Αναβλήθηκε η σημερινή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τους ισχυρισμούς περί παρεμβάσεων του Δ. Παπαγγελόπουλου στη δικαιοσύνη για το σκάνδαλο Novartis. Σημειώνεται πως ο μάρτυρας που εξεταζόταν σήμερα ήταν ο Κωνσταντίνος Φρουζής, επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Novartis και πρωταγωνιστής της υπόθεσης. 

Ads

Όπως είχε γράψει το Tvxs.gr, οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκης και Δ. Τζανακόπουλος, που εξαιρέθηκαν από την επιτροπή με μια πρωτοφανή απόφαση των βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, προσήλθαν κανονικά στη συνεδρίαση με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταγγέλλει κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Η παρουσία των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι οποίοι έκαναν λόγο για μη νόμιμη σύνθεση της επιτροπής και αποχώρησαν, οδηγώντας σε αναβολή της συνεδρίασης. 

«Η αναβολή της σημερινής συνεδρίασης είναι αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ και του προέδρου της επιτροπής κ. Μπούγα. Ο πρόεδρος της επιτροπής επικαλούμενος μία ανυπόστατη απόφαση αρνήθηκε να κηρύξει την έναρξη των εργασιών. Πρόκειται για μία πρωτοφανή εξέλιξη στα κοινοβουλευτικά χρονικά, προφανώς αντισυνταγματική και πραξικοπηματική με ένα και μοναδικό στόχο. Να μην εξεταστεί για άλλη μια φορά ένας από τους  κύριους μάρτυρες της υπόθεσης Νοβάρτις ο κ. Φρουζής», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Ο Παύλος Πολάκης, βγαίνοντας από την αίθουσα, είπε στους δημοσιογράφους ότι «είχα δυο φακέλους ερωτήσεις για τον Φρουζή, περίμενα να τον φέρουν αλλά τίποτα». «Τον προστατεύουν, γι’ αυτό δεν μας θέλουν μέσα», είπε, σημειώνοντας: «Την επόμενη φορά θα είμαστε και πάλι εδώ». «Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το καθήκον μας για συνταγματική νομιμότητα. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβερνητική πλειοψηφία να ενεργήσει έτσι ώστε να αποφύγει την εξέταση ο Φρουζής!» ανέφερε και σε ανάρτηση του στο Facebook ο Παύλος Πολάκης.

Ads

«Σήμερα συνεχίστηκε μία ανυπόστατη, αντισυνταγματική και αντικοινοβουλευτική διαδικασία. Αυτό έχει πει και ο πρόεδρος του κόμματος μας και εμμένουμε σε αυτό. Η σημερινή απόφαση του προεδρείου της επιτροπής, που διέκοψε αυθαίρετα τις εργασίες της επιτροπής είναι όχι μόνο αυθαίρετη αλλά και αντισυνταγματική και προσβάλλει την κοινοβουλευτική τάξη. Εμείς, η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, είμασταν όλοι και οι επτά παρόντες και περιμέναμε να εξετάσουμε το μάρτυρα», τόνισε από την πλέυρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και πρόσθεσε: «Από τη μεριά μας θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να τηρηθεί η κοινοβουλευτική τάξη, το σύνταγμα, και η νομιμότητα. Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να μην αποτρέψουμε την εξέταση του Φρουζή. Εμείς εμμένουμε και αναμένουμε την επόμενη συνεδρίαση για να εξετάσουμε τον μάρτυρα. Έχουμε συμφέρον να τον εξετάσουμε και θα το κάνουμε, να είστε βέβαιοι για αυτό». 

Το κλίμα είχε φορτιστεί λίγη ώρα νωρίτερα από την ενέργεια του Προεδρείου της Βουλής να απαγορεύσει στον Δημήτρη Τσοβόλα να κάνει δηλώσεις στο περιστύλιο της Βουλής για την υπόθεση της Novartis. Σημειώνεται πως στη σκιά των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο, η πλευρά Παπαγγελόπουλου ζήτησε την εξαίρεση τριών μελών της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, με αιτιολογία αντίστοιχη αυτής που χρησιμοποιήθηκε για την απόφαση της εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Για το λόγο αυτό οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες ζήτησαν το μεσημέρι από τον Δ. Τσοβόλα, δικηγόρο του Δ. Παπαγγελόπουλου,  να προβεί σε μια δήλωση στο περιστύλιο της Βουλής για το επικείμενο αίτημα. Όμως την ώρα που προσήλθε, άνθρωπος από την ασφάλεια της Βουλής, προσέγγισε το γνωστό δικηγόρο και πρώην υπουργό, λέγοντας ότι απαγορεύεται να γίνουν δηλώσεις με εντολή του Προεδρείου της Βουλής. Ο Δ. Τσοβόλας αποχώρησε και το πρωτόγνωρο περιστατικό, όπως αποδείχθηκε, ήταν και ένα προμήνυμα για όσα ακολούθησαν στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής.

Νωρίτερα, στο ραδιόφωνο του Alpha, ο κ. Τσοβόλας είχε δηλώσει ότι «η απόφαση για εξαίρεση Πολάκη – Τζανακόπουλου είναι αυθαίρετη, παράνομη και θα οδηγήσει σε ακύρωση της διαδικασίας. Δεν είναι δυνατόν η επιτροπή που λειτουργεί ως εισαγγελέας να κάνει αίτηση εξαίρεσης των μελών της και να αποφασίζει η ίδια που κάνει την αίτηση.  Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα για να μην προχωρήσει η διαδικασία». Παράλληλα, τόνισε πως «Αν ο Τζανακόπουλος και ο Πολάκης πρέπει να εξαιρεθούν τότε τι πρέπει να γίνει με τους Πλεύρη, Κεγκέρογλου, Κυρανάκη και Καραγκούνη, που έχουν βγει υπέρ της παραπομπής και ότι υπάρχει σκάνδαλο». 

«Θα ζητήσουμε την ανάκληση της απόφασης αυτής, αν θέλουν να προχωρήσει η διαδικασία. Αλλιώς με ευθύνη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ θα ακυρωθεί η διαδικασία, γιατί με την αίτηση που κάναμε εμείς και προειδοποιούμε, όταν η διαδικασία προχωρήσει, αν προχωρήσει, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας θα πάει στην Ολομέλεια της Βουλής, θα παραπεμφθεί σε ειδικό δικαστήριο, τότε που θα συγκροτηθεί δικαστικό συμβούλιο, θα ζητήσουμε αίτηση ακυρότητας όλης της διαδικασίας. Το λέμε από τώρα για να μην πουν ότι εμείς πάμε να αποφύγουμε τη διαδικασία» κατέληξε ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρακτικές φίμωσης δεν θα συγκαλύψουν την αλήθεια

Με αφορμή το συμβάν, κοινοβουλετικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν: «Συνεχίζοντας τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας για μία ακόμη φορά τον Πρόεδρο της Βουλής εφαρμόζει αδιανόητα αυταρχικές πρακτικές, όπως να απαγορεύσει στον Δ. Τσοβόλα, συνήγορο υπεράσπισης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου, που ερευνάται από ειδική επιτροπή της βουλής, να προβεί σε δηλώσεις σε ΜΜΕ στο Περιστύλιο. Συγκεκριμένα, όταν ο κ. Τσοβόλας ανταποκρινόμενος στο αίτημα των Μέσων να τους ενημερώσει τον πλησίασε άνδρας από την ασφάλεια του Κοινοβουλίου και του απαγόρευσε τις δηλώσεις κατ εντολήν του Προέδρου της Βουλής. Το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε ήταν ότι απαγορεύεται σε μη πολιτικά πρόσωπα να κάνουν δηλώσεις στο Περιστύλιο, ενεργοποιώντας για πρώτη φορά τη σχετική διάταξη. 

Η ενεργοποίηση αυτή εφαρμόζεται σε έναν από τους πρωταγωνιστές μίας κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας η οποία έχει ήδη παρουσιάσει θεσμικές ρωγμές και αντισυνταγματικές πρακτικές από την πλειοψηφία. Για να μην υπάρξει δε καμία αμφιβολία για την μεθόδευση αμέσως μετά το επεισόδιο προέβη σε δηλώσεις ο κ. Πλεύρης μεταφέροντας τις θέσεις της πλειοψηφίας. Οι πρακτικές φίμωσης από την πλειοψηφία δεν πρόκειται να καταφέρουν την συγκάλυψη της αλήθειας».