Οι δημοσκοπήσεις αποτελούν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τη μελέτη της κοινής γνώμης. Όμως, όταν πρόκειται για θέματα όπου ακόμη και μία μικρή ποσοστιαία διαφορά είναι πιθανό να έχει μείζονα σημασία, όπως για παράδειγμα μπορεί να συμβεί σε μία εκλογική αναμέτρηση με λεπτές ισορροπίες, τότε πολύ συχνά όσο περισσότερες είναι οι δημοσκοπήσεις τόσο μεγαλύτερη είναι και η διαφωνία μεταξύ τους και τελικά και η αβεβαιότητα ως προς την πραγματική πρόθεση της κοινή γνώμης.

Ads

 
Αυτό, γιατί κάθε δημοσκόπηση προσεγγίζεται και αναλύεται αυτόνομα και ανεξάρτητα από όλες τις υπόλοιπες, με αποτέλεσμα οι όποιες διαφορές τους να αντιμετωπίζονται ως διαφωνία έτσι ώστε κάθε νέα δημοσκόπηση να μοιάζει ότι ακυρώνει τις προηγούμενες. Το αποτέλεσμα αυτής της «δημοσκοπικής» πολυφωνίας και πρακτική είναι τα κόμματα να αναγνωρίζουν ως «εγκυρότερες» τις δημοσκοπήσεις που αισθάνονται πως τα εξυπηρετούν περισσότερο και να αμφισβητούν την εγκυρότητα των υπολοίπων και οι αναγνώστες των δημοσκοπήσεων να μη γνωρίζουν σε ποια συγκεκριμένη δημοσκόπηση να δώσουν μεγαλύτερο και σε ποια μικρότερο βάρος.
 
Αν, ωστόσο, προσεγγίζαμε την κάθε δημοσκόπηση ως τμήμα ενός συνόλου δημοσκοπήσεων και αν ενώναμε όλες τς δημοσκοπήσεις έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μία χρονοσειρά, τότε θα μπορούσαμε να εξάγουμε συμπεράσματα για την κοινή γνώμη βασιζόμενοι στην ανάλυση του συνόλου του δημοσκοπικού δείγματος και όχι σε ένα, μεμονωμένο τμήμα του.
 
Προκειμένου, δε, να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στα πιο κοντινά δεδομένα θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένες μαθηματικές φόρμουλες, ειδικά κατασκευασμένες για τη μελέτη χρονοσειρών, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στην ανάλυση των χρηματιστηριακών αγορών.
 
Τότε θα είχαμε μία όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική εικόνα της πραγματικότητας, καθώς η στατιστική υπερβολή σε μία δημοσκόπηση θα εξισορροπούνταν από μία αντίθετη στατιστική υπερβολή σε μία άλλη. Ακόμη και αν το αποτέλεσμα δεν ήταν απόλυτα εξισορροπημένο ώστε να αποκτήσουμε μία εντελώς αντικειμενική εικόνα της κοινής γνώμης, σίγουρα θα ήταν περισσότερο ομαλοποιημένο και αντικειμενικό από το αν εξετάζαμε μία και μόνο δημοσκόπηση.
 
Αυτήν ακριβώς την διαδικασία έχει ακολουθήσει το τμήμα τεχνικών αναλύσεων του iPolitics.gr υπό τον επικεφαλής του, Πάνο Παναγιώτου, διακεκριμένο χρηματιστηριακό τεχνικό αναλυτή, προκειμένου να αναλύσει την πρόθεση ψήφου του ελληνικού εκλογικού σώματος βάσει όλων των δημοσιευμένων δημοσκοπήσεων, δημιουργώντας ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο ενημερώνεται συνέχεια με κάθε δημοσκόπηση και αποτυπώνει όσο το δυνατό αντικειμενικότερα το πιθανό ποσοστιαίο εύρος διακύμανσης των κομμάτων, αν γινόταν εκλογές στην εκάστοτε χρονική στιγμή.
 
Τα αποτελέσματα αυτή της ανάλυσης των δημοσκοπήσεων θα διατίθεται από σήμερα στο TVXS σε ένα συγκεντρωτικό πίνακα ο οποίος ελπίζουμε πως θα φανεί ενδιαφέρων και χρήσιμος στους αναγνώστες μας.

image ΝΔ 18,97% 20,13%
image ΣΥΡΙΖΑ 20,40% 21,60%
image ΠΑΣΟΚ 4,91% 5,21%
image ΑΝΕΛ 3,42% 3,78
image ΧΑ 6,90% 7,32%
image ΔΗΜΑΡ 2,20% 2,22%
image ΚΚΕ 5,42% 5,74%
image ΛΑΟΣ 1,43% 1,51%
image ΠΟΤΑΜΙ 8,43% 8,95%
Ανάλυση Πρόθεσης Ψήφου
βάσει όλων των δημοσκοπήσεων
image

Τα αποτέλεσμα στον πίνακα δεν αποτελούν πρόβλεψη αλλά τα συμπεράσματα της τεχνικής και στατιστικής ανάλυσης τάσης όλων των δημοσκοπικών μετρήσεων από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα και πλήθους συμπληρωματικών δημοσκοπήσεων μεταξύ του 2009 -2012.