Εντός της εβδομάδας, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω». Μέσω του προγράμματος αυτού, μπορούν να επιδοτηθούν και να διατεθούν στην αγορά εκ νέου προς ενοικίαση τουλάχιστον 12.500 κλειστές, μέχρι σήμερα, κατοικίες.

Ads

Οι αιτήσεις των ιδιοκτητών και συνιδιοκτητών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ειδική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε στο gov.gr και θα τεθεί σε εφαρμογή τις προσεχείς ημέρες.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ένταξης

Το μέγεθος του ακίνητου που βρίσκεται σε αστικό κέντρο πρέπει να είναι έως 100 τ.μ. Το ποσοστό ιδιοκτησίας ή συνιδιοκτησίας ή επικαρπίας πρέπει να ανέρχεται στο 50% και πάνω.

Σε ό,τι αφορά το κόστος της ανακαίνισης που θα επιδοτείται, έχει οριστεί σε 10.000 ευρώ, ενώ η επιδότηση ανέρχεται στο 40% επί των τιμολογίων των εργασιών και των υλικών ανακαίνισης.

Ads

Η προκαταβολή κατά την εφαρμογή του προγράμματος μπορεί να ανέλθει έως το ποσό των 2.000 ευρώ, ενώ η καταβολή των υπόλοιπων χρήματων θα γίνεται με την ολοκλήρωση των εργασιών.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα, θα πρέπει το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα των υποψήφιων δικαιούχων να μην υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ το χρόνο, καθώς και η αξία της ακίνητης περιουσίας να φτάνει μέχρι τις 300.000 ευρώ.

Σχετικά με την κατοικία, θα πρέπει να είναι δηλωμένη ως κενή στο Ε2 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα τρία τελευταία χρόνια, καθώς και να µην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ούτε και να έχει ενοικιασθεί σε αυτό το διάστημα.

Επίσης, οι υποψήφιοι προς ένταξη στο πρόγραμμα δικαιούχοι δεν θα πρέπει να έχουν κάνει χρήση σε κάποιο άλλο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε έτη για οποιοδήποτε ακίνητό τους.