Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διεργασίες που θα κρίνουν το μέλλον των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η αντιπρόταση της κυβέρνησης στο τελεσίγραφο της τρόικας για λουκέτο στις τρεις δημόσιες εταιρείες θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να έχει ήδη απαντήσει με email στο email των δανειστών.

Ads

 
Το οικονομικό επιτελείο, το οποίο πλέον έχει πάρει πάνω του την υπόθεση, επιδιώκει να αποδείξει στην τρόικα την αναγκαιότητα και κυρίως τη βιωσιμότητα της διατήρησης έστω ενός μέρους των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πρώτες προτάσεις της Αθήνας βρίσκονται ήδη στις Βρυξέλλες.
 
Επί του παρόντος, η διαδικασία εξελίσσεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Κύκλοι της κυβέρνησης ευελπιστούν ότι τα επιχειρήματα και οι αριθμοί που παρουσιάζει το υπουργείο Οικονομικών θα πείσουν την τρόικα. Ειδάλλως, τονίζουν με νόημα ότι υπάρχει πάντοτε στο τραπέζι και η προοπτική μιας πολιτικής συμφωνίας.
 
Πάντως, αμφιβολίες προκαλούν οι συνθήκες διαρροής της εμπλοκής με την τρόικα για τις τρεις επίμαχες εταιρείες του ελληνικού δημοσίου, γεγονός το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί εύλογες συζητήσεις αναφορικά με τη γνησιότητα της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας.
 
Το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται δυσαρεστημένο από την επιλογή της υφυπουργού Άμυνας Φώφης Γεννηματά να «σηκώσει» το θέμα σε συνομιλία της με δημοσιογράφους. Στη συνέχεια, σύμφωνα με άρθρο του Γιώργου Παπαχρήστου στην εφημερίδα Τα Νέα, η ίδια δηλώνει ότι δεν είναι υπεύθυνη για τη διαρροή του πολύκροτου email, λέγοντας πως οι αποδέκτες του ανέρχονταν συνολικά σε 12: «φέιγ βολάν είχε γίνει».
 
Από την άλλη πλευρά, η εφημερίδα Αυγή κάνει λόγο για ανέξοδους λεονταρισμούς της κυβέρνησης με βάση εκ του πονηρού διαρροές και όχι δήθεν απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίες κατά την ίδια ανάλυση μεγεθύνονται προκειμένου η όποια ελαφρώς καλύτερη κατάληξη να παρουσιαστεί ως διαπραγματευτική επιτυχία. Προβλέπει δε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση, με την τροπή που έχει λάβει μετά από μεθόδευση, θα δώσει στον πρωθυπουργό την ευκαιρία να αναδείξει από το βήμα της ΔΕΘ υποτιθέμενες κόκκινες γραμμές απέναντι στους δανειστές.
 
Η αμυντική βιομηχανία «δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μόνο με δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά κριτήρια στο βαθμό που καλύπτει στρατιωτικές ανάγκες, άρα εντάσσεται στη λογική της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Άμυνας», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
 
Αντίστοιχα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επισήμανε την ανάγκη διατήρησης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας «ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».
 
Σημειωτέον, οι επικεφαλής εκπρόσωποι της τρόικας φτάνουν στην Αθήνα στις 22 Σεπτεμβρίου.