Αίσθηση προκαλεί η επαναφορά έπειτα από 28 χρόνια αποστρατείας, του Ταξίαρχου Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη καθώς το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ αποφάσισαν να τον διορίσουν διοικητή της ίλης ιππικού.

Ads

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Ιωάννη Ηλιάδη για το armyvoice.gr, ο Ταξίαρχος Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης αποστρατεύθηκε το 1994 και αργότερα ασχολήθηκε με την πολιτική και διετέλεσε δήμαρχος Πεντέλης. Ο επανελθών Ταξίαρχος, τοποθετήθηκε διοικητής ίλης ιππικού, ωστόσο το περίεργο είναι πως σε αντίστοιχες περιπτώσεις όπου απόστρατος διορίζεται αυτό συμβαίνει συνήθως υπό το καθεστώς κάποιου συμβολαίου. Όμως στην περίπτωση του Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη ο ταξίαρχος επανήλθε εν ενεργεία.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η συνταγή είναι γνωστή από την περίοδο της δικτατορίας όπου καθιερώθηκε από το 1968, η Πολεμική Αρετή των Ελλήνων, την οποία εμπνεύστηκε το καθεστώς της χούντας για να δοξάσει δήθεν «τα ηρωικά κατορθώματα του ελληνισμού, από την αρχαιότητα έως σήμερα», αλλά στην πραγματικότητα, για να προσφέρει θέαμα με την κιτς αισθητική της στον κόσμο.

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ο Ταξίαρχος Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης να πληρώνεται με περισσότερα χρήματα από έναν Ταξίαρχο που δεν έχει αποστρατευθεί και υπηρετεί στην παραμεθόριο.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το ιππικό στην Ελλάδα ξαναϊδρύεται έπειτα από 50 χρόνια. Ο Ταξίαρχος Δημήτρης Στεργίου-Καψάλη που θα το αναλάβει είχε φοιτήσει στην Εθνική Σχολή Ιππασίας της Γαλλίας (Τμήμα Καθηγητών Ιππασίας), και είχε υπηρετήσει στο Σύνταγμα της Προεδρικής Φρουράς της Γαλλίας (1978-81). Το νεοσυσταθέν ιππικό αυτή τη στιγμή αποτελείται από 6 άλογα και 13 αξιωματικούς.