Τη νέα πολιτική τιμολόγησης φαρμάκων παρουσίασε η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, ύστερα από τη διαβούλευση με τους φορείς του κλάδου φαρμάκων, όπως οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών, των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων.

Ads

Όπως ανακοίνωσε η κ. Κατσέλη το 2010 θα υπάρξει μέση σταθμική μείωση της τιμής των 6.500 φαρμάκων κατά 20% περίπου. «Η μείωση αυτή θα επιτευχθεί σε δύο φάσεις, με έναρξη τον μήνα που διανύουμε», τόνισε η υπουργός.

Όπως υποστήριξε κατά τη συνέντευξη Τύπου, με την εν λόγω μείωση θα υπάρξει μείωση της φαρμακευτική δαπάνης και των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων ύψους τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, αποτέλεσμα της νέας τιμολόγησης θα είναι η μείωση στη συμμετοχή του κάθε ασφαλισμένου κατά 100 ευρώ περίπου ετησίως ενώ επιτυγχάνεται και μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,25%.

Ads

Η νέες τιμές των φαρμάκων θα προκύψουν από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης και όπως διευκρίνισε η κ. Κατσέλη η απόφαση αυτή πάρθηκε για τρεις λόγους : α) για να υπάρχει ένα σταθερό σύστημα αναφοράς και η τιμολόγηση να γίνεται βάσει αντικειμενικών κανόνων, β) για να μην υπάρξουν δυσκολίες στην εφαρμογή λόγω διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και γ) για να υπάρξει μια ομαλή και σταδιακή διαδικασία προσαρμογής των ίδιων επιχειρήσεων.

Η περίοδος προσαρμογής για την καθιέρωση των νέων τιμών θα είναι δύο μήνες, στην οποία τα φάρμακα θα πωλούνται παράλληλα και με τις δυο τιμές.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι «η ανατιμολόγηση των αντιγράφων φαρμάκων – γενοσήμων, θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται ως ποσοστό της τιμής του πρωτοτύπου εκτός πατέντας, μείον όμως 10%. Για κάθε καινούριο γενόσημο η τιμή του θα υπολογίζεται στο 70% της τιμής του πρωτοτύπου εκτός πατέντας».

Ειδική πρόβλεψη θα υπάρξει για τα νοσοκομειακά, τα ορφανά και τα κοινόχρηστα φάρμακα.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο δημιούργησε μία πλήρη ηλεκτρονική βάση δεδομένων φαρμάκων για την ακριβέστερη παρακολούθηση της αγοράς.

Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι «η χώρα μας μέχρι και σήμερα είναι μια από τις τρεις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης σε επίπεδο τιμών φαρμάκων, όντας παράλληλα η τρίτη πιο ακριβή χώρα στον κόσμο στα γενόσημα φάρμακα. Αυτός είναι ένας από τους παράγοντες, που μαζί με την άμετρη υπερσυνταγογράφηση και την κατάργηση της λίστας, η φαρμακευτική δαπάνη έχει εκτοξευθεί το 2009 στα 6,6 δις».

«Υπαναχώρηση» από τις εξαγγελίες

Υπαναχώρηση από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σε ότι αφορά στην τιμολόγηση των φαρμάκων βλέπουν ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ., Κ. Χατζηδάκης και ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Ν.Δ, Μ. Σαλμάς.

«Περιμέναμε από την κυβέρνηση να είναι πιο αποφασιστική στο θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων, πολύ περισσότερο σ΄αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία. Μέσα σε 3 μήνες – από τις ανακοινώσεις της 19ης Νοεμβρίου 2009 – η κυβέρνηση υπαναχώρησε από τις εξαγγελίες της. Η τιμολόγηση των πρωτοτύπων φαρμάκων που θα γινόταν με βάση τις 3 φθηνότερες τιμές των χωρών της ΕΕ των 26, γίνεται οι 3 φθηνότερες της Ευρωζώνης και η τιμολόγηση των γενοσήμων με βάση τις 3 φθηνότερες της ΕΕ των 26 γίνεται μείωση από 80% σε 70% των πρωτοτύπων.

Οι κ.κ. Χατζηδάκης και Σαλμάς καλούν την κυβέρνηση «να προχωρήσει στην ανατιμολόγηση των φαρμάκων με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε. των 26 όπως ορίζει σήμερα η νομοθεσία και όχι με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ευρωζώνης». Επίσης, «να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για την συνταγογράφηση των γενοσήμων φαρμάκων για να υπάρξει συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων. Ο καθορισμός της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων στο 70% της τιμής των αντίστοιχων πρωτοτύπων δεν αρκεί» και, τέλος, «να υλοποιήσει άμεσα την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής του Αυγούστου του 2009 για την άμεση μηχανοργάνωση της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκων».

«Η εξαγγελία της υπουργού Οικονομίας ότι θα μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού των τιμών τους στην καλύτερη περίπτωση είναι ένα σχέδιο επί χάρτου, που θα έχει την ίδια τύχη με αυτά που ανακοίνωνε κατά καιρούς η κυβέρνηση της ΝΔ. Οι ληστρικές τιμές των φαρμάκων όχι μόνο δεν πρόκειται να μειωθούν, αλλά θα συνεχίζουν να αυξάνονται όσο το φάρμακο βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών», σχολιάζει, με ανακοίνωση Τύπου του, το ΚΚΕ.