Πολλά είναι τα ερωτηματικά αναφορικά με την τύχη των 110 προσφύγων (Αφγανών στην πλειονότητά τους) τους οποίους ρυμουλκούσε, την Κυριακή το πρωί, το Ελληνικό Λιμενικό από τα ανοιχτά της Ζακύνθου προς τις δυτικές ακτές της Μεσσηνίας.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, η ενημέρωση του Λιμενικού είναι εξαιρετικά γενικόλογη και αόριστη και κάθε άλλο παρά διαφωτίζει για τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης και, πολύ περισσότερο, για την τύχη των προσφύγων που αγνοούνται από το βράδυ της Κυριακής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το Γραφείο Τύπου του Λιμενικού: «το πρωί της Κυριακής υπήρξε περιστατικό σε εξέλιξη, δυτικά της Ζακύνθου: πρόσφυγες που επέβαιναν σε σκάφος ζήτησαν συνδρομή, επειδή κινδύνευαν. Η συνδρομή δόθηκε. Όταν συνειδητοποίησαν οι πρόσφυγες ότι τους γύριζαν προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα, τότε με επιλογή τους έκοψαν τον κάβο της ρυμούλκησης και έφυγαν, μάλλον προς Ιταλία».

image

Ads

Όπως επισημαίνει όμως το δημοσίευμα της εφημερίδας, τα ερωτηματικά ενισχύονται, καθώς τα βίντεο, οι φωτογραφίες και τα ηχητικά μηνύματα που έστελναν κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης οι πρόσφυγες στην οργάνωση Aegean Boat Report διηγούνται μια διαφορετική ιστορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, οι πρόσφυγες επικοινώνησαν, το Σάββατο, με την ιταλική ακτοφυλακή, ζητώντας να τους διασώσει. Οι Ιταλοί τούς παρέπεμψαν στο ελληνικό Λιμενικό, καθώς το σκάφος βρισκόταν σε ελληνικά ύδατα, περίπου 80 ναυτικά μίλια από την Καλαμάτα. Γύρω στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, οι πρόσφυγες επικοινώνησαν με τις ελληνικές αρχές. Έξι ώρες αργότερα, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, έφτασε επιτόπου το Ναυαγοσωστικό 60 N/Γ SAR-516 και άρχισε να τους ρυμουλκεί.

image

Για τις επόμενες 20 ώρες, μέχρι τις 8 το βράδυ της Κυριακής, οι πρόσφυγες επικοινωνούσαν με την οργάνωση μέσα από το ρυμουλκούμενο σκάφος, διαμαρτυρόμενοι ότι είχαν μείνει χωρίς φαγητό και νερό, ότι δεν τους είχαν παρασχεθεί είδη πρώτης ανάγκης και ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση προς τα πού πήγαιναν. Το γεωγραφικό στίγμα που έστελναν μέσω κινητού έδειχνε την κατεύθυνση του σκάφους προς τη Μεσσηνία, στο ύψος της Φοινικούντας.

Στις οκτώ το βράδυ την Κυριακή, ενώ το γεωγραφικό στίγμα έδειχνε το σκάφος κοντά στο λιμάνι της Φοινικούντας, οι πρόσφυγες ενημέρωσαν ότι είχε κοπεί ο κάβος της ρυμούλκησης και ότι έβλεπαν τρία σκάφη να πλησιάζουν το δικό τους. Έκτοτε χάθηκε κάθε επικοινωνία τους με την οργάνωση και κάθε ίχνος των προσφύγων.

image

Παρ’ όλα αυτά, παρέμεινε ενεργή η λειτουργία εντοπισμού του γεωγραφικού στίγματος που είχε ενεργοποιηθεί στο κινητό με το οποίο επικοινωνούσαν με την οργάνωση. Το γεωγραφικό στίγμα δείχνει τον άνθρωπο που κρατούσε το κινητό να κινείται στην ξηρά, να βγαίνει από το λιμάνι στον κεντρικό δρόμο, να κινείται δυτικά και να σταματά ύστερα από περίπου μισό χιλιόμετρο σε μικρό κτίσμα, λίγα μέτρα από την επαρχιακή οδό Μεθώνης – Φαλάνθης.

image

Πηγή φωτογραφιών: Aegean Boat Report