,  ανακριβώς, ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας». 

Μια ψύχραιμη παρατήρηση της αναφοράς Δένδια δείχνει ότι η τουρκική κινητικότητα καταγράφηκε σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές ενέργειες των ελληνικών δυνάμεων, άρα θα μπορούσε να εκληφθεί ως έμμεση παραδοχή. Γενικότερα το κλίμα, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο, με το Νίκο Δένδια να διαψεύδει διαρκώς ότι έχει γίνει παραβίαση και να σημειώνει μεταξύ άλλων «αν είχε γίνει, δεν θα είχα πρόβλημα να το παραδεχτώ». Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι κανένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε παρέμβαση η ερώτηση στη διάρκεια της συνεδρίασης. 

Η επιλογή του χώρου στο υπουργείο Άμυνας, έγινε, με βάση τις πληροφορίες του tvxs.gr προκειμένουν να υπάρχουν εποπτικά μέσα, ώστε να γίνουν παρουσιάσεις της κατάστασης και αναλύσεις των συνοριακών ζητημάτων από στελέχη του Υπουργείου. Παράλληλα, επιχειρήθηκε να «γεφυρωθεί» η διάσταση απόψεων και χειρισμών που παρατηρήθηκε ανάμεσα στα δύο υπουργεία, Εξωτερικών και Άμυνας, ειδικότερα για την πληροφορία ότι το ΥΠΕΞ αγνοούσε τη δραστηριότητα των ελληνικών δυνάμεων τις πρώτες ώρες. 

Το χρονικό της υπόθεσης και οι χειρισμοί της ΝΔ

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα έχε προκαλέσει μεγάλη πολιτική φθορά στην κυβέρνηση παρά τις συνεχείς διαψεύσεις. Αρχικά το ζήτημα της εισόδου σε ελληνικό έδαφος αποκαλύφθηκε σε στρατιωτικό site, με αποτέλεσμα να γίνει η περιβόητη δήλωση του Νίκου Δένδια ενώ στη συνέχεια το ΥΠΕΞ έκανε γνωστό ότι έχει προβεί σε διάβημα. Μετά τη δημοσιότητα που προσέλαβε η υπόθεση, πάλι το ΥΠΕΞ, διέψευσε ως fake news τα δημοσιεύματα εγχώριων και διεθνών ΜΜΕ ότι έχει γίνει παραβίαση, ενώ παρέμβαση έγινε και από τον Πρωθυπουργό στη συνέντευξή του τη Δευτέρα, όπου υποστήριξε ότι δεν έχει γίνει είσοδος τουρκικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος. Υπενθυμίζεται, όμως, ότι μετά την έκταση που προσέλαβε η υπόθεση ο Υπουργός Εξωτερικών έγινε στόχος επίθεσης από την «Ομάδα Αλήθειας» τη διαδικτυακή ομάδα που απηχεί τις θέσεις του Μαξίμου, κάτι που επιβεβαίωσε ότι μετά την πρώτη δήλωση υπήρξε εντολή του Πρωθυπουργού για ανασκευή της. 

Σε κάθε περίπτωση, η σπουδή της κυβέρνησης να απαντήσει και να διαψεύσει την αρχική εντύπωση, αποδίδεται από πηγές της αντιπολίτευσης και στο γεγονός ότι έπληξε ιδιαίτερα το «πατριωτικό» αφήγημα που «έχτισε» η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της κρίσης με τους πρόσφυγες στην περιοχή των Καστανέων.  Άλλωστε, έχει γίνει σαφές ότι η τουρκική πλευρά συνεχίζει την κλιμάκωση της έντασης και το «γκριζάρισμα» περιοχών όπως έδειξε το αίτημα του Τουρκικο ΎΠΕΞ.