Έως τα 14 δις ευρώ ενδέχεται να ανέλθει το πακέτο περικοπών που θα πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για τη διετία 2013-2014, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 11,5 δις ευρώ, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Σημειώνεται πως χτες το Reuters επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο ανέφερε πως έχουν οριστικοποιηθεί μέτρα ύψους 10,8 δις ευρώ από το πακέτο των 11,5 δις ευρώ που ζητάει η τρόικα. Στο κοινωνικό κράτος θα πέσει το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών καθώς όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχουμε το «ακριβότερο κοινωνικό κράτος». 

Ads

 
Το Spiegel αναφέρει πως η προς τα πάνω αναθεώρηση του συνολικού ποσού που θα πρέπει να εξοικονομήσει η ελληνική κυβέρνηση καθίσταται αναγκαία μετά τους τελευταίους ελέγχους που διενήργησε στην Αθήνα η τρόικα.
 
Όπως σημειώνεται μέχρι σήμερα τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις είναι κατώτερα των αναμενόμενων από την τρόικα, όπως είναι και τα δημόσια έσοδα. «Αμφότερα και σε συνδυασμό κατέστησαν αναγκαία για την Ελλάδα μια συνολική εξοικονόμηση ανώτερη των 11,5 δισ. ευρώ
 
Το Σάββατο, το Reuters επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο έκανε λόγο για οριστικοποίηση από οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέτρων ύψους 10,8 δις ευρώ από το πακέτο των 11,5 δις ευρώ που ζητάει η τρόικα.
 
«Είμαστε σε καλό δρόμο. Έχουν εξειδικευτεί μέτρα ύψους 10,8 δις ευρώ» φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters μετά από συνάντηση του οικονομικού επιτελείου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει νέες περικοπές μισθών, ακόμα και στον στενό δημόσιο τομέα. Όπως αναφέρεται βέβαιη πρέπει να θεωρείται η νέα μείωση κατά 30 έως 35% των αποδοχών των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ κατεβάζοντας τις μέσες ετήσιες αποδοχές τους στις 22.000 ευρώ από 31.000 που είναι σήμερα.
 
Στο στενό δημόσιο τομέα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, αναμένεται κατάργηση δώρων και επιδομάτων, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν περικοπές και στον βασικό μισθό.
 
Επίσης, προβλέπονται μειώσεις σε συντάξεις και επιδόματα της τάξης των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ 34.000 υπάλληλοι αναμένεται να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία, στο πλαίσιο του υφιστάμενου καθεστώτος.
  
Σημειώνεται πως το Σάββατο ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε  στην αυστριακή Tiroler Tageszeitung πως «αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τα αιτήματα οικονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών αλλαγών, τότε μπορεί να πρέπει να ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο εξόδου της από την ευρωζώνη». «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι δυνατή, αλλά ο κίνδυνος είναι ανυπολόγιστος», σημείωσε εκτιμώντας πως η Ελλάδα «θα παραμείνει εντός ευρώ, διότι θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».
 
«Για εμάς δεν είναι φετίχ το νόμισμα, για εμάς φετίχ είναι η επιβίωση του ελληνικού λαού και η οικονομική ανάκαμψη και ανόρθωση της χώρας μας», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης. 

Υπενθυμίζεται πως το πακέτο μέτρων θα παρουσιαστεί στα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου στην τρόικα, η οποία στη συνέχεια με έκθεσή της θα αξιολογήσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Η αξιολόγηση της τρόικας θα κρίνει και την χορήγηση ή μη της επόμενης δόσης του δανείου και παράλληλα την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, όπως ανέφερε και χτεσινό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.
 
«Τα πάντα εξαρτώνται από το αν θα δοθεί το Σεπτέμβριο η επόμενη δόση του δανείου στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που η δόση δεν χορηγηθεί τότε πιθανότατα η χώρα να αποχωρήσει από το ευρώ», τονίζεται στη Süddeutsche Zeitung.
 
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Welt am Sonntag διαφωνία φαίνεται πως υπάρχει μεταξύ του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σχετικά με το ενδεχόμενο παροχής νέου δανείου στην Ελλάδα. Η Μέρκελ φέρεται να δηλώνει αντίθετη με ένα νέο δάνειο. Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν την Πέμπτη στο Βερολίνο με αντικείμενο την κρίση στην ευρωζώνη. Το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου απορρίπτει και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 
 
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα η γερμανική κυβέρνηση είναι αντίθετη και με μια παράταση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος, κάτι που αποτελεί αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως σημειώνεται και στην εφημερίδα Financial Times την προηγούμενη εβδομάδα.
 
Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ, είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι η Μέρκελ παραμένει προσηλωμένη στην ισχύουσα συμφωνία όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, δίνοντάς της περιθώριο μέχρι το 2014 για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες έχει δεσμευθεί, με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής βοήθειας.

Εντός της εβδομάδας ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με τους Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ. Ειδικότερα στις 22 Αυγούστου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος θα επισκεφτεί την Αθήνα, ενώ στις 24 και 25 Αυγούστου θα συναντηθεί με τη Μέρκελ και τον Ολάντ αντίστοιχα σε Βερολίνο και Παρίσι. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αντώνης Σαμαράς στις συναντήσεις θα θέσει το ζήτημα της παράτασης του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος κατά δύο χρόνια. 

Ads