«Η Ελλάδα χρειάζεται μία εθνική στρατηγική μακράς πνοής για τη μετανάστευση, ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συμφώνησε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει με το Δουβλίνο ΙΙ, ζήτησε ωστόσο να μην γίνεται το ζήτημα αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης.

Ads

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι αποθήκη ψυχών, το πρόβλημα πρέπει να μοιραστεί», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως η αντιμετώπιση του προβλήματος προϋποθέτει διπλή αλληλεγγύη, τόσο των πολιτών προς τους μετανάστες, αλλά και από την ίδια την ΕΕ προς τις χώρες που βρίσκονται στα όριά της και δέχονται τα κύματα των μεταναστών. Καταλήγωντας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ».

«Γνωρίζω ότι η Ελλάδα προβληματίζεται, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβληματίζεται για τη συνθήκη του Δουβλίνου. Κάτι πρέπει να αλλάξει» δήλωσε από την πλευρά του και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Έλληνας Επίτροπος σημείωσε ωστόσο ότι το θέμα εξαρτάται πρωτίστως από τα κράτη -μέλη, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Θα καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

Αβραμόπουλος: Δεν μπορώ να διανοηθώ την Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης

Ads