To «Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Τύπο και την Ελευθερία στα ΜΜΕ» (European Centre of Press and Media Freedom), που χαρτογραφεί διώξεις δημοσιογράφων σε όλη την Ευρώπη, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιγράφει το ιστορικό της αγωγής του πρώην αντιπροέδρου της UNICEF κ. Γρηγόρη Φελώνη ενάντια στη δημοσιογράφο του tvxs.gr Φωτεινή Λαμπρίδη.

Ads

Αναφέρει μεταξύ άλλων πως ο ίδιος ζητά ως αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση 200.000 ευρώ από την δημοσιογράφο και 200.000 ευρώ από το site, καθώς και την ιδιαιτερότητα του ελληνικού νόμου που επιτρέπει να διώκονται οι δημοσιογράφοι και ποινικά.

To European Centre of Press and Media Freedom, εντόπισε την υπόθεση από την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, η οποία έγραφε:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποδοκιμάζει τη στοχοποίηση της συναδέλφου Φωτεινής Λαμπρίδη, η οποία έχει πέσει θύμα της βιομηχανίας αγωγών κατά την άσκηση του δημοσιογραφικού της λειτουργήματος. Η συνάδελφος έχει εναχθεί για παλαιότερο δημοσίευμά της, μαζί με την ιστοσελίδα tvxs.gr, να καταβάλει το εξωφρενικό ποσό των 200.000 ευρώ σε δήθεν θιγόμενο!

Ads

Η ΕΣΗΕΑ διακηρύσσει ότι ο τυποκτόνος νόμος 1178/81 πρέπει να καταργηθεί. Μέχρι τότε δεν πρόκειται να αποτελέσει τροχοπέδη και φραγμό στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως ψηφίστηκε από τη Γ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, το 1998 και του Παγκόσμιου Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της ΔΟΔ.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ».

Το European Centre of Press and Media Freedom, επικοινώνησε με την ΕΣΗΕΑ και διαπίστωσε ότι πρόκειται για υπόθεση SLAPP (αγωγές και μηνύσεις κατά ανθρώπων που συμμετέχουν στα κοινά Strategic Lawsuit Against Public Participation). Κατόπιν ζήτησε να μιλήσει με τη δημοσιογράφο η οποία απέστειλε σχετικό υλικό όπως η αγωγή και το επίμαχο ρεπορτάζ και απάντησε στις ερωτήσεις του εκπροσώπου του Κέντρoυ, ο οποίος αδυνατούσε να καταλάβει τη λογική του νόμου 1178/81, τον οποίο ονομάζει η ΕΣΗΕΑ τυποκτόνο και ζητά την κατάργηση του. 

image