Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αναμενόταν να συζητηθεί σήμερα, Τρίτη 8/10/19, η προσφυγή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και άλλων περιφερειακών εργοδοτικών ενώσεων κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού, στο σκέλος που αφορά τις θεσμοθετημένες τριετίες (όσες δικαιούνται μέχρι το 2012 οι εργαζόμενοι). Η εκδίκαση αναβλήθηκε για τις 3 Δεκεμβρίου.

Ads

Με την προσφυγή που κατατέθηκε στις 27 Ιουνίου του 2019, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων ζητούν να ακυρωθεί η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 18 Φεβρουαρίου 2019, με την οποία παρέχονταν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ (με ισχύ από 1η Φεβρουαρίου 2019) και του ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Στην εγκύκλιο του περασμένου Φεβρουαρίου υπάρχει καθορισμός του μισθού με βάση τις τριετίες ως εξής: για τους έχοντες 0-3 έτη προϋπηρεσίας 650 ευρώ, για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσίας 715 ευρώ, για τους έχοντες 6-9 έτη προϋπηρεσίας 780 ευρώ και για τους έχοντες προϋπηρεσία άνω των 9 ετών 845 ευρώ (εγκύκλιος 7613/2019 του υπ. Εργασίας).

Έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, και σύμφωνα με την ανακοίνωση του: « Είναι μια προσφυγή που επιβεβαιώνει ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν την κατάργηση τους. Επιδιώκουν να αμείβουν τους εργαζόμενους όσο θέλουν, όπως θέλουν, όταν θέλουν. Στοχεύουν στα δικαιώματα των εργαζομένων, χωρίς αυξήσεις στους μισθούς, χωρίς ώριμα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα, με γενικευμένη ευελιξία. Σταθερός τους στόχος είναι το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων, της σταθερής και μόνιμης δουλειάς. Θέλουν και νομικά να βάλουν πάγο στις κατακτήσεις και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων».

Ads

Παρέμβαση στο ΣτΕ άσκησε και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).

«Κι αυτό, γιατί», όπως αναφέρει», η αποδοχή της αίτησης αυτής θα δημιουργήσει εξαιρετικά βλαπτικές συνέπειες στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, αφού η κατάργηση των τριετιών θα σημάνει άμεση μείωση του μισθού. Δυστυχώς, η συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης, παρά την υποτιθέμενη “έξοδο” της χώρας από τα Μνημόνια, συνεχίζεται χωρίς σταματημό!». «Ο ΣΕΒ και οι υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις, θέλουν να μεγιστοποιήσουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων που εκπροσωπούν, σε βάρος όμως μόνο των χαμηλόμισθων εργαζομένων. Δεν θα τους περάσει. Θα είμαστε όλοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη νομική μάχη, καλούμε δε το Υπουργείο Εργασίας που συμμετέχει στη δίκη, να προστατεύσει τις δικές του εγκυκλίους και το θεσμό των τριετιών», προσθέτει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Αθήνας.