Η «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης» ανέλαβε την ευθύνη για την εισβολή στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Ads

Μαζί με το κείμενο της ανάληψης ευθύνης, ανήρτησε μάλιστα σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου φωτογραφία του Πρύτανη που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Στη φωτογραφία διακρίνεται ο Πρύτανης ακινητοποιημένος από ένα άτομο με μία πινακίδα περασμένη με σκοινί από το λαιμό του με το μήνυμα «αλληλεγγύη στις καταλήψεις». 

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η ομάδα περίπου 20 ατόμων που εισέβαλε στο γραφείο του Πρύτανη απείλησε τη ζωή του και διέλυσε το γραφείο πριν αποχωρήσει.  «Ο βανδαλισμός και η εκκένωση του γραφείου του Μπουραντώνη είναι μία απάντηση σε μια λογική ελάχιστης αναλογίας στην πρακτική της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης και εκκένωσης των δικών μας χώρων», αναφέρει μεταξύ άλλων το σχετικό κείμενο. 

Εισαγγελική παρέμβαση – προκαταρκτική εξέταση

Ads

Η επίθεση σε βάρος του πρύτανη έφερε και την παρέμβαση του Εισαγγελέα που ζήτησε τη διενέργεια έρευνας. Την έρευνα θα διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια και στο πλαίσιο αυτής θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις όπως παράνομη βία, διακεκριμένες φθορές και διατάραξη κοινής ειρήνης. 

Αντιδράσεις

Την αμέριστη συμπαράστασή της εξέφρασε με ανακοίνωση η Σύνοδος των πρυτάνεων ΑΕΙ. «Καμία έκφραση βίας δεν έχει θέση στα Πανεπιστήμια» αναφέρει η ανακοίνωση. «Η νομοθεσία ορίζει σαφώς πώς αντιμετωπίζονται εγκληματικές πράξεις που απειλούν την ανθρώπινη ζωή και προσβάλλουν την δημόσια περιουσία. Όμως, εν προκειμένω, πράξεις τυφλής βίας μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου, συνιστούν απειλή για την ίδια την Δημοκρατία, παραβιάζοντας το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας στην επιστήμη, έρευνα και διδασκαλία».

«Λιγοστοί γνωστοί- άγνωστοι έχουν διαρκή στόχευση να καταλύουν το ακαδημαϊκό άσυλο, με την ελεύθερη δημοκρατική έκφραση, τη γνώση και τη διακίνηση ιδεών να διώκονται μέσα στον ίδιο τον φυσικό τους χώρο. Απομονωμένες μειοψηφίες επιχειρούν να μετουσιώσουν τα πανεπιστήμια σε ορμητήρια ανομίας. Βρίσκουν σταθερά απέναντί τους σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε δημοκρατικό πολίτη της ελληνικής κοινωνίας» προσθέτει. 

«Όσοι νομίζουν ότι με τραμπουκισμούς, φασισμό και άσκηση βίας θα τρομοκρατήσουν τον ακαδημαϊκό χώρο και θα μείνουν ατιμώρητοι, πλανώνται πλάνη οικτρά», ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. «Η εικόνα του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που κυκλοφόρησε σήμερα από την εισβολή κουκουλοφόρων στο γραφείο του είναι αποτρόπαια. Η κυβέρνησή μας αποκατέστησε το άσυλο στην πραγματική του έννοια, προβλέποντας την αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στο Πανεπιστήμιο. Και ο νόμος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται μέχρι και οι τελευταίες φασιστικές ομάδες να εκδιωχθούν από τα πανεπιστήμιά μας», είπε η Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε:

«Όσοι νομίζουν ότι με τραμπουκισμούς, φασισμό και άσκηση βίας θα τρομοκρατήσουν τον ακαδημαϊκό χώρο και θα μείνουν ατιμώρητοι, πλανώνται πλάνη οικτρά. Και όσοι από τον ακαδημαϊκό χώρο επιδεικνύουν ανοχή στην παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και την καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Καλούμε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν τον προπηλακισμό του Πρύτανη. Η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει το καθήκον της, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο».

Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις αθλιότητες από αυτόκλητους «τιμωρούς»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις αθλιότητες που διέπραξε ομάδα αυτόκλητων «τιμωρών», σε βάρος του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι νέες και οι νέοι στη χώρα μας δεν καταφεύγουν σε τραμπουκισμούς και σε διαπόμπευση προσώπων και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας για να επιτύχουν τους στόχους τους. Αλίμονο. Αυτές είναι ενέργειες που ταιριάζουν σε μιμητές βιαιοτήτων και αστυνομικών πρακτικών της δεκαετίας του ’60. Η νεολαία δυναμώνει τους αγώνες της απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που πλήττει τα μορφωτικά και εργασιακά της δικαιώματα. Πρακτικές σαν και αυτή, που εξευτελίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη, που δυσφημούν το φοιτητικό κίνημα και εντάσσονται -ως μορφή και περιεχόμενο- αποκλειστικά και μόνο στο οπλοστάσιο της ακροδεξιάς, δεν έχουν καμία δικαιολογία και μας βρίσκουν αποφασιστικά αντίθετους». 

Η ΚΝΕ καταγγέλλει τους «προβοκάτορες»

Η ΚΝΕ αντιδρώντας στον προπηλακισμό του πρύτανη, αναφέρει πως καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια και επισημαίνει ότι: «Όχι τυχαία, τα απαράδεκτα αυτά γεγονότα πραγματοποιούνται λίγο πριν τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, την οργάνωση νέων αγώνων ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης.» «Τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, με τον προπηλακισμό του πρύτανη, το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι τον προβοκατόρικο ρόλο ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές, τους συλλόγους και τους αγώνες τους και λειτουργούν ως οι καλύτεροι χορηγοί της έντασης της καταστολής, της συκοφαντίας και της επίθεσης της κυβέρνησης εναντίον του λαού και της νεολαίας».

«Η προσπάθεια που γίνεται από χθες να εμφανιστούν δικαιωμένα για την πολιτική τους κυβερνητικά στελέχη, που έχουν πρωτοστατήσει στα αντιλαϊκά μέτρα και την καταστολή, αποδεικνύει σε ποιανού μύλο ρίχνουν νερό αυτές οι ομάδες και αυτές οι ενέργειες. Όχι τυχαία, τα απαράδεκτα αυτά γεγονότα πραγματοποιούνται λίγο πριν τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, την οργάνωση νέων αγώνων ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Οι φοιτητές, σύσσωμος ο λαός και το κίνημά του, να απομονώσουν αυτές τις θρασύδειλες ομάδες, να σταθούν εμπόδιο και να ακυρώσουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ένταση της καταστολής και περιορισμό των λαϊκών ελευθεριών, μέσα στους οποίους εντάσσεται και η αξιοποίηση τέτοιων ενεργειών. Η καλύτερη απάντηση θα δοθεί με τη μαζική συμμετοχή στον αγώνα για ζωή με δικαιώματα, που γίνονται πράξη η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, τα όνειρα και οι ανάγκες της νέας γενιάς».

Ολόκληρο το κείμενο της «Πρωτοβουλίας μαχητικής αλληλεγγύης»

Το πρωί της Πέμπτης 29/10 πραγματοποιήσαμε παρέμβαση/εκκένωση του γραφείου του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, Δημήτρη Μπουραντώνη. Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί μία δράση στα πλαίσια του πανελλαδικού καλέσματος αλληλεγγύης για έναν Οκτώβρη υπεράσπισης των καταλήψεων.

Επιλέξαμε να στοχοποιήσουμε τον νυν πρύτανη της ΑΣΟΕΕ γιατί μέσα από τον τότε θεσμικό του ρόλο ήταν συνυπεύθυνος στην εκκένωση της κατάληψης Βανκβούβερ Απαρτμάν και του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού ΑΣΟΕΕ. Ο Δημήτρης Μπουραντώνης εκμεταλλευόμενος τη θέση που τότε κατείχε ως αντιπρύτανης, υπήρξε μέλος εκείνου του διοικητικού προσωπικού που ασκούσε πιέσεις στις κατασταλτικές αρχές προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις παραπάνω εκκενώσεις. Είναι ο ίδιος που εκμεταλλευόμενος την “ακαδημαϊκή αυθεντία” του φροντίζει να αφήνει παντού το νεοφιλελεύθερο στίγμα του στον δημόσιο διάλογο, μέσα από άρθρα και συγγράμματα στα οποία υπεραμύνεται της ευρωενωσιακής πολιτικής και της δολοφονικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Είναι ο ίδιος που αποτελεί κομμάτι μιας συντηρητικής ακαδημαϊκής κοινότητας που οραματίζεται έναν εξευρωπαισμό των πανεπιστημίων στα πρότυπα αποστειρωμένων και επιτηρούμενων ιδρυμάτων. Είναι ο ίδιος που εμπλέκεται σε ύποπτες αναθέσεις ερευνητικών προγραμμάτων σε οργανισμούς και εταιρίες για αμισθί παροχή πνευματικής εργασίας που συνεπάγεται την εκμετάλλευση φοιτητών/τριων που ασκούν την πρακτική τους.

Η περίπτωση της ΑΣΟΕΕ δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Είναι κομμάτι μιας συνολικότερης έκφρασης και υλοποίησης του παραπάνω οράματος αναφορικά με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στην ίδια λογική εντάσσονται, πάρα τις επιμέρους ιδιαιτερότητες τους, και οι εκκενώσεις των καταλήψεων Terra Incognita και Rosa Nera, αλλά και παλιότερα, επί Σύριζα, της κατάληψης Τερμίτα.

Η επιλογή της προσωπικής στοχοποίησης ανθρώπων που από τον θεσμικό τους ρόλο-αξίωμα διεκπεραιώνουν τα σχέδια της εκάστοτε κρατικής πολιτικής και των κατασταλτικών σχεδιασμών που περιλαμβάνουν, αποτελεί κομμάτι μιας μαχητικής στρατηγικής. Στην προκειμένη, μαχητική στρατηγική υπεράσπισης των καταλήψεων συνιστά πρόκληση διαρκούς πολιτικού κόστους με την κάλυψη χαμένου εδάφους στο πεδίο του κοινωνικού ανταγωνισμού με κατεύθυνση την ανατροπή των εις βάρος μας πολιτικών-κοινωνικών συσχετισμών.

Επιπλέον συνιστά και προσωπικό κόστος για συγκεκριμένα πρόσωπα με συγκεκριμένες ευθύνες ώστε ένα κομμάτι της ανασφάλειας που σπέρνουν να επιστρέφει σε αυτούς.

Ο βανδαλισμός και η εκκένωση του γραφείου του Μπουραντώνη είναι μία απάντηση σε μια λογική ελάχιστης αναλογίας στην πρακτική της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης και εκκένωσης των δικών μας χώρων.

Ανεξάρτητα από τη πολιτική μας στήριξη στο συγκεκριμένο κάλεσμα θεωρούμε ότι οι οργανωμένες καμπάνιες δράσεις με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση και στρατηγική μπορούν υπό συνθήκες να αποτελέσουν όχι μόνο αναχώματα στην κρατική καταστολής αλλά και εφαλτήρια αναρχικής αντεπίθεσης.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΚΑΜΙΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ

ΥΓ. Ευχαριστούμε τον πρύτανη που έδειξε την αλληλεγγύη του με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης