Τα νέα μέτρα στήριξης κατά την έναρξη της άρσης των περιοριστικών μέτρων παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη. Ωστόσο δεν δόθηκαν διευκρινήσεις για κρίσιμα θέματα, όπως το ποσοστό αναπλήρωσης των μισθών των εργαζομένων, που θα ενταχθούν σε εκ περιτροπής εργασία. Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν πως το ποσοστό θα ανέρχεται στο 40% με 60%, όμως δεν υπήρξε συγκεκριμένη δήλωση από τον υπουργό Εργασίας. 

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη νέα φάση που εισέρχεται η οικονομία, καλείται να κινηθεί σε τρεις άξονες: Συνέχιση στήριξης των θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων, στήριξη των εισοδημάτων και προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Πάνω στους παραπάνω άξονες και μέσα στο πλαίσιο της νέας φάσης αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού και της έκδοσης της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

Μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους

Βάσει μέτρων που θα θεσπιστούν και θα ανακοινωθούν, οι επιχειρήσεις καλούνται να συμπληρώσουν τη “Δήλωση Αυτοσυμμόρφωσης”, η οποία θα αποτελεί τον οδηγό συμμόρφωσης των εργοδοτών και των εργαζομένων στις επιταγές του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Τον έλεγχο θα αναλάβει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) καθίσταται ο αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων προστασίας, της διαπίστωσης παραβάσεων και επιβολής κυρώσεων. «Θα υπάρξουν κυρώσεις και πρόστιμα σε όποιον αντιβαίνει τους κανόνες υγείας και ασφάλειας», είπε.

Ads

Για τα εισοδήματα των εργαζομένων

Ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως οι εργαζόμενοι θα κληθούν να επανέλθουν σε ένα πρωτόγνωρο και διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον. Όπως είπε θα υπάρξει οριζόντια οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που θα επιστρέψουν στην εργασία τους, αλλά πιθανόν σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου. Τυχόν απώλειες, που θα προκύψουν, θα αναπληρωθούν από την πολιτεία με κονδύλια που θα διασφαλιστούν από την αποτελεσματική αξιοποίηση σχετικών εργαλείων που διαθέτει η ευρωπαϊκή κοινότητα και, ειδικότερα, με την ενεργοποίηση του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος SURE. Όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Βρούτσης απέφυγε να αναφερθεί στο ποσοστό αναπλήρωση, κάτι που μένει να διευκρινιστεί το επόμενο διάστημα, αν και πολλοί εργαζόμενοι θα βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με αυτή τη νέα πραγματικά.

Διατήρηση των θέσεων εργασίας και ωράριο εργασίας

Σχετικά με την αναστολή συμβάσεων εργασίας, δήλωσε πως θα δοθεί η δυνατότητα κατάργησής της των εργαζομένων τουλάχιστον για ποσοστό 40%, εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον 15 ημέρες. Οι παραπάνω επιχειρήσεις και  εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή, όχι μεγαλύτερου του 60%, κατά ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι πέραν της 31ης Μαΐου 2020.

Ωστόσο, η παράταση της αναστολής των συμβάσεων θα ισχύσει υπό δύο βασικές προϋποθέσεις: την απαγόρευση απολύσεων και της μείωσης του προσωπικού τους, μέχρι τις 31 Μαΐου και τη ρητή διατήρηση των θέσεων εργασίας με τις ίδιες μορφές συμβάσεων. Σε περίπτωση που ο εργοδότης παρατείνει την αναστολή περισσοτέρων συμβάσεων εργασίας από αυτές που αντιστοιχούν στο ποσοστό του 60% επί του συνόλου αυτών, υποχρεούται να καταβάλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων αυτών.

Παράταση αναστολής

Αντίστοιχα, παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και  εργοδότες, των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά το μήνα Μάιο.

«Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, θα συνεχίσουμε να χορηγούμε την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε προσωρινή αναστολή της σύμβασής τους ή οι δραστηριότητες όπου απασχολούνται επαγγελματικά, παραμένουν κλειστές για υγειονομικούς λόγους», είπε και πρόσθεσε:

«Παρέχουμε ακόμα τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), να ανακαλούν προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών».

«Η προσωρινή επάνοδος στην εργασία εργαζομένων, των οποίων η σύμβαση τελεί σε αναστολή για τέτοιες επιτακτικές και επείγουσες ανάγκες πρέπει να δηλώνεται από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες με ειδικό έντυπο στο πληροφοριακό σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” και, σε κάθε περίπτωση, πριν από την έναρξη της πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας».

Ωράριο

Τέλος, με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής επανεκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα, καθώς και της δημόσιας υγείας, οι επιχειρήσεις-εργοδότες που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά, θα μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους, κατά τα οριζόμενα από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η προσαρμογή του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων πραγματοποιείται, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Για τις ειδικές κατηγορίες

Επίσης, όπως είπε ο Γιάννης Βρούτσης, μέσα στην εβδομάδα, θα ανοίξει στο Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” το σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο για τις νέες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οικοδόμοι, εργαζόμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων – συνολικά σε 160.000 δικαιούχους – προκειμένου να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιδόματος ύψους 800 ευρώ.

Στόχος είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία, ώστε να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους το διάστημα 5-8 Μαΐου.

Για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας

«Τέλος, παρατείνεται, έως και τις  30.6.2020, η ισχύς των κανονιστικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Διαιτητικών Αποφάσεων, οι οποίες έληξαν στο διάστημα από 28.2.2020 έως τις 30.4.2020, με σκοπό να δοθεί επαρκής χρόνος στους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να προβούν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέων συμβάσεων» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.