Σε ανακοινώσεις για το ποια μέτρα θα ισχύσουν το Πάσχα αλλά και μετά το Πάσχα, σχετικά με τον κορονοϊό, προχώρησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ads

Συγκεκριμένα, από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου αίρεται η επίδειξη του πιστοποιητικού νόσησης και εμβολιασμού σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, ενώ θα εξεταστεί και η άρση επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για είσοδο στην χώρα.

Από 1η Μαΐου καταργούνται τα self test στα σχολεία και η επιστροφή των μαθητών στο σχολείο θα γίνει χωρίς τη διενέργεια τεστ, ενώ θα υπάρχουν διευκρινίσεις για το πρωτόκολλο σχετικά με την επαφή με κρούσμα.

Από 1η Μαΐου ως 31 Αυγούστου επανέρχεται η πληρότητα στο 100% των εσωτερικών χώρων, ενώ από 1η Ιουνίου καταργούνται και οι μάσκες, με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες ΚΥΑ.

Ads

Επίσης, από 1η Μαΐου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα υποχρεούνται να κάνουν 1 rapid test την εδβομάδα για την πρόσβαση στο χώρο εργασίας. Ακόμη, από 15 Απριλίου καταργείται το πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν από 1η Σεπτεμβρίου, ενώ το Πάσχα θα γιορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα. Ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως θα λάβουν χώρα όλες οι εκδηλώσεις και θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας έξω από τις εκκλησίες.

Τι λένε οι επιστήμονες για την άρση του πιστοποιητικού

Σχετικά με την άρση των πιστοποιητικών τοποθετήθηκαν και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης αλλά και η πρόεδρος του των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη οι οποίοι συνέστησαν την προσοχή.

Ο κ. Τζανάκης δήλωσε στο MEGA ότι «Με την Όμικρον 2, το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν έχει την σημασία που είχε, καθώς και οι εμβολιασμένοι μολύνονται και μεταδίδουν … αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες για εμβολιασμό που δίνουν οι Επιτροπές και οι ειδικοί», ενώ πρόσθεσε πως «Πρέπει να προστατεύσουμε τους άνω των 60-65 ετών … όπως και τους ευάλωτους, ανεξαρτήτως ηλικίας».

Όσον αφορά την άρση των πιστοποιητικών ανέφερε πως «πρέπει να ακολουθηθεί από ισχυρές συστάσεις» για τη χρήση μάσκας, «είναι το σοβαρότερο μέσο που έχουμε για να αποφύγουμε την μόλυνση».

«Πρέπει να προσέξουμε, ακόμη οι “σκληροί” δείκτες είναι υψηλοί … δεν έχουμε προχωρήσει σε μονοψήφιους θανάτους. Χρειάζεται προσοχή, επειδή θα υπάρχουν μετακινήσεις», τόνισε από την πλευρά της στην ΕΡΤ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

«Όταν πάμε στα χωριά, όταν σουβλίσουμε το αρνί και θα είναι εκεί οικογένειες, λογικό είναι να φορέσουμε τις μάσκες. Ας είναι σε εξωτερικούς χώρους. Όταν πάμε στον Επιτάφιο ή την Ανάσταση. Εκεί θα υπάρχουν ασυμπτωματικοί, θα μεταδίδουν. Μην πάμε στα χωριά και νομίσουμε “όλα χαλαρά, όλα ωραία”», όπως προσέθεσε χαρακτηριστικά.