Από την Πέμπτη 8 Ιουλίου όλοι οι χώροι εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που είχε ορίσει η κυβέρνηση, σε αντίθετη περίπτωση θα μπαίνει «λουκέτο» από την πρώτη παράβαση, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων στα 1797, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Ads

Ειδικότερα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε: 

Σε όλα τα μπαρ, εστιατόρια και κλαμπ απαγορεύονται οι όρθιοι. Αυτοί οι χώροι θα έχουν μόνο καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχουν οριστεί.

Από την πρώτη παράβαση και από την επόμενη ημέρα, θα έχουν άμεσα προσωρινή αναστολή δραστηριότητας. Με την πρώτη παράβαση θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας.

Ads

Στη δεύτερη παράβαση 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας.

Στην τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

Στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί, θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων και εκ των υστέρων, με βάση υλικό που θα προκύπτει παράβαση (σ.σ. social media, βίντεο και καταγγελίες).

«Η Μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να γίνει η κυρίαρχη μετάλλαξη», τόνισε αρχικώς ο Ν. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Βλέπουμε αλματώδη άνοδο των κρουσμάτων που σχετίζονται κυρίως με τα κέντρα διασκέδασης».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι στα 27 έτη και έδωσε το παράδειγμα δυο περιοχών των νοτίων προαστίων λέγοντας ότι «στον Νότιο Τομέα Αττικής η θετικότητα αυξήθηκε σημαντικά. Η θετικότητα πήγε στο 6,1% και στο 8% στους δήμους Αλίμου και Γλυφάδας», συνδέοντας αυτή την αύξηση με τη νυχτερινή διασκέδαση σε κλαμπ της περιοχής. 

Υπογραμμίζοντας ότι τα στοιχεία της πορείας του κορονοϊού προκαλούν ανησυχία, σημείωσε πως τα περισσότερα κρούσματα είναι από εξωτερικούς χώρους συγχρωτισμού και πως το μήνυμα είναι τριπλό: Εμβολιαστείτε άμεσα, οι νεότεροι προστατέψτε γονείς και συγγενείς που είναι ανεμβολίαστοι και κάντε τεστ πριν και μετά από κάθε δραστηριότητα».