Ανακοινώνεται σήμερα Τετάρτη ο νέος τρόπος κρατικής επιδότησης για την ενέργεια, υιοθετώντας για πρώτη φορά κλίμακες ανάλογα με την κατανάλωση. Στις 9.30 ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα ανακοινώσει τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο για τον μήνα Οκτώβριο.

Ads

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, η μέση τιμή της κιλοβατώρας που αναμένεται να ανακοινώσουν οι πάροχοι ρεύματος θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα δεδομένα του Σεπτεμβρίου, λόγω και της αποκλιμάκωσης που έχει καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες στην τιμή του φυσικού αερίου.

Όσον αφορά την επιδότηση, με τα έως τώρα δεδομένα, οι χαμηλές καταναλώσεις- δηλαδή ως 400 με 500 κιλοβατώρες- θα επιδοτηθούν οριζόντια. Από εκεί και πάνω, θα ισχύσουν 2 ή 3 κλιμάκια καταναλώσεων, με την επιδότηση θα ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία, δηλαδή όσο ανεβαίνει η κατανάλωση, θα πέφτει το ποσοστό επιδότησης. Όσο για το bonus επιδότησης, θα χορηγείται με εξοικονόμηση 10-15% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περσινά δεδομένα, αλλά σε 4μηνη βάση, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμοι οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί.

Αναλυτικά, και με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξουν κατηγορίες χρέωσης και συγκεκριμένα έως 500 κιλοβατώρες το μήνα, από 500 έως 1.000 και άνω των 1.000. Όσοι βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία θα απολαμβάνουν το σύνολο της επιδότησης, ενώ όσο αυξάνει η κατανάλωση, το ποσό που θα καταβάλει το κράτος θα μειώνεται. Αντίστοιχα, για εκείνους που θα μειώνουν την κατανάλωσή τους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα θα προβλέπεται επιπλέον επιδότηση ώστε να έχουν κίνητρο.

Ads

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικός στόχος είναι να μειωθεί το συνολικό κονδύλιο του προϋπολογισμού που κατευθύνεται προς την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Και αυτό γιατί αφενός οι χρεώσεις των παραγωγών θα είναι μικρότερες αυτό το μήνα και αφετέρου γιατί θα υπάρξουν κίνητρα μείωσης της κατανάλωσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ειδικά για τις μικρότερες καταναλώσεις, στόχος είναι το τελικό κόστος για τον καταναλωτή να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 0,15 λεπτών ανά κιλοβατώρα, σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις ονομαστικές τιμές των παρόχων.

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας άλλωστε περιέγραψε την Τρίτη τους στόχους της κυβέρνησης:

  • Να διασφαλιστούν προσιτές τιμές ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Να ληφθούν ρυθμιστικές αποφάσεις για την αποσύνδεση της τιμής φυσικού αερίου από της ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού

Ο Κώστας Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι στους λογαριασμούς ρεύματος θα συνεχιστεί η απορρόφηση του 90% με 94% των αυξήσεων και πως τα νοικοκυριά θα στηριχθούν ανεξαρτήτως εισοδήματος και εάν πρόκειται για κύρια ή μη κύρια κατοικία.

Ο υπουργός εξήγησε ότι στον νέο μηχανισμό θα υπάρξουν τρεις κλίμακες, με το μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών να βρίσκεται στην πρώτη κλίμακα, και όσους έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση στη δεύτερη και στην τρίτη.

«Εκεί θα δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση, εφόσον μειώσουν κατά 15% την κατανάλωση ενέργειας, όταν έρθει ο εκκαθαριστικός λογαριασμός να λάβουν μια επιπλέον επιδότηση που θα έρθει στον εκκαθαριστικό λογαριασμό από τον προμηθευτή τους», είπε ο υπουργός Ενέργειας.

Για το φυσικό αέριο τόνισε ότι η στήριξη θα είναι τέτοια που να καθιστά πιο προσιτή την τιμή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι όπως ήταν προ κρίσης, καθώς η τιμή έχει αυξηθεί κατά 7 με 10 φορές σε ενάμιση χρόνο.

Παρομοίως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «θα πάμε σε κλιμακωτή επιδότηση, ώστε να μπορούν οι πολίτες να δρομολογήσουν δράσεις εξοικονόμησης. Όσο εξοικονομείς σε σχέση με τον περυσινό σου λογαριασμό, τόσο μεγαλύτερη επιδότηση». Διευκρίνισε, δε, ότι «η μεγάλη διαφορά δεν είναι το φως, είναι η θέρμανση, η ψύξη».

Μιλώντας για τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ όσον αφορά το φυσικό αέριο ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είναι λίγα τα σπίτια που μπορούν να κάψουν πετρέλαιο, αλλά θα υπάρχει μια οριζόντια επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου». Σημείωσε, επίσης, ότι «θα πάρουμε τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και θα τα επιστρέψουμε σε μια οριζόντια επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης».