Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο θα παρουσιάσουν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, σήμερα, εν όψει του δύσκολου χειμώνα που προμηνύουν οι εξελίξεις στο μέτωπο του ενεργειακού πολέμου Ε.Ε. – Ρωσίας.

Ads

Όπως ανακοινώθηκε, οι τρείς υπουργοί θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στις 10.00 π.μ. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο στόχος για τους δημόσιους φορείς έχει ήδη τεθεί με κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε την 1η Ιουλίου και αφορά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 10% μικρότερη από την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Το σχετικό ΦΕΚ έχει εισαγάγει μέτρα βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, όπως συντηρήσεις συστημάτων ψύξης/θέρμανσης, απενεργοποιήσεις των συστημάτων αυτών σε μη εργάσιμες ώρες, μονώσεις, λειτουργία κλιματιστικών σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες (27οC σε θερινές συνθήκες, 19οC τον χειμώνα), αναβάθμιση συστημάτων φωτισμού με αποδοτικότερους ενεργειακά λαμπτήρες, αλλά και αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του οδοφωτισμού και στον διακοσμητικό φωτισμό δημόσιων κτιρίων.

Ads

Ακόμα, έχει ζητηθεί ο ορισμός υπευθύνων Ενεργειακών Υποδομών/Εγκαταστάσεων που θα παρακολουθούν την πορεία των μέτρων εξοικονόμησης και θα παρέχουν σχετικά στοιχεία στα αρμόδια υπουργεία, αίτημα που δεν έχει συναντήσει την απαιτούμενη ανταπόκριση από πλευράς δημόσιων υπηρεσιών. Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, από τις χιλιάδες δημόσιες υπηρεσίες μόλις 226 έχουν ορίσει υπευθύνους Ενεργειακών Υποδομών.