Αντιδράσεις αλλά και αμηχανία έχει προκαλέσει η ανακοίνωση -δια στόματος του Όλαφ Σολτς- της απόφασης της κυβέρνησης Μητσοτάκη για αποστολή και τεθωρακισμένων από την Ελλάδα στην Ουκρανία.

Ads

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως ακόμη και κορυφαία στελέχη του Πενταγώνου έδειξαν να αιφνιδιάζονται από τις ανακοινώσεις, καθώς δεν γνώριζαν για την εν λόγω συμφωνία.

Από τη δική του μεριά, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έσπευσε να εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Γίνεται γνωστό ότι κατόπιν προηγουμένων συζητήσεων που προηγήθηκαν και μετά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον καγκελάριο της Γερμανίας κ. Ολαφ Σολτς (Olaf Scholz) συμφωνήθηκε η παραχώρηση ΤΟΜΑ ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1 (παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό ΤΟΜΑ γερμανικής κατασκευής τύπου Marder. Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το ομοσπονδιακό υπουργείο Αμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή».

Ads

Οικονόμου: Δε θα μας κοστίσει τίποτα η συμφωνία για τα τεθωρακισμένα

Απαντήσεις για το ζήτημα κλήθηκε να δώσει και ο Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.

«Είναι μια απόφαση που εντάσσεται στην βασική επιλογή της χώρας να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας … στέλνουμε στην Ουκρανία οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και οτιδήποτε από αυτά μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και είναι πεπαλαιωμένο, αντικαθίσταται με πιο σύγχρονα όπλα … τα συγκεκριμένα MBP-1 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) η χώρα τα έχει παραλάβει το 1992.

Είναι παραγωγής 40-50 χρόνων, στην ουσία είναι αδρανοποιημένα. Ταιριάζουν στις ανάγκες της Ουκρανίας γιατί έχουν ανταλλακτικά και μπορούν να τα αξιοποιήσουν … Οι Γερμανοί θα μας τα αντικαταστήσουν με νέα, σύγχρονα, 3-4 “γενιές” μπροστά … είναι μια επωφελής εξέλιξη» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στις ερωτήσεις «γιατί ανακοινώθηκε από τη Γερμανία;», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμμέσως παραδέχθηκε ότι ο Γερμανός Καγκελάριος προχώρησε σε ανακοίνωση μίας σε εξέλιξη συζήτησης των δύο πλευρών: «Όλη αυτή η διαδικασία προκύπτει μετά από συνεννόηση των δύο επιτελείων Ελλάδας και Γερμανίας. Απασχόλησε λίγο την συζήτηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γερμανού Καγκελάριου, ο οποίος το είπε σε συνέντευξή του». Μάλιστα, σε ευθεία ερώτηση αν «βιάστηκε ο Σολτς;», ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως «κοινοποιήθηκε αν θέλετε η πρόοδος των επαφών που είχαν γίνει μεταξύ των δύο επιτελείων».

Τέλος, σε ερώτηση αν «θα μας κοστίσει κάτι;» αυτή η ανταλλαγή, ο κ. Οικονόμου απάντησε «απολύτως τίποτα».

Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση

Την ίδια στιγμή πάντως έντονη είναι η κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την στρατηγική της κυβέρνησης επί του ζητήματος.

Η κυβέρνηση αυξάνει την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας με την αποστολή τεθωρακισμένων, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Μόλις λίγες μέρες αφότου πληροφορηθήκαμε από τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας για την απόφαση Μητσοτάκη να αποστείλει νέο, βαρύτερο οπλισμό στην Ουκρανία, πληροφορούμαστε τώρα από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι η Ελλάδα θα αποστείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία. Και μάλιστα, τεθωρακισμένα χρήσιμα για την άμυνα της χώρας, εξού και η αναπλήρωσή τους από άλλα Γερμανικά τεθωρακισμένα”, αναφέρει  το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

“Θεωρούμε αδιανόητο την είδηση αυτή να τη μαθαίνει ο ελληνικός λαός από τον Γερμανό Καγκελάριο, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα στη δική του συνέντευξη.

Η επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα, άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας αυξάνεται κάθε εβδομάδα που περνά, την ίδια στιγμή μάλιστα που κλιμακώνεται η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις εν κρυπτώ για κρίσιμα εθνικά θέματα. Πόσο δε μάλλον που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με επιλογές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και είναι σε αντίθεση με τα εθνικά μας συμφέροντα.

Απαιτούμε άμεση ενημέρωση για τον οπλισμό που έχει αποστείλει και θα αποστείλει στην Ουκρανία, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σεβόμενες τους πολίτες τους”

“Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε στην παράδοση ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, που στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από γερμανικά”, αναφέρει από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και προσθέτει:

“Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για όλες τις πτυχές της εν λόγω συμφωνίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Σολτς”.

Από τη δική του πλευρά, το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Άμυνας να δώσουν άμεσα εξηγήσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τη Γερμανία για την αποστολή ελληνικών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία και ειδικότερα ποιες στρατιωτικές μονάδες αυτή η απόφαση αφορά.

Μάλιστα το ΚΚΕ αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης ότι αδυνατίζει την άμυνα της χώρας και την κατηγορεί  ότι «απογειώνει την επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία» εγκαλώντας τον πρωθυπουργό ότι απέκρυψε τη συμφωνία αυτή η οποία έγινε γνωστή στην Ελλάδα από τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη κι «απογειώνει» την επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή τη φορά μέσω της αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων. Μάλιστα, το ζήτημα αυτό έγινε γνωστό από τον Γερμανό Καγκελάριο Σόλτς, ανακοινώνοντας και ελληνογερμανική συμφωνία αντικατάστασής τους, ενώ αντίθετα το απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης στη δική του συνέντευξη Τύπου.

»Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη που – πέραν της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά σε μια περίοδο που γίνονται ακόμη πιο εμφανείς οι κίνδυνοι τέτοιων επιλογών – σχετίζεται άμεσα και με την ίδια την άμυνα της χώρας.

»Γι’ αυτό τον λόγο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Άμυνας οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις, τόσο για το περιεχόμενο αυτής της απόφασης, όπως για παράδειγμα για το ποιες ελληνικές μονάδες αφορά η αποστολή των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων οχημάτων, όσο και για τις λεπτομέρειες της ελληνογερμανικής συμφωνίας».

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, δήλωσε για το ζήτημα:

«Μετά από μία ακόμα συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με ξένο ηγέτη, όπου υποτίθεται πως έθετε το ζήτημα των “χαρτών του Αιγαίου”, μάθαμε από τον ξένο ηγέτη -γιατί προφανώς ο κ. Μητσοτάκης ντρέπεται γι’ αυτές τις αποφάσεις του- ότι η χώρα μας ετοιμάζεται να εμπλακεί έτι περαιτέρω στον πόλεμο στην Ουκρανία με την αποστολή τεθωρακισμένων.

Ο Πρωθυπουργός για 3η φορά, χωρίς να ενημερώνει πρότερα κανέναν, προβαίνει σε μία εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση που λαμβάνεται με όρους “μυστικής διπλωματίας” μέσα σε ένα εκρηκτικό πλαίσιο, τόσο με την κατ’ επανάληψη στοχοποίηση της χώρας μας από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, όσο και με όσα συμβαίνουν ως αντίποινα για το διαρκές “ναι σε όλα” μας, με τα ελληνικά τάνκερ στον περσικό κόλπο.

Η Μητσοτάκης Α.Ε. αποδεικνύεται καθημερινά ο απόλυτος παραγγελιοδόχος των κελευσμάτων των πολεμοκάπηλων ιμπεριαλιστών, αδιαφορώντας για τους τεράστιους κινδύνους που συνεπάγεται αυτή η τακτική για τη χώρα μας και το λαό της.

Μια τακτική των “yes men” στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και στην Γερμανία, που πιστά υπηρέτησαν και υπηρετούν όλα τα μνημονιακά κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) και η οποία έχει να κομίσει μόνο κόστη και κινδύνους για τον λαό μας».