Την εκτίμηση ότι η χώρα θα παρουσιάσει οριακή ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010, αλλά κι ότι αναμένονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης το 2011, έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε διεθνές οικονομικό συνέδριο.

Ads

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε στην Κομισιόν, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι οι προβλέψεις του είναι «ρεαλιστικές» κι ότι αισιοδοξεί για την εφαρμογή του καθώς στηρίζεται αφενός στον άξονα του αισθήματος δικαίου, αφετέρου σε πολιτικές που θα έχουν αποτελέσματα.

«Πιστεύω ότι ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε αυτή την πολύ δύσκολη καμπή για την οικονομία μας οι πολιτικές που σήμερα υλοποιούνται δίνουν δυνατότητες στην οικονομία να αφήσει πίσω παθογένειες ετών. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις δύσκολες επιλογές της. Έχει μια πολύ καθαρή εντολή για τομές και μεταρρυθμίσεις, πάντα με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη» ανέφερε και υποστήριξε ότι «στην προσπάθειά της αυτή η κυβέρνηση έχει στήριγμα από μία ισχυρή κοινωνική βάση, γεγονός που είναι πολύ θετικό», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξαλειφθεί το έλλειμμα εμπιστοσύνης στις διεθνείς αγορές, πράγμα που μπορεί να εξασφαλιστεί από μια ανεξάρτητη Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, καθώς και από τη δημιουργία ενός Σώματος Ελέγχου του Προϋπολογισμού.

Ads

Αναφορικά με την εκτίναξη του spread, σχολίασε πως «δεν έχουμε πείσει ακόμα τις αγορές. Μέχρι να δείξουμε απτά αποτελέσματα, δεν θα εξομαλυνθούν οι αγορές».

Τέλος, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας από το εξωτερικό, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «η Ελλάδα δεν περιμένει κάποιον να τη σώσει».

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής

Δεν προβλέπεται αύξηση του Φ.Π.Α. και επιβολή έκτακτου φόρου διευκρίνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ γνωστοποίησε την ενεργοποίηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής η οποία συνεδρίασε σήμερα υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο προκειμένου να συντονιστεί η υλοποίηση του τριετούς Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός ανέθεσε και επίσημα την παρακολούθηση και εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης στον Θεόδωρο Πάγκαλο.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής συμμετείχαν οι υπουργοί κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Λούκα Κατσέλη, Τίνα Μπιρμπίλη, Αννα Διαμαντοπούλου, Δ.Ρέππας, Ανδρ.Λοβέρδος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κατερίνα Μπατζελή και Μ.Χρυσοχοΐδης ενώ τη συνεδρίαση άνοιξε με παρέμβασή του ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου.

«Να το πω ξεκάθαρα, να το πω κατηγορηματικά, να το ξαναπώ όσες φορές χρειάζεται. Δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση του ΦΠΑ. Προετοιμαζόμαστε για ό,τι χρειαστεί. Αλλά στο ό,τι χρειαστεί, δεν υπάρχει η αύξηση του ΦΠΑ, όπως επίσης και δεν υπάρχει κάποια έκτακτη φορολόγηση» επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών ερωτώμενος για το ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ και επιβολή εκτάκτου φόρου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση από τους στόχους του ΠΣΑ, θα υπάρξει η αντίστοιχη μείωση των δαπανών, σε πρώτη φάση, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για επιπλέον κινήσεις εάν σημειωθούν σημαντικές αποκλίσεις. «Ξεκινάμε με τη λογική ότι έχουμε ένα πλήρες Πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο και με βάση αυτό πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στα αποτελέσματα των Συμβουλίων Eurogroup και ECOFIN δήλωσε, ότι ο Ιούνιος θα είναι κρίσιμος, διότι θα γίνει η πρώτη επίσημη εξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έως τον Ιούνιο το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 2 μονάδες του ΑΕΠ (περίπου 5 δισ. ευρώ) με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η υλοποίηση του οποίου θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε ο υπουργός.

Όσον αφορά στον δανεισμό του Δημοσίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί για το β΄ τρίμηνο του 2010 να καλύψει το 50% (περίπου 26 δις. ευρώ) των συνολικών ετήσιων αναγκών, ενώ είναι θέμα χρόνου να αρχίσει η αποκλιμάκωση των περιθωρίων των επιτοκίων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων (spreads).

Η κυβέρνηση μελετά όλες τις εναλλακτικές λύσεις ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα δανεισμού και στο συγκεκριμένο πλαίσιο ο υπουργός δεν απέκλεισε και την έκδοση «λαϊκού ομολόγου», με το οποίο θα απευθυνθεί στην πλειονότητα των καταθετών των τραπεζών. Παρόλο, που, όπως ανέφερε «η έκδοση λαϊκών ομολόγων είναι μια λύση που μελετούμε, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αφαιρούσε ρευστότητα από τις τράπεζες».

Παράλληλα, ο υπουργός θα πραγματοποιήσει εντός του Φεβρουαρίου επισκέψεις (road shows) στις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ σχετικά με το ενδεχόμενο εκδόσεων χρέους σε νόμισμα εκτός ευρώ. Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο να υπάρχουν κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι «κερδοσκοπικά παιχνίδια γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται από συγκεκριμένα funds, αυτοί είναι οι κανόνες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, δουλειά της κυβέρνησης είναι με διαφάνεια να εφαρμόζει τις πολιτικές της ώστε να αποτρέπονται τέτοιες κινήσεις».

Διπλή πληγή για τους δημόσιους υπαλλήλους

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τόσο οι αποφάσεις για μείωση του κονδυλίου των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% όσο και οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Από την μία λοιπόν οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υποστούν την μείωση των επιδομάτων τους 10% κατά μέσο όρο και από την άλλή την αύξηση της παρακράτησης φόρου λόγω της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης των επιδομάτων αυτών.

Οι αναδρομικές κρατήσεις αυτές θα ισχύσουν από τον Απρίλιο, αφού οι φορολογικές αλλαγές θα γίνουν νόμος του κράτους τον Μάρτιο. Μάλιστα οι εφοριακοί υποστηρίζουν πως οι ονομαστικές αποδοχές τους θα μειωθούν κατά 20% με 30% με τις απώλειες να φθάνουν ακόμη και τα 700 ευρώ τον μήνα.

Ειδικότερα για φέτος προβλέπονται οριακές αυξήσεις 1,5% για αμοιβές έως 2000 ευρώ , «πάγωμα» από το επίπεδο αυτό και πάνω, μείωση των επιδομάτων και «ψαλίδισμα» υπερωριών.

Πάνω από τις 300 μονάδες βάσης χθες το spread

Σημαντική άνοδος των spreads άνω των 300 μονάδων βάσης καταγράφηκε χθες εν αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης για τις πρώτες μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις του Δημοσίου φέτος. Το spread στο δεκαετές ομόλογο έφτασε ενδοσυνεδριακά και τις 309 μονάδες, μία ανάσα από το ιστορικά υψηλό των 314 μονάδων, του περσινού Μαρτίου. Μεγάλη άνοδο, σπάζοντας το φράγμα των 300 μονάδων, κατέγραψαν τα spreads των τριετών και των πενταετών ομολόγων, το τελευταίο έφτασε μάλιστα έως και τις 340 μονάδες, ενώ στις 345,5 μονάδες εκτινάχθηκε το ασφάλιστρο κινδύνου έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας (CDS), από 317,2 προχθές.

Παράλληλα, έντονα καθοδικά κινήθηκε και το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό του Δείκτη να σημειώνει πτώση 3,39% και να διαμορφώνεται στις 2.030,28 μονάδες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος η μείωση των καταθέσεων στο δίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου έφτασε τα 3,3 δισ. ευρώ. Στα τέλη Νοεμβρίου οι καταθέσεις είχαν περιορισθεί στα 234,25 δισ. ευρώ, από 237,58 δισ. ευρώ που ήταν τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών, ώς τα μέσα Ιανουαρίου η μείωση είχε φτάσει περίπου τα 8 δισ. ευρώ.

Και κρυφό χρέος

Κρυφό χρέος δισεκατομμυρίων ευρώ, πέραν των επισήμως δηλωθέντων 300 δισ., περιγράφει η έκθεση-καταπέλτης της Επιτροπής για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων.

Η ανεξάρτητη επιτροπή που συγκροτήθηκε με κυβερνητική πρωτοβουλία και συμμετείχαν σε αυτήν εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος, του ΚΕΠΕ, του ΙΟΒΕ, του ΙΝΕ ΓΣΕΕ και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών απεφάνθει ότι το πραγματικό χρέος της Ελλάδας είναι πολύ μεγαλύτερο του δηλωθέντος καθώς σε αυτό δεν έχουν συνυπολογιστεί υποχρεώσεις του κράτους προς προμηθευτές του Δημοσίου, δάνεια δημοσίων οργανισμών που έχουν χορηγηθεί με κρατική εγγύηση και συμβάσεις ΣΔΙΤ, οι οποίες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να χαρακτηριστούν ιδιωτικές.

Παρεμβάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για την οικονομία

Σκληρή κριτική στην οικονομική γραμμή της κυβέρνησης άσκησε σήμερα η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αλλά και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Αν ήθελε η κυβέρνηση να ‘χτυπήσει αλύπητα’ όσους επιβαρύνουν και κλέβουν το λαό, θα χτυπούσε τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων και δεν θα τα διεύρυνε χτυπώντας αλύπητα τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους», δήλωσε η κ. Παπαρήγα.

Από την μεριά του ο Αλέξςη Τσίπρας, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «έτσι όπως πάμε, σε λίγο οι προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Καραμανλή, που τον οδήγησαν σε μια οδυνηρή ήττα, θα φαντάζουν ως μια γενναιόδωρη πολιτική. Η κυβέρνηση αποφάσισε, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να διανύσει μια τεράστια απόσταση. Κι από εκεί που έλεγε αυξήσεις στους μισθούς, να πάμε σε μειώσεις στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων στο ύψος του 10%. Και ταυτόχρονα να πάμε σ΄ένα πάγο σε ότι αφορά την κοινωνική προστασία, τις κοινωνικές παροχές αλλά και τη δυνατότητα εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα».

«Η κατάσταση, με πολύ γρήγορους ρυθμούς, γίνεται ασφυκτική. Η κοινωνία όμως οφείλει να αντιδράσει., διότι, αν από τη μια μεριά υπάρχουν πιέσεις από τις Βρυξέλλες, σε λίγο θα πρέπει η κυβέρνηση να αρχίσει να αισθάνεται τις πολύ ισχυρές πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας, πιέσεις της κοινωνίας για μια άλλη πολιτική», υπογράμμισε.