Σε σκληρό πολιτικό θρίλερ, με βροχή τελεσιγράφων και – ρητορικών τουλάχιστον – πολεμικών διακηρύξεων εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για το ελληνικό ζήτημα,  μια διαπραγμάτευση, που κορυφώνεται την επόμενη εβδομάδα και στο έκτακτο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου. Μετά τα αλλεπάλληλα τελεσίγραφα του Βερολίνου κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διεμήνυσαν πως “δεν γίνεται να υπογράψουμε, θα πέσει η κυβέρνηση, είναι ξεφτίλα”. Λίγο αργότερα το Μέγαρο Μαξίμου με διαρροές προς τον Τύπο επισήμανε ότι πληροφορίες που διακινούνται από δήθεν κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.  Επίσης από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται πως η απόφαση για έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου ήταν και αναμενόμενη και ευπρόσδεκτη. Σε αυτό το Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις θέσεις της με βάση τη νωπή εκλογική εντολή και με στόχο να επιτευχθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή του ΥΠΟΙΚ, που κυκλοφόρησαν νωρίτερα, χθες το βράδυ στο  EuroWorkinGroup “το κλιμα ήταν εξαιρετικά εχθρικό καθώς ακόμη και χώρες φιλικά προσκείμενες στην Ελλάδα ήταν διστακτικές και φοβήθηκαν”. “Άμεσα δεν είχαμε καμία στήριξη από κυβερνήσεις”, φέρεται να είπε. Η ίδια πηγή από το υπουργείο Οικονομικών διαμήνυσε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης θα επιμένει μέχρι τέλους: “Δεν υπογράφουμε το πρόγραμμα, δεν γίνεται να υπογράψουμε, είναι ξεφτίλα, θα πέσει η Κυβέρνηση”. “Θα υποστούμε όποιες συνέπειες και εκείνοι αντιστοίχως”, φέρεται να είπε η εν λόγω πηγή και συνέχισε: “Το πρόγραμμα  είναι πράξη υποταγής. Ακόμη και η προηγούμενη κυβέρνηση αντιστάθηκε επί 8 μήνες σε μεταρρυθμίσεις που θα είχαν διαλύσει την κοινωνική ασφάλιση παρά τα τρωτά της σημεία. Θα  έχουμε νέα πρόταση που θα την φτιάξουμε στο κυβερνητικό συμβούλιο και θα έχουμε έτοιμο το φάκελο στο Eurogroup. Στόχος είναι πάντα η χρηματοδότηση – γέφυρα αλλά βάσει προγράμματος που θα συμφωνήσουμε εμείς και η ορολογία δεν έχει σημασία. Όχι νέο δάνειο, ενώ στόχος παραμένει η παραμονή στην ευρωζώνη”.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχε απευθύνει νέο τελεσίγραφο, δηλώνοντας ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιό της στο Eurogroup. Τόνισε επίσης πως είναι ανοιχτό το τι θα γίνει μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Απαντώντας, πηγή του Μεγάριου Μαξίμου φέρεται να δήλωσε στο Reuters ότι στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας θα ζητήσουμε  «συμφωνία-γέφυρα» μέχρι να παρουσιάσουμε το συνολικό μας σχέδιο για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις. H κυβέρνηση περιμένει σκληρή στάση από τους εταίρους και επαναδιατύπωση των απαιτήσεων για τήρηση των δεσμεύσεων και συνέχιση του μνημονίου, αλλά σύμφωνα πάντα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης δεν θα αποδεχθεί συμφωνία που να σχετίζεται με το τρέχον πρόγραμμα.

Οι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν τη σύγκληση έκτακτη συνεδρίασης του Εurogroup για την Ελλάδα, την Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου. Η έκτακτη συνεδρίαση αποφασίστηκε σε συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης της ομάδας εργασίας του Εurogroup που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν αρνητικό για τη χώρα μας και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι εταίροι με επικεφαλής τη Γερμανία πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του ισχύοντος προγράμματος μέχρι το καλοκαίρι, απορρίπτοντας την αντιπρόταση της Αθήνας για ένα πρόγραμμα «γέφυρα» δύο μηνών μέχρι να βρεθεί συνολική συμφωνία.

Ads

Η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα γίνει λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, ενώ το κρίσιμο Εurogroup όπου θα πρέπει να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις θα γίνει στις 16 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.