«Περιμένουμε να γίνει αποδεκτή η πρόταση για τον κλιμακωτό ΦΠΑ: 0%, 6% και 13%” στην ιδιωτική εκπαίδευση», η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ενώ σχολιάζοντας την απόρριψη της ελληνικής πρότασης για κλιμακωτό ΦΠΑ από τους δανειστές υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει άλλο ισοδύναμο.

Ads

Η ίδια, μιλώντας στο MEGA, αναγνώρισε ότι η επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι άδικη, κυρίως για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα φροντιστήρια, «γιατί είναι η μεγάλη μάζα του πληθυσμού». Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά σχολεία επισήμανε ότι καλό θα ήταν να μην υπάρχει ΦΠΑ ούτε εκεί, ούτε πουθενά, ωστόσο υπογράμμισε ότι «από τη στιγμή που κάπου πρέπει να μπει, καλό είναι να μπει στους βρεφονηπιακούς ή αυξημένος στα φροντιστήρια και να μπει κάπου που κάποιος μπορεί έστω και οριακά να τον σηκώσει».

Κουράκης: «Όχι» στη φορολογία της μόρφωσης

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να κάνει «ό,τι είναι δυνατόν» για να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM.

Ads

«Δεν πρέπει να φορολογείται το μορφωτικό αγαθό, δεν πρέπει να μπαίνουν καθόλου εμπόδια και δεν πρέπει στην κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικογένεια αυτή τη στιγμή να δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα», ανέφερε.

«Όχι» Μοσκοβισί στον κλιμακωτό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Εμπόδια στο κυβερνητικό έργο έρχεται να βάλει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισσί, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ σε διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης και κατέστησε παράλληλα σαφές πως εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει να φορολογήσει την ιδιωτική εκπαίδευση υποχρεούται να επιβάλει ΦΠΑ 23% ή να αναζητήσει δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα.