Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι είναι άστεγοι ή ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες στέγασης. Παρά το γεγονός ότι βιώνουν την πιο ακραία μορφή φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, φαίνεται πως δεν αποτελούν προτεραιότητα για την πολιτεία η οποία δεν εξαντλεί τα περιθώρια στήριξης της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας. Όπως προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου László Andor σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, η Ελλάδα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε καν αιτηθεί τη χορήγηση διαθέσιμης οικονομικής βοήθειας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ads

Στοιχεία διάφορων οργανώσεων καταδεικνύουν ότι, εν μέσω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και της αυξανόμενης ανεργίας, ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί κατά 25% κυρίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα: την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Συνολικά ανά την επικράτεια οι άνθρωποι που ζουν στο δρόμο ή αντιμετωπίζουν ακατάλληλες συνθήκες στέγασης ξεπερνούν τους 40.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Έλλειψη Στέγης και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Οργανώσεων για τους Άστεγους (FEANTSA).

Αίσθηση προκαλεί η απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία οι άστεγοι πληρούν τις προϋποθέσεις για συμμετοχή σε προγράμματα που αφορούν την ένταξη ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας και άρα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ωστόσο, τα αντίστοιχα ελληνικά επιχειρησιακά προγράμματα τα οποία είναι σε εξέλιξη δεν προβλέπουν ανάλογες δράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον έως και τον Ιανουάριο του 2011 η Επιτροπή δεν είχε λάβει καμία αίτηση από τις ελληνικές αρχές.

Ads

Σε αυτό το πλαίσιο, με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση των υπουργών Εργασίας – Κοινωνικής Ασφάλισης – Πρόνοιας, Εσωτερικών και Υγείας σε σχζετική ερώτηση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συν τοις άλλοις επισημαίνει ότι «την ίδια στιγμή δημόσια και δημοτικά κτίρια αφήνονται αναξιοποίητα να ρημάζουν, ενώ θα μπορούσαν να ανοίξουν και να δοθούν για τη στέγαση των συμπολιτών μας, που βιώνουν με τον χειρότερο τρόπο το άγριο πρόσωπο της κρίσης».
 
Παράλληλα, τίθεται το θέμα αδιάθετων υπολοίπων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» για τη ψυχική υγεία: έως το τέλος του Ιουνίου 2012 έχει απορροφηθεί μόνο το 4% (10 εκατ. ευρώ).