Αν οι καλοκαιρινές καταστροφικές πυρκαγιές ανέδειξαν τη διαχειριστική ανεπάρκεια του λεγόμενου «επιτελικού κράτους», με την πλήρη ανετοιμότητα ως προς την προετοιμασία της αντιπυρικής προστασίας και την χαρακτηριστική ανοργανωσιά και την ανικανότητα ως προς την πυρόσβεση, οι σημερινές καταστροφικές πλημμύρες αναδεικνύουν την αμορφωσιά με την οποία οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι διαχειρίζονται τις φυσικές καταστροφές που φέρνει η κλιματική κρίση.

Ads

Είναι γνωστό ότι ένα φυσικό φαινόμενο για να το αντιμετωπίσεις πρέπει πρώτα να το κατανοήσεις.

Η στοιχειώδης άγνοια του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Στέλιου Πέτσα, όπως εκφράστηκε σε ζωντανή εκπομπή, με την αδυναμία του να αντιληφθεί την αιτιώδη συσχέτιση μεταξύ των καλοκαιρινών καταστροφικών πυρκαγιών στις ορεινές δασικές περιοχές της Εύβοιας και των φθινοπωρινών πλημμυρικών φαινομένων στα πεδινά και στα παράλια, είναι χαρακτηριστική του μορφωτικού επιπέδου αυτών που μας κυβερνούν. Και βέβαια, η αμορφωσιά των υπευθύνων εξηγεί απολύτως το μέγεθος των καταστροφών που προκαλούν αναμενόμενα φυσικά και μάλιστα  όχι ακραία φαινόμενα.

Πρόκειται για αυτούς, από τις κρίσιμες αποφάσεις των οποίων εξαρτάται η οικολογική ακεραιότητα και η περιβαλλοντική ισορροπία, η οικονομική ανάπτυξη και η προστασία της περιουσίας, αλλά και η υγεία και η ίδια η ζωή των κατοίκων.

Ads

Ο αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας του υπουργείου εσωτερικών και υπεύθυνος για τις χρηματοδοτήσεις των σχετικών έργων, συνελήφθη να μην είναι σε θέση να αντιληφθεί το στοιχειώδες: Πως σχετίζονται δηλαδή αφενός η εξαφάνιση της βλάστησης στα ανάντη μιας λεκάνης απορροής, εξ αιτίας μιας δασικής πυρκαγιάς το καλοκαίρι και αφετέρου τα πλημμυρικά φαινόμενα στα κατάντη της λεκάνης το φθινόπωρο.

Δεν μπόρεσε να συσχετίσει δηλαδή τη δασική πυρκαγιά στα ορεινά το καλοκαίρι, με την ενίσχυση των πλημμυρικών απορροών και την αυξημένη παροχή των φερτών υλικών στις πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές το φθινόπωρο.

Κι ύστερα, περιμένουμε από αυτά τα κυβερνητικά στελέχη με αυτό το μορφωτικό επίπεδο και με αυτές τις επιδόσεις, να διαχειριστούν αποτελεσματικά και να προστατέψουν τη χώρα και τον πληθυσμό από φυσικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές τις οποίες δεν μπορούν ούτε στοιχειωδώς να αντιληφθούν και να κατανοήσουν.

Έτσι εξηγείται λοιπόν γιατί από 17,7 εκ. ευρώ που ζήτησαν τα δασαρχεία της χώρας για να ενισχύσουν την αντιπυρική προστασία των δασών το 2021, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν ενέκριναν παρά μόνο το 10%. Αφήνοντας τα δάση στο έλεος της καύσιμης ύλης, να κατακαούν με τον πρώτο καύσωνα και μάλιστα σε ευμενείς συνθήκες άπνοιας.

«Τι σχέση έχουν τα ξερά φύλλα και τα κλαδιά στα δάση, με την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα; Τα πρώτα συμβαίνουν τον χειμώνα, ενώ τα δεύτερα εμφανίζονται το καλοκαίρι», φαίνεται να σκέφτονται.

Έτσι εξηγείται ακόμη και γιατί δεν ενίσχυσαν την πυροσβεστική ικανότητα του κράτους με ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό κι οχήματα φέτος. Έτσι κι αλλιώς, πάντα υπάρχει το Μάτι για να συγκριθούν και να κερδίσουν τις προσωρινές εντυπώσεις.

Πως να αντιληφθούν ότι συγκρίνουν δύο εντελώς ανόμοια φυσικά φαινόμενα; Αφού οι ακραίες καιρικές συνθήκες στο Μάτι με τους θυελλώδεις ανέμους και οι ήπιες καιρικές συνθήκες της άπνοιας στην Εύβοια, δεν είχαν καμία μεταξύ τους σχέση. Μέχρι εκεί μπορούν, γιατί μέχρι εκεί τους κόβει…

Έτσι εξηγείται ακόμη και γιατί, αντί το «επιτελικό κράτος» να στέλνει μονάδες πυρόσβεσης από γης και αέρος τις κρίσιμες πρώτες ώρες της πυρκαγιάς το καλοκαίρι, εκείνο έστελνε διμοιρίες αστυνομικών, συμβάλλοντας στην επέκταση και ενίσχυση των πύρινων μετώπων. Τα οποία, για όσους γνωρίζουν τους φυσικούς μηχανισμούς μετάδοσής τους, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, ύστερα είναι πια πολύ αργά για να ανασχεθούν.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει τώρα και με τις πλημμύρες. Αν δεν αντιλαμβάνεται δηλαδή αυτός που παίρνει τις αποφάσεις για τη χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων, την αιτιώδη συσχέτιση μεταξύ των ανάντη και των κατάντη μιας λεκάνης απορροής, τότε μόνο καταστροφή θα προκαλέσει.

Αν δηλαδή δεν αντιληφθεί ο υπεύθυνος, πόσο κρίσιμη σημασία έχει η πλημμύρα να ανασχεθεί εγκαίρως στα ορεινά, εκεί ακριβώς όπου αποδασώθηκε η γη, γιατί εκεί συγκεντρώνεται η μεγάλη ποσότητα του νερού, τότε την πληρώνουν πολύ ακριβά, με καταστροφικές πλημμύρες, οι κατάντη πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές.

Κι ακόμη, αν δεν γνωρίζει ο αρμόδιος την ανάγκη να εκτελεστούν άμεσα, αμέσως μετά τη δασική πυρκαγιά, αντιδιαβρωτικά έργα στις ανάντη ορεινές αποδασωμένες περιοχές, τότε τα φερτά υλικά που θα μεταφερθούν μέσω των υδατορρευμάτων, θα φράξουν τις φυσικές διεξόδους του νερού και θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την καταστροφική μανία της πλημμύρας.

Αν αυτοί οι φυσικοί μηχανισμοί δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτοί από τους υπευθύνους για τη χρηματοδότηση των έργων και αν αυτοί από άγνοια, αντί να χρηματοδοτούν άμεσα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στα ανάντη, εκτελούν κατά προτεραιότητα άχρηστα, όσον αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία, έργα αλλού, τότε στα πρώτα πρωτοβρόχια είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες.

Πόσο μάλλον αν οι αρμόδιοι, μη αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη να εκτελεστούν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, έχουν δυο μήνες μετά τις πυρκαγιές καλύψει τη χρηματοδότηση μόλις του 10% αυτών που κρίθηκαν αναγκαία, όπως κατήγγειλε τοπικός δήμαρχος. Δυστυχώς αυτοί μας κυβερνούν. Τόσο καταλαβαίνουν, τόσο κάνουν.

Και δεν είναι ότι δεν έχουν συμβούλους. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας τους είχε υποδείξει τα σημεία από όπου έπρεπε να ξεκινήσουν κατά προτεραιότητα τις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις. Αλλά αν ο κυβερνητικός υπεύθυνος δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σημασία αυτών που του εισηγούνται, κάνει του κεφαλιού του.

Ή ίσως, ακόμη πιο πιθανό, χρηματοδοτεί τα έργα με κομματικά ή και με… άλλα κριτήρια. Έχει, άλλωστε, εμπειρία ο συγκεκριμένος υπουργός από κατανομή δημόσιου χρήματος με κριτήρια πολιτικής σκοπιμότητας…

Το δυσάρεστο είναι ότι τα πάντα γίνονται σε συνθήκες απόλυτης αδιαφάνειας και παντελούς απουσίας λογοδοσίας. Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός αξιολόγησης, ούτε και απόδοσης ευθυνών. Κι έτσι, η μια καταστροφή διαδέχεται την άλλη, χωρίς να ανοίγει μύτη…

Δεν υπάρχει πια ούτε η ανεξάρτητη δημοσιογραφία, που κάποτε έφερνε στη δημοσιότητα τα δεινά της χώρας, συμβάλλοντας στη βελτίωσή τους. Βγαίνουν τώρα τα… αμόρφωτα κυβερνητικά στελέχη στα χειραγωγημένα με δημόσιο χρήμα κανάλια, λένε ό,τι ανοησία τους κατέβει στο κεφάλι και στο τέλος όλοι μαζί, δημοσιογράφοι και κυβερνητικοί, καταλήγουν συμφωνώντας ότι για όλα φταίει ο… ΣΥΡΙΖΑ.

Ποτέ δεν πιστεύαμε πόσο μακριά μπορεί να βρίσκεται η Ελλάδα του Μητσοτάκη από την υπόλοιπη πολιτισμένη Ευρώπη. Ακόμη κι η Αυστρία του Κουρτς, που μας φαίνονταν λίγο πιο κοντά λόγω ιδεολογικής συγγένειας με τον δικό μας πρωθυπουργό, μετά την παραίτησή του από τη θέση του, ακόμη κι αυτή μακραίνει επικίνδυνα…