Εν αναμονή της εκπλήρωσης των άλλων δύο όρων που έθεσε την περασμένη Πέμπτη το Eurogroup, δηλαδή τις ρητές δεσμεύσεις των πολιτικών κομμάτων και την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των 325 εκατ. ευρώ, τελεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Επιτροπής Σαντάλ Χιουζ, ερωτηθείσα αν υπάρχουν ενδείξεις ότι ενδεχομένως το αυριανό Eurogroup δεν θα συγκληθεί. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι πιέσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για εφαρμογή των συμφωνηθέντων για την Ελλάδα, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει ξεκάθαρα πως «είμαστε προετοιμασμένοι για ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας».
Ads
Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Σαντάλ Χιουζ, αντικαθιστώντας τον Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπο του επιτρόπου οικονομίας Όλι Ρεν, απάντησε ότι η Επιτροπή τελεί εν αναμονή λήψης συγκεκριμένων μέτρων από την Ελλάδα.
Ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα στις Βρυξέλλες, συνεδριάζουν οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες των 17 υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης και ότι το θέμα της νέας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας θα συζητηθεί αύριο στο Eurogroup, αποφεύγοντας να προδικάσει την τελική έκβαση των διαβουλεύσεων.
Παράλληλα, κύκλοι του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσαν ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το αυριανό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσε να ακυρωθεί.
Πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης μπορεί να αντικατασταθεί από μια απλή τηλεφωνική διάσκεψη και η λήψη απόφασης να αναβληθεί. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, δεν είναι έτοιμα όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να δοθεί το πράσινο φως για το νέο σχέδιο διάσωσης. Η πηγή αυτή υπογράμμισε εξάλλου ότι κατά κάθε τρόπο προβλέπεται η διεξαγωγή τακτικής συνόδου του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο κοινοτικός επίτροπος Όλι Ρεν προειδοποίησε για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι «πολύ σύντομα» θα υπάρξει απόφαση για τη νέα βοήθεια προς την Αθήνα.
«Πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ σύντομα σε θέση να αποφασίσουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Ρεν και πρόσθεσε ότι είναι «προς το συμφέρον όλων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» να προσπαθήσουν ώστε να λειτουργήσει το σχέδιο και να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στην Ελλάδα. «Κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες, ιδίως για τις μικρομεσαίες συνιστώσες της ελληνικής κοινωνίας, και αρνητικές περιπλοκές για την ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα».
Στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα επισήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό» από τη στιγμή που θα υιοθετηθεί αυτό το πρόγραμμα, να το οικειοποιηθούν πλήρως οι πολιτικές δυνάμεις, κάτι που «θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και της ανάπτυξής της, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά».
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως σήμερα Γερμανία και Ε.Ε. είναι καλύτερα προετοιμασμένες για μια ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Δεν παρέλειψε δε, να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και μετά τις βουλευτικές εκλογές. Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα ότι αν δεν συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους που έχουν θέσει η Ευρώπη και το ΔΝΤ για το δεύτερο πακέτο διάσωσης, θα βγει από την ευρωζώνη, απηύθυνε τη Δευτέρα και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν.
Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ εκτίμησε, από την πλευρά της, πως η Ελλάδα θα λάβει το νέο δάνειο. «Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσουν μία έκθεση σχετικά με το πόσο είναι εγγυημένο ότι η Ελλάδα θα σταθεί ξανά στα πόδια της. Θα χρειαστεί πολύ χρόνο η Ελλάδα, αλλά από τις λεπτομέρειες που είδα είμαι βέβαιη ότι η Ελλάδα θα λάβει πρόσθετη βοήθεια» δήλωσε η κ. Φέκτερ.
Εκούσιες βαθιές μεταρρυθμίσεις, συγκρίσιμες με τον μετασχηματισμό των κομμουνιστικών κρατών τη δεκαετία του ’90, κάποιου είδους δημοσιονομική εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του ελληνικού προϋπολογισμού ή έξοδος από την Ευρωζώνη, είναι οι τρεις επιλογές της Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Πετρ Νέτσας, ο οποίος, ωστόσο, τονίζει ότι ο πρώτος δρόμος είναι προτιμότερος, «αν και είναι η Ελλάδα που πρέπει να αποφασίσει».
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Τσέχος πρωθυπουργός επισημαίνει τη διαφορά της Τσεχίας από την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, τις συντάξεις, αλλά και το ΑΕΠ. «Αν δει κανείς το ελληνικό ΑΕΠ και την αγοραστική δύναμη, τότε πρέπει να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται μόνο ένα μικρό βηματάκι μπροστά από εμάς, αλλά ανάμεσα στις συντάξεις και τους μισθούς μας υπάρχει δραματική διαφορά», τονίζει ο κ. Νέτσας και αναφέρεται στο παράδειγμα των κατώτερων μισθών, υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα βρίσκεται περίπου στα 750 ευρώ, ενώ στη χώρα του στα 320 ευρώ. «Αυτό είναι κάτι που δύσκολα μπορώ να κατανοήσω», σημειώνει και εξηγεί ότι στην Τσεχία, πριν από δέκα χρόνια, επενδύθηκε το 20% του ΑΕΠ στην εξυγίανση των τραπεζών.
«Γι’ αυτό και τώρα έχουμε έναν υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα. Αν, από την άλλη πλευρά, κοιτάξω την Ελλάδα, έχω κάποια ερωτήματα», προσθέτει.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >