Η απειλή της μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε hot spot ανεξέλεγκτης διασποράς του κορονοϊού οδηγεί εσπευσμένα την κυβέρνηση σε νέα, αυστηρότερα μέτρα εν μέσω του lockdown.

Ads

Τα μέτρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας – πιθανότατα στην απογευματινή τακτική ενημέρωση – και θα αφορούν όλοι την επικράτεια, καθώς η εξάντληση των αντοχών του συστήματος δημόσιας υγείας στην βόρεια Ελλάδα μετατρέπει σε μία, ενιαία υγειονομική περιφέρεια ολόκληρη την χώρα.

Οι τρεις βασικές προτάσεις που φαίνονται να προκρίνονται αυτή την στιγμή είναι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 05.00, αλλά και μείωση των επιλογών που θα έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες για να εξέλθουν από τα σπίτια τους.
  • Κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων στη Θεσσαλονίκη ή και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.
  • Αυστηρότεροι έλεγχοι στις μετακινήσεις. Για τον σκοπό αυτό οργανώνεται και η ενίσχυση της των τοπικών δυνάμεων της ΕΛΑΣ στην βόρεια Ελλάδα με μετακίνηση αστυνομικών και από την Αθήνα και άλλες περιοχές.

Τα δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση για ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, παρ΄ότι ακόμη δεν έχει κλείσει ούτε μία εβδομάδα ισχύος του lockdown,  είναι τα εξής:

Ads

Η εκρηκτική κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, όπου παρά το lockdown, η πορεία της επιδημίας παραμένει εκθετική και έχει ήδη οδηγήσει σε κάλυψη όλων των διαθέσιμων ΜΕΘ covid. Η οδηγία που έχει δοθεί είναι πλέον η διακομιδή των σοβαρών περιστατικών covid και στην Αθήνα, αφού με βάση τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το υπουργείο Υγείας οι μονάδες ΜΕΘ στα νοσοκομεία όλης της βόρειας Ελλάδας είναι πλέον γεμάτες έως και το νοσοκομείο της Ξάνθης.

Η εκτίμηση και οι προβολές της επιτροπής Τσιόδρα που έχει πάρει στα χέρια της η κυβέρνηση τόσο για την βόρειο Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την χώρα. Με βάση τις προβολές αυτές η δυναμική της επιδημιολογικής καμπύλης παραμένει εκρηκτική και η κορύφωση δεν διαγράφεται άμεση. Οι εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων είναι πως θα υπάρξει περαιτέρω σημαντική αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμένων τις επόμενες ημέρες, ενώ προβλέπεται και άνοδος των ημερήσιων κρουσμάτων, πιθανότατα πάνω από τα 3.000 και κοντά στο επίπεδο των 3.100 με 3.200.

Η πιο ισχυρή δυναμική και στα κρούσματα παραμένει επίσης στην βόρεια Ελλάδα, η μεγάλη ανησυχία όμως είναι πως όσο θα διοχετεύονται περιστατικά σε άλλες πόλεις, και στην Αττική, θα κινδυνεύσει η αντοχή του συστήματος Υγείας στο σύνολό της.

Ο προβληματισμός εντείνεται, και σε επιστημονικό και σε πολιτικό επίπεδο, από το γεγονός ότι με δεδομένη την ισχύ του lockdown οι δυνατότητες για επιπλέον περιοριστικά μέτρα – και κατά συνέπεια και για την απόδοσή τους – είναι περιορισμένες.