Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο που αφορά τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση φαίνεται ότι σχεδιάζει η υπουργός Παιδείας, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της αντιπαράθεσης με τους πρυτάνεις.

Ads

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε άλλωστε τονίσει σε δηλώσεις του ότι το υπουργείο Παιδείας οφείλει να «εξαντλήσει το διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους στην ανώτατη παιδεία», σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, να κατατεθεί στη Βουλή στις 24 Αυγούστου.
Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει έντονα ο φόβος να ανοίξει ένα νέο κοινωνικό μέτωπο, με τους ιδιαίτερα ζωηρούς στις αντιδράσεις τους φοιτητές να βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης. Από την πλευρά τους οι πρυτάνεις επίσης έχουν τονίσει ότι το νομοσχέδιο που προωθείται αποτελεί ταφόπλακα για την ανώτατη εκπαίδευση και δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να βάλουν λουκέτο στα πανεπιστημιακά ιδρύματα από τις αρχές Σεπτέμβρη.
Το υπουργείο Παιδείας, που δεν έχει αποκλείσει να υιοθετηθούν προτάσεις οι οποίες δεν θα αλλάζουν το πνεύμα και τη φυσιογνωμία των προωθούμενων αλλαγών, φέρεται να εξετάζει τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής στη σύνθεση του 15μελούς Συμβουλίου Διοίκησης των ΑΕΙ.
Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν σκέψεις για αύξηση του αριθμού των καθηγητών στο Συμβούλιο από 7 σε 8 και παράλληλη μείωση των εξωπανεπιστημιακών μελών. Με τη ρύθμιση αυτή εξασφαλίζεται όπως λένε στο υπουργείο Παιδείας ότι ο Πρύτανης θα είναι μέλος της ακαδημαικής κοινότητας.
Σε ρυθμό κινητοποιήσεων βρίσκονται φοιτητές και καθηγητές, καθώς ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων και συζητήσεων. Οι πανεπιστημιακοί έχουν προαναγγείλει για την Κυριακή και τη Δευτέρα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα.

Την Κυριακή, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση με θέμα «Πανεπιστήμιο για την κοινωνία και όχι για τις επιχειρήσεις», με τη συμμετοχή των Αγανακτισμένων της πλατείας Συντάγματος.